O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Μπάιντεν σε Ερντογάν: Επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

bidenΟ Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την… αποκαθήλωση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας τους.
Ωστόσο, συζητήθηκε και το Κυπριακό, με τον Μπάιντεν να κάνει… συστάσεις στον Ερντογάν για μείωση της έντασης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ούτως ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.
O Τζο Μπάιντεν επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν
μια λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. «Εάν υπάρχει πολιτική βούληση, υπάρχει πιθανότητα για λύση», είπε, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Όσον αφορά την ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μπάιντεν είπε ότι υπάρχει μια σοβαρή ενεργειακή ευκαιρία στην περιοχή και πρέπει οι δυο πλευρές να την αξιοποιήσουν από κοινού και να επωφεληθούν. «Ήμουν στην Κύπρο τον περασμένο Μάιο και συναντήθηκα και με τον Ντερβίς  Έρογλου και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Νομίζω ότι είμαι ο πιο υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που επισκέφθηκε το νησί τα τελευταία 50 χρόνια», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι συζήτησαν και γύρω από το Κυπριακό καιγια άλλα ζητήματα, προσθέτοντας ότι σε πολλά θέματα υπήρξε ομοφωνία απόψεων.
Η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη είχε διάρκεια τεσσάρων ωρών και όπως αναφέρει το sigmalive.com, ο Ερντογάν σημείωσε πως η Τουρκία αντιμετωπίζει επιφυλακτικά τη δράση του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ.
Οι Τούρκοι επιμένουν και πιέζουν τις ΗΠΑ πως πρέπει σύντομα να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη στρατηγική, που θα συμπεριλαμβάνει την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία.
Μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε πως «σε ό,τι αφορά τη Συρία, συζητήσαμε… όχι μόνο για το πώς θα εξασφαλίσουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν θα αποκτήσει ένα ασφαλές καταφύγιο, αλλά αντιθέτως θα το αναγκάσουμε να υποχωρήσει και θα το νικήσουμε, αλλά επίσης το πώς θα ενισχύσουμε τη συριακή αντιπολίτευση και θα εξασφαλίσουμε μια μετάβαση από το καθεστώς του Άσαντ».
Πάντως, ο Μπάιντεν άφησε και αιχμές για την απόφαση του Ερντογάν να συγκεντρώσει πάνω του όλες τις εξουσίες, σημειώνοντας πως «Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσει κανείς τις ελευθερίες είναι να αποφύγει να συγκεντρώσει πολλές εξουσίες στα χέρια ενός μόνο σκέλους της κυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου