O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Η κρίση φέρνει περικοπές στις αμυντικές δαπάνες της Γαλλίας


αμυντικός προϋπολογισμός της Γαλλίας ύψους 31 δισ. ευρώ, είναι ήδη μειωμένος τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να μειωθεί κι άλλο καθώς ο Φρανσουά Ολάντ ψάχνει τρόπους για να μειώσει το έλλειμμα.
 Οι περικοπές που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοκ όχι μόνο στο αξιόμαχο της ευρωπαϊκής χώρας, αλλά και στον τομέα της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας που αυτή τη στιγμή απασχολεί 165.000 εργαζομένους, ευθύνεται για το 2,25% του ΑΕΠ και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία.
Στο μεταξύ οι μεγάλοι κατασκευαστές όπλων, όπως η Nexter, υποστηρίζουν
ότι η Γαλλία αν μειώσει τα κονδύλια για την άμυνα δε θα μπορεί να ανταπεξέλθει σε μία πιθανή απειλή.
Αυτή τη στιγμή οι στρατιωτικές δαπάνες της κυβέρνησης απορροφούν το 1,5% του ΑΕΠ, ποσοστό μικρότερο από το 2% που προτείνει το ΝΑΤΟ, αν και η Γαλλία παραμένει η έκτη χώρα με το μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό παγκοσμίως.
Ταυτόχρονα, και δεδομένου ότι και άλλες χώρες σκέφτονται να μειώσουν τις αμυντικές τους δαπάνες για να ανταπεξέλθουν στην οικονομική κρίση, το ΝΑΤΟ προωθεί τη δημιουργία κοινής αμυντικής πολιτικής στην Ευρώπη ώστε να διασφαλιστεί η άμυνα, ενώ μειώνονται οι εθνικές δαπάνες. Η πρόταση ωστόσο προκαλεί γέλια στη Γαλλία, που δεν πιστεύει ότι θα μπορούσε να συμβάλλει στον ίδιο αμυντικό προϋπολογισμό με τη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου