O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Η Ρωσία ενεργειακή υπερδύναμη έως το 2020

Την ίδια στιγμή ωστόσο, τα ρώσικα πεδία με φυσικούς πόρους «συρρικνώνονται». Σχεδόν το 60% περιέχουν μόνο 0,3 εκατομμύρια τόνους ανακτήσιμων αποθεμάτων. Τα πεδία με αποθέματα άνω των 15 εκ. τόνων είναι λιγότερο από το 1% του συνόλου και τα κέντρα της γεωλογικής έρευνας και εξόρυξης – παραγωγής βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές με ανεπαρκείς υποδομές και πρόσβαση.


Η «δεξαμενή» του 21ου αιώνα

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση,

η κυβέρνηση της Ρωσίας σχεδιάζει επενδύσεις 98 δις. δολαρίων. Έτσι, θα επιτευχθεί η αύξηση της αξίας του εξορυσσόμενου ορυκτού πλούτου στα 5,6 τρις. δολάρια, και των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού κατά 35% – 40%. Με τη σειρά της, η παραγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 6,01 δις. τόνους (σήμερα είναι 25,2 δις. τόνοι), τα αποθέματα φυσικού αερίου κατά 12,6 τρις. κυβικά μέτρα, του άνθρακα κατά 7,12 δις. τόνους, του ουρανίου κατά 106 χιλιάδες τόνους, του σιδηρομεταλλεύματος κατά 1,6 δις. και του χρυσού κατά 4,07 χιλιάδες τόνους.

Ο διακεκριμένος εμπειρογνώμονας της Ένωσης Βιομηχανιών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ρωσίας, Ρουστάμ Τανκάγιεφ, είπε ότι οι αυξήσεις των αποθεμάτων των υδρογονανθράκων, ναι μεν είναι ρεαλιστική υπόθεση, αλλά σημείωσε ότι η Ρωσία ακόμα και σήμερα «δεν μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως και τα 600 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που εξορύσσονται», εξαιτίας κυρίως της πτώσης των εξαγωγών της «Gazprom» προς την Ευρώπη, λόγω των υψηλών τιμών του.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλα σχέδια ερευνών από κρατικές εταιρείες για κοιτάσματα πετρελαίου στην Ανατολική Σιβηρία. Ωστόσο, ακόμα ουδείς μπορεί να μιλήσει για κερδοφόρο δραστηριότητα.

Ως γνωστόν, ο αγωγός πετρελαίου «Ανατολική Σιβηρία – Ειρηνικός Ωκεανός» (ΑΣΕΩ), που θα πρέπει να μεταφέρει πετρέλαιο από την Ανατολική Σιβηρία, προς το παρόν τροφοδοτείται με πετρέλαιο κυρίως από τη Δυτική Σιβηρία. Κι’ αυτό διότι το πετρέλαιο από την Ανατολική Σιβηρία, είναι μόνο 35 από τους 80 εκ. τόνους της μεταφορικής ικανότητας του ΑΣΕΩ. Πάντως, ο Τανκάγιεφ αξιολογεί με σκεπτικισμό τις προοπτικές εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα, ενώ υπενθυμίζει την έλλειψη σε σύγχρονες ασφαλείς τεχνολογίες εξόρυξης στην ανοικτή θάλασσα, τόσο από τις ρώσικες, όσο και τις διεθνείς εταιρείες.

Όπως και να’ χει, από το 2009, τα αποθέματα υδρογονανθράκων των πέντε μεγαλύτερων ρώσικων κάθετα ολοκληρωμένων εταιρειών πετρελαίου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής ρωσικής παραγωγής («Rosneft», «Lukoil», «TNK-BP», «Gazprom Neft», «Tatneft»), αυξήθηκαν περίπου κατά 5,5 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (10%). Η ρώσικη πετρελαϊκή πεντάδα, διαθέτει σήμερα αποθέματα που ανέρχονται σε 59 δις. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου