O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ΝΔ για δημοψήφισμα (Νίκη Κεραμέως-βουλευτής Επικρατείας)

Η χώρα μας διέρχεται μία εξαιρετικά κρίσιμη καμπή. Κατέγραψα κάποιες σκέψεις σχετικά με το διακύβευμα της Κυριακής και παρακαλώ θερμά για την προσοχή σας.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 5ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2015
1) Τι ακριβώς ψηφίζουμε την Κυριακή;
Η Κυβέρνηση λέει ότι ψηφίζουμε για την πρόταση των δανειστών της 25/6/2015. Η πρόταση αυτή όμως δεν υπάρχει, είναι ένα έγγραφο το οποίο έχει επισήμως αποσυρθεί. Είναι το αποκορύφωμα του παραλογισμού ότι 10 εκατομμύρια Έλληνες
καλούμαστε να ψηφίσουμε επί ενός σχεδίου το οποίο ήταν υπό διαμόρφωση και το οποίο δεν είναι πια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Άρα δεν έχει κανένα νόημα να τοποθετηθούμε επ’αυτού. Επιπλέον:
• Το 1ο έγγραφο για το οποίο ερωτάται ο Ελληνικός λαός είναι ένα τεχνικό, ανυπόγραφο, ανεπίσημο non-paper ανάμεσα σε πάρα πολλά άλλα της διαπραγμάτευσης. Μόλις χτες, 28/6, ανακοινώθηκε ότι υπήρχε άλλη μεταγενέστερη πρόταση των θεσμών. Άρα κάθε φορά που αλλάζει η πρόταση, θα αλλάζει και το ερώτημα του δημοψηφίσματος;
• Το 2ο έγγραφο είναι μία ανάλυση («Προκαταρκτική Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους»). Τι καλούμαστε να ψηφίσουμε λοιπόν, αν η ανάλυση είναι καλή ή όχι;
Η Κυβέρνηση πήρε εντολή να κάνει τη διαπραγμάτευση ΕΝΤΟΣ του Ευρώ, αλλά έχει ήδη πει το ΟΧΙ στους δανειστές μας στην πρόταση που μας καλεί να ψηφίσουμε. Το δημοψήφισμα είναι λοιπόν προσχηματικό και γίνεται για να νομιμοποιήσει την αποτυχία της να διαπραγματευτεί και την απόφασή της για ΕΞΟΔΟ από το Ευρώ και την Ευρώπη. Το ερώτημα λοιπόν είναι ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην Ευρώπη, ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο Ευρώ. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πριν από λίγο καιρό ότι «αν γίνει δημοψήφισμα, θα είναι για το Ευρώ» (εκπομπή στον Ενικό, 17/5/2015).

2) Μήπως είναι καλύτερα να απέχουμε από το δημοψήφισμα για να μην πάρει το 40% της απαραίτητης συμμετοχής και να θεωρηθεί άκυρο;
Όχι. Είναι τόσο κρίσιμο το διακύβευμα που δεν μπορούμε να απέχουμε, διακινδυνεύοντας την επικράτηση της άποψης που βγάζει τη χώρα μας από την Ευρώπη. Οι ευθύνες όλων μας είναι τεράστιες αν μείνουμε άπραγοι. Απαιτείται μαζική προσέλευση στις κάλπες για να ακουστεί ένα ηχηρό ΝΑΙ. ΝΑΙ στο ευρώ, ΝΑΙ στην Ευρώπη.
3) Η Δημοκρατία δεν επιτάσσει να έχει το δικαίωμα να εκφραστεί ο λαός;
Ασφαλώς, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τη Δημοκρατία ένα δημοψήφισμα πάνω σε ερώτημα δημοσιονομικού χαρακτήρα που δεν επιτρέπει το Σύνταγμα, ερώτημα που είναι απολύτως ασαφές, παραπλανητικό και κατευθυνόμενο και για το οποίο δεν έχει προηγηθεί ενημέρωση του κόσμου για τη σημασία της κάθε απόφασης. Δεν τολμά η Κυβέρνηση να θέσει το πραγματικό ερώτημα Ευρώπη ή όχι Ευρώπη, ούτε να εξηγήσει τις συνέπειες ενός ΌΧΙ, ούτε να δώσει τον, προβλεπόμενο από το νόμο, χρόνο για ουσιαστικό διάλογο.
Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο ερώτημα αφορά καθαρά τεχνικό θέμα. Τι καλείται να αποφασίσει ο λαός; Αν οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να περικοπούν κατά 200 ή 400 εκατομμύρια Ευρώ; Αν είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα; Ο λαός δεν έχει επεξεργαστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης.
4) Τι σημαίνει το «ΝΑΙ» και τι σημαίνει το «ΟΧΙ»;
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΝΑΙ
• ΝΑΙ στην Ευρώπη, ΝΑΙ στο Ευρώ, ΝΑΙ σε μία προοπτική εξομάλυνσης της δεινής κατάστασης στην οποία μας έφερε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ερχόμενη σε αδιέξοδο μεταξύ των αδύνατων προεκλογικών της υποσχέσεων και της πραγματικότητας.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΟΧΙ
• Δραχμή ή/και κούρεμα καταθέσεων. Διαφορετικά δεν μπορούν να ανοίξουν εκ νέου οι τράπεζες. Δεδομένου ότι δεν θα μας δίνεται πλέον ρευστότητα από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό συνεπάγεται αναγκαστικά έκδοση νέου νομίσματος (δραχμή) για να μπορέσει να κινηθεί η οικονομία.
• Πλήρης κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και της ιδιωτικής οικονομίας που τροφοδοτεί το κράτος.
• Νέα χιλιάδες λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εκτίναξη της ανεργίας. Χωρίς βιώσιμες επιχειρήσεις δεν υπάρχουν δουλειές, δεν υπάρχει ανάκαμψη.
• Αδυναμία να πληρώσουμε υποχρεώσεις στο εσωτερικό (μισθούς, συντάξεις, προμηθευτές) και στο εξωτερικό.
• Μείωση εισοδημάτων κάτω από το μισό, σημαντικά προβλήματα στην εισαγωγή προϊόντων (πετρέλαιο, φάρμακα, πρώτες ύλες κτλ) των οποίων οι τιμές θα εκτοξευθούν βάσει της υποτιμημένης δραχμής.
• Απώλεια των κοινοτικών επιδοτήσεων και των κονδυλίων ΕΣΠΑ, κατάρρευση της αγροτικής παραγωγής, ανεπανόρθωτο πλήγμα στην βιομηχανική παραγωγή και στον κλάδο της μεταποίησης και απομείωση του τουριστικού προϊόντος.
• Και πάνω από όλα, όλα τα χρέη μας (προσωπικά και κρατικά) θα ισχύουν κανονικά. Και μάλιστα τα κρατικά θα είναι άμεσα απαιτητά από τους δανειστές μας.
• Παρά την προπαγάνδα ότι (δήθεν) δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, η αλήθεια είναι ότι έχουμε να χάσουμε τα πάντα. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε πει το 2011 (Ειδήσεις ALTER), για το προτεινόμενο δημοψήφισμα του κ. Παπανδρέου, ότι «η κατάρρευση του συστήματος του τραπεζικού και της οικονομίας θα συμβεί πολύ πριν φτάσουμε στην κάλπη, μόνο και μόνο με την πιθανότητα να τεθεί αυτό το δίλημμα και να πάρει απάντηση αρνητική». Τώρα όμως κάνει ακριβώς αυτό που κατηγορούσε. Δυστυχώς παίζει την Ελλάδα στα ζάρια. Και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να συμβεί.
5) Δεν μπορεί να ισχύει ότι η Κυβέρνηση ζητάει ένα ΟΧΙ για να ισχυροποιήσει τη θέση της στις διαπραγματεύσεις εντός Ευρώ;
Όχι. Αν ίσχυε αυτό:
• Η Κυβέρνηση ΔΕΝ θα ζητούσε το δημοψήφισμα τώρα, που έχει ήδη απαντήσει στους δανειστές επί της συγκεκριμένης πρότασης, αλλά πιο νωρίς.
• Η Κυβέρνηση θα είχε πρώτα εξασφαλίσει την παράταση του προγράμματος μεταξύ δανεστιών και Ελλάδας για να υπάρχει ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Το πλαίσιο αυτό λήγει την Τρίτη, 30/6, δίχως καμία προοπτική παράτασης ή ανανέωσης.
• Η Κυβέρνηση θα είχε θέσει τη δική της πρόταση (ύψους σχεδόν 8 δις) προς ψήφιση, και όχι αυτή των δανειστών.
Πάνω από όλα όμως, με ποιο τρόπο το ΟΧΙ θα επιτρέψει στην Κυβέρνηση να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, αφού η πρόταση των δανειστών απέχει ελάχιστα από την προηγούμενη πρόταση της Κυβέρνησης; Ένα ΟΧΙ στην πρόταση των δανειστών (για περίπου 8,5 δις) ισοδυναμεί με ένα ΟΧΙ στην πρόταση της Κυβέρνησης (για περίπου 8 δις), αποκλείοντας έτσι κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης.
6) Τότε, τί υποδηλώνει η απόφαση της Κυβέρνησης να κάνει δημοψήφισμα;
Η Κυβέρνηση είχε σαφή και νωπή λαϊκή εντολή: να φέρει καλύτερη συμφωνία εντός του Ευρώ. Απέτυχε. Και αντί να αναλάβει τις ευθύνες της αποτυχίας αυτής, αποφάσισε να μετακυλίσει την ευθύνη στον λαό, διχάζοντάς τον, μπροστά στο δίλημμα μίας κακής συμφωνίας (εξαιτίας των δικών της λαθών και της δικής της ολιγωρίας) και της χρεοκοπίας. Η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι ανυπολόγιστη. Επιλέγει να διασώσει την ενότητα των συνιστωσών του κόμματός της, αδιαφορώντας για τις τεράστιες συνέπειες που απορρέουν από την κίνηση αυτή για την πορεία της χώρας. Παραπλανεί τον ελληνικό λαό. Ο σκοπός της είναι να δημιουργηθούν συνθήκες κατάρρευσης της οικονομίας για να φανεί ότι η έξοδος από το ευρώ είναι η μόνη λύση. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία να διαφυλάξουμε το μεγαλύτερο διακύβευμα της μεταπολίτευσης, απαντώντας στο παραπλανητικό ερώτημα με ένα δυνατό ΝΑΙ στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου