O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Μανώλης Κεφαλογιάννης και Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Αυστηρό μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Τουρκία»


 
 Ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η Έκθεση Προόδου για την Τουρκία, όπου για πρώτη φορά γίνεται ρητή αναφορά στην αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, σε περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση προβεί στις εξαγγελθείσες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και στην επαναφορά της θανατικής ποινής. Η έκθεση αυτή περιγράφει σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία σχετικά με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.  
Στο πλαίσιο αυτό, οι ευρωβουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της
Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Επιτροπής Ελίζα Βόζεμπεργκ  - Βρυωνίδη κατέθεσαν πλήθος τροπολογιών μαζί με Κυπρίους συναδέλφους τους προωθώντας ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, οι οποίες υιοθετήθηκαν στο τελικό κείμενο της έκθεσης. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, οι Έλληνες ευρωβουλευτές με τις τροπολογίες τους καλούν την Τουρκία:  
 ·           Να άρει το casus belli, να θέσει τέλος στις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της χώρας μας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των γειτόνων της,
·           Να δεσμευθεί ρητά υπέρ της ανάπτυξης σχέσεων καλής γειτονίας και να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
·           Να θέσει σε πλήρη εφαρμογή τη συμφωνία επανεισδοχής Ε.Ε. - Τουρκίας και τις διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογραφεί με την Ελλάδα,
·           Να σεβαστεί την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και να σταματήσει τις διακρίσεις σε βάρος των Χριστιανών,
·           Να προβεί στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
 
 Παράλληλα, στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια, παρουσία του αρμόδιου Επιτρόπου Johannes Hahn, για θέματα διεύρυνσης της Ε.Ε., οι Έλληνες ευρωβουλευτές έκαναν τις ακόλουθες παρεμβάσεις.
 Αναλυτικά η παρέμβαση του Μανώλη Κεφαλογιάννη:
«Ένας χρόνος πέρασε από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Όλοι εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους πραξικοπηματίες και τις πρακτικές τους. Όλοι εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλουμε την Τουρκία παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Πολύ περισσότερο τώρα που δύο γειτονικά κράτη, η Συρία και το Ιράκ έχουν καταστραφεί.
Θέλουμε μια Τουρκία σταθερά προσανατολισμένη στα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Η σημερινή Τουρκία δεν είναι μια αξιόπιστη Τουρκία. Δεν είναι προβλέψιμη.
Η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν με τις πρακτικές της για την ελευθερία του τύπου, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, τις συλλήψεις χιλιάδων ακαδημαϊκών, εκπαιδευτικών και δημοσίων υπαλλήλων, την επαναφορά της θανατικής ποινής, απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η Τουρκία έχει χάσει το ευρωπαϊκό της όνειρο, με ευθύνη της ηγεσίας της. Η Τουρκία δυστυχώς απομακρύνεται από την Ευρώπη πολιτικά και αξιακά. Η πορεία της δεν μας καθιστά αισιόδοξους. Ελπίζουμε ο κ. Ερντογάν να μας εκπλήξει θετικά».   
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:  
«Η φετινή Έκθεση για την Τουρκία καταγράφει ουσιαστικά τη σοβαρή οπισθοδρόμηση της χώρας στην πορεία της προς την ευρωπαϊκή οικογένεια. 
Το 2016 υπήρξε ένα δύσκολο έτος για την Τουρκία ως αποτέλεσμα του πολέμου στη Συρία, της εισροής εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, μιας σειράς σκληρών τρομοκρατικών επιθέσεων και της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο, η αντίδραση του προέδρου Ερντογάν εξέπληξε αρνητικά για ακόμα μια φορά την Ευρώπη. 
Τα μέτρα που λήφθηκαν μετά το πραξικόπημα ήταν παράνομα. Ακολούθησαν σοβαρά γεγονότα όπως παύση λειτουργίας πολλών μέσων ενημέρωσης, αυθαίρετη σύλληψη χιλιάδων πολιτών, δημοσιογράφων, δικαστών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων που δεν συνάδουν με το δυτικό πολιτισμό, καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και θέτουν υπό αμφισβήτηση το κράτους δικαίου. Παράλληλα, η απειλούμενη εφαρμογή των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων από την τουρκική κυβέρνηση δεν συμβαδίζει με τα κριτήρια ένταξης στην Ε.Ε. 
Η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει αν πραγματικά θέλει να συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να σταματήσει να υπονομεύει την ενταξιακή της προοπτική με συζητήσεις για την επαναφορά της θανατικής ποινής. Επιπλέον, πρέπει επιτέλους να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου που κατ’ επανάληψη και σκόπιμα αμφισβητεί με κλιμάκωση παραβιάσεων και προκλήσεων».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου