O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ: Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό, κ. Α. Τσίπρα, για κατεπείγουσα άμεση παρέμβαση διάσωσης των ειδικά Πιστοποιημένων Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα και επίλυση ζωτικής σημασίας θεμάτων»

Αποτέλεσμα εικόνας για ποσγκαμέαΑξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αγόγγυστα, δεκαετίες τώρα, αναλάβαμε ως γονείς το βαρύ φορτίο της δημιουργίας προνοιακών δομών υποστήριξης των παιδιών μας (Κέντρα Διημέρευσης, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, Εργαστήρια Προστατευμένης Εργασίας, Οικοτροφεία, Ειδικά Εκπαιδευτήρια, ΣΥΔ), ευθύνη που ανήκε στην Ελληνική Πολιτεία και η οποία «πεισματικά», χρόνια τώρα, μέχρι σήμερα δε λέει να αναλάβει ή έστω να συνδράμει ουσιαστικά για μια ποιοτική ζωή που δικαιωματικά αξίζει και πρέπει να έχει κάθε Έλληνας Πολίτης, κάθε ανθρώπινο ον, ποιοτική ζωή που δικαιούνται τα παιδιά μας,
τα άτομα με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση, Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες.
Μέσα σε αυτές τις τραγικές συνθήκες, ειδικά των τελευταίων 3 μηνών, διαφάνηκε κάποιο θεσμικό ενδιαφέρον για τη συνέχιση στήριξης της λειτουργίας των δομών αυτών, τόσο με την ψήφιση του άρθρου 35 του Ν.4325/2015, όσο και με τις δηλώσεις της αρμόδιας αναπληρώτριας Υπουργού Κοιν. Αλληλεγγύης μετά τη σύσκεψη στο γραφείο της στις 27/5/2015.
Όμως, σήμερα, 29/7/2015, διαπιστώνουμε ότι, αφενός η παραπάνω ΚΥΑ του άρθρου 35 του Ν. 4325/15, είναι «γράμμα νόμου κενό» (αφού δεν έχει εκδοθεί και η προφορική ανεπίσημη ενημέρωση μας, από επίσημα όμως χείλη, είναι ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της παράτασης του Προγράμματος με φορέα υλοποίησης την ΕΕΤΑΑ Α.Ε.), αφετέρου εάν δεν πιστωθούν στους δικαιούχους φορείς μας και τα χρήματα της επί σειράς ετών νομοθετημένης επιχορήγησης μέσω των Περιφερειών, τότε ο Αύγουστος θα είναι ο μήνας της ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ο οποίος, στη συντριπτική του πλειοψηφία στηρίζεται σε αυτές τις πιστοποιημένες προνοιακές δομές μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Στις αμέσως επόμενες ημέρες, δεδομένης αυτής της κατάστασης, δεν θα έχει καμία απολύτως σημασία ούτε η εξαγγελθείσα από τον Υπουργό Υγείας, κ. Π. Κουρουμπλή, επικείμενη άρση του clawback και rebate, ούτε όμως και η έννοια της φροντίδας στην κοινότητα (community-based care), ούτε η έννοια της διαβίωσης στην κοινότητα (community living), γιατί πολύ απλά θα μιλάμε για πλήρη εγκλεισμό των ατόμων με αναπηρία στα σπίτια τους, με τις οικογένειές τους, οικογένειες που όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης έχουν καταστεί έως και ανήμπορες να ανταπεξέλθουν σε βασικές ανάγκες διαβίωσης, πολλώ δε μάλλον, αξιοπρεπούς υποστήριξης και διαβίωσης των ανάπηρων παιδιών τους, των ανάπηρων μελών της οικογένειάς τους, των πιο αδύναμων και πιο ευάλωτων μονάδων μιας κοινωνίας.


Κύριε Πρωθυπουργέ ,
Όλοι εμείς, γονείς χιλιάδων οικογενειών ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, εκπρόσωποι των παιδιών μας, των οικογενειών μας και των πιστοποιημένων προνοιακών δομών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δημιουργήσαμε και λειτουργούμε καλύπτοντας την ανεπάρκεια του κράτους στον τομέα αυτό για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, απευθύνουμε απέλπιδα έκκληση απόγνωσης και ζητάμε:
  • ΑΜΕΣΑ και με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας να εκδοθεί επιτέλους η προβλεπόμενη ΚΥΑ του άρθρου 35 του Ν. 4325/15 για τη συνέχιση του Προγράμματος της ΕΕΤΑΑ μέχρι 31/12/2015, εναλλακτικά σε συνεργασία το Υπουργείο Εργασίας με το Υπουργείο Υγείας να εκδώσουν ΚΥΑ με την οποία να δίνεται η δυνατότητα στους Πιστοποιημένους Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας (στην πλειονότητά τους γονεϊκές δομές), που εγκλωβίστηκαν στη διαβεβαιωμένη νομοθετική επιταγή έκδοσης της παραπάνω ΚΥΑ, να μπορέσουν να καταθέσουν και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στα παιδιά μας, από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και τις 31/7/2015,
  • με άμεση προτεραιότητα για τους Πιστοποιημένους Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας, δικαιούχους της κρατικής επιχορήγησης, να τους πιστωθούν εντός των επόμενων ημερών από τις Περιφέρειες τα αναλογούντα χρήματα επιχορήγησης ανά φορέα,
  • σε συνεργασία Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας-Αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων-Διοικητή του ΙΚΑ, να δοθεί άμεση λύση (με νομοθετική ρύθμιση) του προβλήματος των ασφαλιστικών και φορολογικών ενημεροτήτων, καθώς και των διώξεων που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για τους νομίμους εκπροσώπους των φορέων-μελών μας (Πιστοποιημένοι Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), οι οποίοι-όχι γιατί είναι εκπρόσωποι κερδοσκοπικών οργανισμών ή γιατί με δική τους υπαιτιότητα δεν καταβάλλουν μισθοδοσίες ή και τις σχετικές ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζομένους τους (συνεπώς είναι έκπτωτοι έναντι του Νόμου και διώκονται ποινικά), αλλά δεν καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους γιατί αντικειμενικά αδυνατούν λόγω του ότι δεν έχουν καμιά απολύτως πηγή εσόδων, πλην της χρηματοδότησης από την επιχορήγηση που δε λαμβάνουν, της χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ που δε λαμβάνουν, από τα νοσήλεια του ΕΟΠΥΥ που δε λαμβάνουν!!!

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Δεν είναι μόνο η κραυγή απόγνωσης που βγαίνει από τα χείλη μας, η κραυγή απόγνωσης των παιδιών μας, των Ατόμων με Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες, που για να εκφραστούν, εκφράζονται μέσα από τα χείλη τα δικά μας…των γονιών τους, είναι η μη τήρηση του Συντάγματος, των νόμων του ελληνικού κράτους, η μη εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ που κύρωσε η χώρα μας με τον Ν.4074/2012, είναι η ξεκάθαρη κι έντιμη πολιτική απάντηση και λύση που ζητάμε και δεν υπάρχει ούτε στιγμή περιθώριο καθυστέρησης να δώσετε.
Δεκάδες εργαζόμενοι έχουν απολυθεί από τις δομές που σας αναφέραμε και πολλαπλάσιοι είναι στα πρόθυρα της απόλυσης, χιλιάδες άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες βρίσκονται πραγματικά στο χείλος του «Καιάδα» και χιλιάδες οικογένειες των ατόμων αυτών βρισκόμαστε σε απόλυτη απόγνωση…
Ζητούμε την άμεση, λυτρωτική σας παρέμβαση!
Πιστέψτε μας ότι, από την ερχόμενη εβδομάδα ίσως να είναι πολύ αργά…
Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου