O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Ανοδικά κινούνται οι παγκόσμιες πωλήσεις servers: Στα $13,6 δις η αγορά

Την ανιούσα πήρε, το 2ο τρίμηνο του έτους, η παγκόσμια αγορά servers, με τις πωλήσεις να διευρύνονται κατά 7,2% και τα έσοδα του κλάδου να διαμορφώνονται σε $13,6 δις. Σε επίπεδο τεμαχίων, στην περίοδο Απριλίου - Ιουνίου, διατέθηκαν διεθνώς 2,691 εκατ. συσκευές, αριθμός αυξημένος κατά 8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Σε επίπεδο τεμαχίων, στην περίοδο Απριλίου - Ιουνίου, διατέθηκαν διεθνώς 2,691 εκατ. συσκευές, αριθμός αυξημένος κατά 8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα
Σύμφωνα με τη Gartner, η οποία δημοσιοποίησε τις σχετικές εκτιμήσεις, αν και η τάση της αγοράς είναι σαφώς ανοδική, ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων, κατά το 2ο τρίμηνο του 2015, επιβραδύνθηκε σε σχέση με την ετήσια επίδοση, που επιτεύχθηκε το 1ο τρίμηνο του 2015. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχο report, που δημοσιοποίησε η IDC, τοποθετεί τα έσοδα της αγοράς για το 2ο τρίμηνο στα $13,5 δις και την καταγραφείσα αύξηση σε ποσοστό 6,1%. Σε επίπεδο τεμαχίων, τα στοιχεία της IDC τοποθετούν τις πωλήσεις σε 2,29 εκατ. συστήματα, αυξημένες κατά 3,2%.

Όπως εξηγεί, πάντως, η Gartner η επιβράδυνση των ρυθμών ανόδου της αγοράς των servers σχετίζεται με το “ψαλίδισμα” των εταιρικών προϋπολογισμών σε βασικές αγορές, όπως αυτή της Δυτικής Ευρώπης. Στον αντίποδα, ατμομηχανή για τον κλάδο παρέμεινε η αγορά της Βόρειας Αμερικής, όπου τόσο τα έσοδα της αγοράς, όσο και ο όγκος των πωλήσεων, διευρύνθηκαν κατά περίπου 14,8%. Η αγορά των ΗΠΑ κινήθηκε ανοδικά κατά 12,6%, ενώ η περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού (πλην Ιαπωνίας) πέτυχε αύξηση κατά 12%.
Οι κατασκευαστές
Η HP διατήρησε, το 2ο τρίμηνο, την ηγετική θέση της παγκόσμιας αγοράς, βελτιώνοντας τη θέση κατά 7,6% και αποσπώντας μερίδιο αγοράς 25,2%. Σύμφωνα με τη Gartner, στη δεύτερη θέση της διεθνούς κατάταξης βρέθηκε η Dell με μερίδιο 17,4%, η οποία, επίσης, βελτίωσε τη θέση της, με την IBM να ακολουθεί στην τρίτη με μερίδιο 13,7%, ως η μόνη εταιρεία της πρώτης πεντάδας, που υπέστη μείωση το εξεταζόμενο διάστημα.

Η Lenovo πέτυχε εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά 526% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, εμφανίζοντας μερίδιο αγοράς 7% (σσ η εταιρεία υποδέχτηκε τον κλάδο των servers x86 της IBM εξ ου και η δική της εξαιρετική επίδοση, αλλά και τα περιορισμένα αποτελέσματα της IBM). Τέλος, η Cisco, στην πέμπτη θέση, επίσης, ενίσχυσε τις δυνάμεις της σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, συγκεντρώνοντας μερίδιο 6,4% της παγκόσμιας αγοράς των servers. Η κατάταξη των ισχυρότερων κατασκευαστών δεν διαφοροποιείται ούτε σε επίπεδο τεμαχίων, με τις πέντε εταιρείες να έχουν αντίστοιχες επιδόσεις και όσον αφορά τους όγκους των πωλήσεων.
Στις επιμέρους κατηγορίες των servers, οι πωλήσεις των συσκευών x86 αυξήθηκαν κατά 8,3% σε τεμάχια και κατά 9% σε αξία κατά το 2ο τρίμηνο.
Εκτιμήσεις εσόδων κατασκευαστών Server παγκοσμίως, 2ο τρίμηνο 2015 (σε $ ΗΠΑ)
 Πηγή: Gartner Dataquest (Αύγουστος 2015)
Εκτιμήσεις πωλήσεων Server ανά κατασκευαστή παγκοσμίως, 2ο τρίμηνο 2015 (σε τεμ.)
Πηγή: Gartner Dataquest (Αύγουστος 2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου