O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Δημοσιονομικό περιθώριο και ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα ζητούν οι FT

FILE PHOTO: Greek Finance minister Euclid Tsakalotos prior to the meeting of the Eurozone Finance Ministers at the Scheepvaart museum in Amsterdam. EPA, BART MAATΟι πιστωτές της ευρωζώνης πρέπει να δώσουν στην Αθήνα μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, γράφει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Financial Times ασχολούμενοι με την «αργόσυρτη» διαδικασία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι όποια μορφή και αν λάβει τελικά η συμφωνία για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους «η ευρωζώνη πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα που λέει ότι κάποια μορφή ελάφρυνσης από τους επίσημους πιστωτές είναι μη διαπραγματεύσιμο κομμάτι της χορήγησης μιας ευκαιρίας στη χώρα να επιστρέψει στην οικονομική βιωσιμότητα». Σημειώνεται επίσης ότι η αντιπρόταση του
ΔΝΤ για στόχο πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ είναι πιο λογική από το «μη ρεαλιστικό» 3,5% που θέλουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές. Όσο για το χρέος, μπορεί να μην είναι η μεγαλύτερη άμεση έγνοια για την Ελλάδα, αλλά σχεδόν σίγουρα δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα, σχολιάζει το άρθρο. Παραθέτει στη συνέχεια συνοπτικά τις επιλογές που υπάρχουν για την ελάφρυνση, με τη σημείωση ότι σε κάθε περίπτωση στην ουσία θα υπάρξει μεταφορά πόρων από τους πιστωτές της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, είτε παρουσιαστούν ως τέτοιες είτε όχι και ακόμη και αν αποφευχθεί η «πολιτικά εκρηκτική» διαγραφή της ονομαστικής αξίας. «Ας γίνει έτσι. Η ευρωζώνη πρέπει να επωμιστεί κάποια ευθύνη για τη δύσκολη θέση της. Από τότε που άρχισε η διάσωση το 2010, έχει συνεχώς βάλει την υπογραφή της σε μη ρεαλιστικά προγράμματα δανεισμού και έχει υπερεκτιμήσει την ικανότητα ενός δυσλειτουργικού κράτους να εφαρμόσει θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που ίσως ενίσχυαν τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας», συμπληρώνει το κύριο άρθρο των Financial Times. Καταλήγει με την επισήμανση ότι «έχοντας εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες, η ευρωζώνη τώρα πρέπει να αποδεχθεί την πραγματικότητα και να αναγνωρίσει ότι η Αθήνα χρειάζεται μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο. Η ελληνική οικονομία παραμένει βαθιά σε μια τρύπα. Χρειάζεται περισσότερη βοήθεια για να σκαρφαλώσει και να βγει από αυτήν». 
ΚΥΠΕ,  – Βρετανία, Λονδίνο

Πηγή: Δημοσιονομικό περιθώριο και ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα ζητούν οι FT http://wp.me/p3kVLZ-xMi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου