O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΙΟΒΕ: Στο 1% η ανάπτυξη της οικονομίας το 2014

ΙΟΒΕ: Στο 1% η ανάπτυξη της οικονομίας το 2014Στο 1% βλέπει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2014 η τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την οικονομία.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι σημαντικοί δυνητικοί παράγοντες μεταβολής τους, οι οποίοι οφείλονται σε αλλαγές στην έως τώρα ακολουθούμενη πολιτική από τη νέα κυβέρνηση και στην αβεβαιότητα για το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα της εφεξής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, διαμορφώνουν ένα μέσο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για το 2015, στην περιοχή του 2,3%.
Επίσης, αναφέρεται ότι για το τέταρτο τρίμηνο 2014
τα κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνουν συγκεκριμένα και απτά στοιχεία ανάπτυξης, μαζί όμως με πολύ σημαντικούς όρους αβεβαιότητας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, ενώ κύριας σημασίας στοιχείο είναι ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας αμφισβητεί το πλαίσιο της έως τώρα συμφωνίας με τους εταίρους και πιστωτές, όπως άλλωστε αναμενόταν και με βάση τις προεκλογικές διακηρύξεις των πολιτικών κομμάτων που πλειοψήφησαν στις εκλογές, πριν από λίγες μόνο ημέρες.
Τέλος, το ΙΟΒΕ υποστηρίζει στην έκθεση πως είναι δυνατή η υποχώρηση της ανεργίας το 2015 κατά σχεδόν δύο εκατοστιαίες μονάδες, στην περιοχή του 24,5%, ενώ για τον αποπληθωρισμό σημειώνει πως η αποπληθωριστική επίδραση από την πτώση της τιμής του πετρελαίου μάλλον θα ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2015 και ως αποτέλεσμα των παραπάνω επιδράσεων, είναι πλέον πιθανός φέτος ένας ήπιος αποπληθωρισμός της τάξης του 0,3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου