O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Ένταση έξω από την κυπριακή Βουλή μετά την ψήφιση του Μνημονίου


Ένταση ακολούθησε την ψήφιση από την κυπριακή Βουλή της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου. Ομάδα διαδηλωτών, που βρισκόταν έξω από το κτήριο του Κοινοβουλίου, προσπάθησε να εισβάλει στο εσωτερικό, αλλά απωθήθηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Συνολικά, γύρω στα 300-400 άτομα είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή,
την ώρα που η Ολομέλεια συζητούσε και ψήφιζε το Μνημόνιο την Τρόικα.Επισημαίνεται ότι η κυπριακή Βουλή ενέκρινε το Μνημόνιο Συναντίληψης και τη Δανειακή Σύμβασημε ψήφους 29 υπέρ και 27 κατά!
Υπέρ της έγκρισης της δανειακής σύμβασης ψήφισαν ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και ο Πρόεδορς του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης. Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ, το Κίνημα Οικολόγων, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Νίκος Κουτσού, σύνολο 27 ψήφοι, τάχθηκαν εναντίον.
Θυμίζουμε πως νωρίτερα ψηφίστηκαν τα μνημονιακά νομοσχέδια που εκκρεμούσαν στη βουλή και τα οποία συνδέονταν άμεσα με τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου.
Στη διαμαρτυρία ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και τις ιδιωτικοποιήσεις, συμμετείχαν μέλη διαφόρων οργανώσεων και κομμάτων, περιλαμβανομένων του ΑΚΕΛ, της Κίνησης Πολιτών, της ΕΔΟΝ, της ΠΕΟ και της ΠΟΓΟ.
Μάλιστα, ένταση επικράτησε και μεταξύ των διαδηλωτών, εξαιτίας ενός πανό, που έγραφε: «Ο Χριστόφιας μας αρραβώνιασε με την Τρόικα και ο Αναστασιάδης μας πάντρεψε». Αυτό, λίγο έλειψε να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα σε οπαδούς του Γιώργου Λιλλήκα και του ΑΚΕΛ.
Ευτυχώς, με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων, αποτράπηκε επέκταση του επεισοδίου και η αστυνομία δεν χρειάστηκε να επέμβει.
Χαρακτηριστικά ήταν τα πανό και τα συνθήματα που ακούγονταν έξω από τη Βουλή: «Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε», «Όχι 2004 - 2013 - 2014», «Όχι, δεν πωλείται η πατρίδα», «Ο λαός δεν χρωστά, δεν πληρώνει δεν πουλά», «Ναι σε δημοψήφισμα», ενώ μέλη της Αριστεράς κρατούσαν αφίσα με τον Τσε Γκεβάρα, πάνω από την οποία απεικονιζόταν ένα ψωμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου