O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

Συμπληρωματική ενίσχυση 70 εκατ. ευρώ σε Ευρωπαίους φρουτοπαραγωγούς

Αποτέλεσμα εικόνας για ροδαΚΙΝΑΑύριο, 1η Ιουλίου, τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη για την ενίσχυση των παραγωγών αλλοιώσιμων φρούτων, οι οποίοι επλήγησαν από τη ρωσική απαγόρευση των εισαγωγών, θα παραταθούν για έναν ακόμη χρόνο έως τα τέλη Ιουνίου 2018.
Τα συμπληρωματικά μέτρα στήριξης καλύπτουν μέγιστη ποσότητα 165.835 τόνων φρούτων από τέσσερα διαφορετικά είδη οπωροφόρων δένδρων: μήλα και αχλάδια, δαμάσκηνα,
εσπεριδοειδή, ροδάκινα και νεκταρίνια. Τα μέτρα καλύπτουν 12 κράτη μέλη στα οποία θα εφαρμόζονται διαφορετικές ποσότητες απόσυρσης, ώστε να διασφαλίζεται η παροχή της χρηματοδοτικής στήριξης στους παραγωγούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη (βλ. παράρτημα).
Για την Ελλάδα, οι αντίστοιχες μέγιστες ποσότητες προϊόντων διαμορφώνονται ως εξής:
(σε τόνους)
Μήλα και
Αχλάδια
Δαμάσκηνα
Πορτοκάλια,
κλημεντίνες,
μανταρίνια
και λεμόνια
Ροδάκινα και
νεκταρίνια
Ελλάδα
680
4.165
2.040
5.355
 
Τα μέτρα αυτά θεσπίστηκαν για πρώτη φορά από την Επιτροπή ως απάντηση στη ρωσική απαγόρευση των εισαγωγών, τον Αύγουστο του 2014. Η συμπληρωματική ενίσχυση, ύψους 70 εκατ. ευρώ, προσφέρει ένα δίχτυ ασφαλείας στους Ευρωπαίους φρουτοπαραγωγούς, οι οποίοι ενδεχομένως να μην μπορούν να βρουν διέξοδο για τα προϊόντα τους στην αγορά ως συνέπεια της απαγόρευσης των εισαγωγών. Στοχεύει επίσης στην αποζημίωση των παραγωγών οι οποίοι θα επιλέξουν να διανείμουν τα πλεονάζοντα προϊόντα τους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, σχολεία κ.λπ. ή να τα διαθέσουν για άλλους σκοπούς (π.χ. ζωοτροφές, λιπασματοποίηση, μεταποίηση).
Ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φιλ Χόγκαν δήλωσε: «Η Επιτροπή έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να στηρίξει τους Ευρωπαίους παραγωγούς που εθίγησαν από τη ρωσική απαγόρευση. Με την τελευταία αυτή παράταση στέλνουμε σαφές μήνυμα ότι θα παραμείνουμε σταθερά και με αποφασιστικότητα στο πλευρό των αγροτών μας. Τα εν λόγω μέτρα στήριξης συμβαδίζουν με τις συνεχιζόμενες προσπάθειές μας για τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της ΚΓΠ προς όφελος τόσο των αγροτών μας όσο και του συνόλου της ευρωπαϊκής κοινωνίας».
Η συμπληρωματική ενίσχυση προστίθεται σε σειρά έκτακτων μέτρων στήριξης της αγοράς γεωργικών προϊόντων, που θεσπίστηκαν μετά τη ρωσική απαγόρευση. Η τακτική παρακολούθηση και αξιολόγηση της αγοράς από την Επιτροπή δείχνει ότι τα μέτρα αυτά βελτίωσαν την κατάσταση της αγοράς για τις μη μόνιμες καλλιέργειες (κυρίως τα λαχανικά). Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής που επλήγη από τη ρωσική απαγόρευση των εισαγωγών διοχετεύτηκε σε άλλες αγορές και οι τιμές αγοράς σταθεροποιήθηκαν. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι λεγόμενες μόνιμες καλλιέργειες (οπωροφόρα δένδρα) δεν προσαρμόζονται εύκολα σε μεταβαλλόμενες συνθήκες, τα νέα μέτρα έχουν ειδικά σχεδιαστεί για να βοηθήσουν αυτόν τον τομέα.
Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων, οι μεμονωμένοι παραγωγοί επωφελούνται από υψηλότερα ποσοστά συγχρηματοδότησης της ΕΕ σε σχέση με εκείνα που προβλέπουν τα συνήθη μέτρα στήριξης. Οι παραγωγοί λαμβάνουν 100% ενίσχυση από την ΕΕ για την απόσυρση προϊόντων από την αγορά με σκοπό τη δωρεάν διανομή (π.χ. διάθεση φρούτων για κατανάλωση σε φιλανθρωπικές οργανώσεις), έτσι ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη τροφίμων. Τα φρούτα που αποσύρονται από την αγορά αλλά δεν καταναλώνονται (π.χ. αποστέλλονται κατευθείαν για λιπασματοποίηση), ή που συλλέγονται πριν από την ωρίμανσή τους (η λεγόμενη πρώιμη συγκομιδή) ή δεν συλλέγονται καθόλου, λαμβάνουν χαμηλότερη ενίσχυση.
Εκτός από την παράταση αυτών των έκτακτων μέτρων, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί οπωροκηπευτικών θα εξακολουθήσουν να επωφελούνται από άλλα μέτρα στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής της ΕΕ, όπως οι άμεσες ενισχύσεις, η χρηματοδότηση της αγροτικής ανάπτυξης και η χρηματοδοτική στήριξη για οργανώσεις παραγωγών, συνολικού ύψους σχεδόν 700 εκατ. ευρώ ετησίως.

Περισσότερες πληροφορίες
Παράρτημα
Μέγιστες ποσότητες προϊόντων ανά κράτος μέλος
(σε τόνους)
Μήλα και
Αχλάδια
Δαμάσκηνα
Πορτοκάλια,
κλημεντίνες,
μανταρίνια
και λεμόνια
Ροδάκινα και
νεκταρίνια
Βέλγιο
21.845
 


Γερμανία
1.615
 


Ελλάδα
680
4.165
2.040
5.355
Ισπανία
1.955
1.275
14.110
9.775
Γαλλία
3.060
 


Κροατία
510
 
850

Ιταλία
4.505
3.910
850
2.380
Κύπρος
 
 
3.060

Κάτω Χώρες
5.865
 


Αυστρία
510
 
 
 
Πολωνία
75.565
425

510
Πορτογαλία
935
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου