O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ουκρανικές σημαίες κυματίζουν στη θέση που βρισκόταν το άγαλμα του Λένιν

ukraineleninΑκροδεξιοί διαδηλωτές, με την ανοχή του Κιέβου, γκρέμισαν το βράδυ της Κυριακής το άγαλμα του Λένιν, σε κεντρική πλατεία στο Χάρκοβο.
Με το πρώτο φως της ημέρας άνθρωποι έσπευσαν στο σημείο και είδαν το μεγαλύτερο μνημείο από την επανάσταση των μπολσεβίκων να λείπει. Η βάση πάνω στην οποία ήταν το άγαλμα υπάρχει ακόμη, αλλά στη θέση του Λένιν κυματίζουν πλέον ουκρανικές σημαίες.
Ο συμβολισμός είναι έντονος…
Όπως αναφέρει το BBC η πράξη έγινε με την ανοχή των επίσημων Αρχών της Ουκρανίας. Για παράδειγμα, ο υπουργός Εσωτερικών
της χώρας έγραψε στο Facebook πως δεν πρόκειται να δώσει εντολή για να επέμβει η αστυνομία και να εμποδίσει τους διαδηλωτές να το γκρεμίσουν. “Ας πέσει το άγαλμα, αρκεί να μην τραυματιστούν οι άνθρωποι που βρίσκονται από κάτω”, έγραψε και πρόσθεσε με… νόημα:
“Αρκεί να μην προστεθούν κι άλλα θύματα στη λίστα αυτού του Κομμουνιστικού ειδώλου”.
Η επιχείρηση κράτησε δύο ώρες και κανείς δεν επενέβη, ενώ σύμφωνος ήταν και ο κυβερνήτης του Χαρκόβου. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως το μνημείο δεν προστατεύθηκε κι ενώ αρχικά υπήρξε η υπόσχεση πως οι Αρχές θα μάζευαν το γκρεμισμένο άγαλμα τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε άμεσα και πολύς κόσμος πρόλαβε να πάρει σπίτι του ως… σουβενίρ τα σπασμένα κομμάτια.
Για μέρος του πληθυσμού της Ουκρανίας αυτές οι πράξεις συμβολίζουν τη μετάβαση της χώρας από τη Σοβιετική στην Ευρωπαϊκή περίοδο, ενώ δηλώνουν και τη διάθεση για απεξάρτηση από τη Ρωσία του Πούτιν.
Αντίθετα, τα αγάλματα του Λένιν παραμένουν στη θέση τους, σε περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, όπως το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ.
Η θεωρία των… δύο άκρων καλά κρατεί στην Ουκρανία που θρηνεί καθημερινά θύματα, έστω κι αν η διεθνής κοινότητα ισχυρίζεται πως η συμφωνία για εκεχειρία παραμένει σε ισχύ!
Ένας πληθυσμός… μπερδεμένος σφαγιάζεται καθημερινά, σε έναν εμφύλιο πόλεμο, με την ευλογία της ΕΕ και της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου