O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Κυριακή 24 Μαΐου 2015

documenta14

cid:image001.jpg@01CDD6FE.BFD6E020Tην πραγματοποίηση, την Άνοιξη του 2017, στην Αθήνα και στο Κάσελ της σημαντικότερης διεθνούς έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης, documenta14, η οποία για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια θα διεξαχθεί ισότιμα και σε δεύτερη πόλη εκτός του Κάσελ, ανακοίνωσαν σήμερα στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, ο δήμαρχος του Κάσελ, κ. Bertram Hilden, η διευθύνουσα σύμβουλος της documenta, κυρία Annette Kulenkampff και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documental 14, κ. Adam Szymczyk.
«Κάσελ και Αθήνα, δύο ευρωπαϊκές πόλεις έρχονται μπροστά σε μια πολύ σημαντική ευκαιρία  πολιτιστικής
συνεργασίας» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων και υπογράμμισε ότι «η ισότιμη φιλοξενία, δημιουργική συνεργασία αποτελεί μια πρόκληση πολιτισμού που κινητοποιεί την πόλη, τον δήμο και τους κατοίκους της Αθήνας, την Κοινωνία των Πολιτών και βεβαίως τους πολιτιστικούς φορείς».
Μιλώντας για το στοίχημα της Αθήνας με την διεξαγωγή της documenta14 είπε ότι «η πόλη έχει μια εξαιρετική ευκαιρία να δείξει ότι παρά την οικονομική κρίση, η πολιτιστική της έκφραση και δημιουργικότητα παραμένει πλούσια, σταθερά συντονισμένη στις τάσεις αλλά και προδιαγραφές της διεθνούς καλλιτεχνικής πρωτοπορίας, χωρίς να αποποιείται την δική της παράδοση και ιστορία».
Ο κ. Καμίνης δεσμεύτηκε ότι «η δημοτική αρχή θα πράξει το καλύτερο δυνατόν για μια άρτια συνεργασία. Αξιοποιώντας μέσα, δομές, κτήρια, βιβλιοθήκες, αρχεία, φορείς, την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας, την Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων».
Ο δήμαρχος του Κάσελ υπογράμμισε: «Η ιδέα του καλλιτεχνικού διευθυντή της documenta14, κ. Adam Szymczyk,  να επιλέξει την Αθήνα ως ένα επιπλέον εκθεσιακό χώρο μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Η Αθήνα είναι η πόλη όπου συναντώνται χιλιάδες έτη του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ήταν η πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1985 και θέλω να πιστεύω ότι η συνεργασία έχει προοπτικές πέρα από το 2017».
Αναφερόμενος ο κ. Bertram Hilden στην κρίση που πλήττει την Ελλάδα και τις δυνατότητες συνεργασίας των ευρωπαϊκών λαών, επεσήμανε:   «Εμείς, ως τοπικοί παράγοντες, δεν μπορούμε να ασκήσουμε εξωτερική πολιτική μπορούμε όμως να σταθούμε μέσα από τις δομές μας αρωγοί στα προβλήματα των πολιτών μας. Η  documenta14 που θα διεξαχθεί στην Αθήνα και στο Κάσελ μπορεί να συμβάλει στο να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον, να έρθουμε πιο κοντά και να χτίσουμε γέφυρες. Η documenta μπορεί να είναι ένα μέρος αυτής της ελπίδας».
Αναλυτικά στους στόχους της documenta14 αναφέρθηκε ο κ. Adam Szymczyk, υπογραμμίζοντας ότι «η παράλληλη διοργάνωση της documenta14 στην Αθήνα και το Κάσελ αποτελεί μια πρόκληση που επιβάλλουν οι συνθήκες. Συνθήκες οι οποίες άλλαξαν από την έναρξη της διοργάνωσης πριν από 60 χρόνια. Η τέχνη αποτελεί το μέσο και συχνά τη δίοδο σε προβλήματα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά. Παρέχει τις δομές αλλά και το χώρο για συγκερασμό διαφορετικών απόψεων. Πεδίο ανταλλαγής αλλά και δράσης».
Σε ότι αφορά την διαχρονική πολιτιστική συμβολή της Αθήνας, σημείωσε : «Η Αθήνα από γεωγραφικής αλλά και ιστορικής θέσης διαδραμάτισε και διαδραματίζει ρόλο σημαντικό στη Δημοκρατία και στην παγκοσμιοποίηση της Τέχνης. Έχει συγκεράσει διαφορετικές τάσεις. Το Κάσελ μπορεί να μάθει από την Αθήνα και η Αθήνα με τη σειρά της να μάθει από το Κάσελ».         

Τι είναι η documenta
Η εικαστική έκθεση documenta διοργανώνεται κάθε πέντε χρόνια στο Κάσελ από το 1955. Στις προηγούμενες δεκατρείς documenta η πόλη φιλοξένησε πολλούς καλλιτέχνες και ανθρώπους του πολιτισμού από ολόκληρο τον κόσμο. Όμως, μετά από τόσα χρόνια αδιατάρακτης λειτουργίας, προέκυψε η ιδέα να αμφισβητηθεί, έστω και προσωρινά, ο ρόλος του μόνιμου οικοδεσπότη, καθώς αυτός ο ρόλος –με όλα τα προνόμια που συνεπάγεται–  μοιάζει να μην μπορεί να βρει έρεισμα στο σημερινό πολιτισμικό περιβάλλον. Με αυτό το σκεπτικό, και υπό τον τίτλο «Μαθαίνοντας από την Αθήνα», ο Szymczyk επέλεξε τη διπλή δομή, που αποφασίστηκε για την documenta 14. Το 2017 η documenta 14 θα διοργανωθεί και σε δεύτερο σημείο –την Αθήνα ως εργαστήριο σύγχρονων ιδεών- καθιστώντας το Κάσελ και την ελληνική πρωτεύουσα ισότιμους τόπους φιλοξενίας της έκθεσης.
Τα εγκαίνια της documenta 14 στην Αθήνα έχουν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2017, ενώ μετά από δύο μήνες, στις 10 Ιουνίου, θα γίνουν τα εγκαίνια και στο Κάσελ. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει ένας μήνας κατά τον οποίο η έκθεση θα διεξάγεται παράλληλα και στα δύο σημεία. Επιπλέον, παρόλο που κάθε σκέλος της έκθεσης θα διαμορφωθεί αυτόνομα, θα αλληλοεπηρεάζονται ως προς το περιεχόμενο, και θα φιλοξενηθούν σε επιλεγμένους  χώρους στην Αθήνα και στο Κάσελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου