O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

EULEX Κοσσυφοπέδιο: νέος ρόλος για την αποστολή «κράτος δικαίου» της ΕΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για kosovoΣτις 8 Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο αποφάσισε να επαναπροσδιορίσει την εντολή της EULEX Κοσσυφοπέδιο, της αποστολής της ΕΕ για την επιβολή του κράτους δικαίου. Η αποστολή, η οποία συγκροτήθηκε πριν από 10 χρόνια, έχει μέχρι σήμερα δύο επιχειρησιακούς στόχους: ο πρώτος συνίσταται στην παρακολούθηση, καθοδήγηση και παροχή συμβουλών, στηρίζοντας τους θεσμούς του κράτους δικαίου του Κοσσυφοπεδίου και τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και, ο δεύτερος είναι εκτελεστικός και συνίσταται στην υποστήριξη της εκδίκασης συνταγματικών και αστικών υποθέσεων, την κίνηση διώξεων και την εκδίκαση επιλεγμένων ποινικών υποθέσεων.
Η σημερινή απόφαση περατώνει το δικαστικό εκτελεστικό μέρος της εντολής της
αποστολής στο Κοσσυφοπέδιο: Το Κοσσυφοπέδιο θα αναλάβει την ευθύνη για όλες τις έρευνες, τις ποινικές διώξεις και τις δίκες που μεταφέρονται.
Από τις 14 Ιουνίου η αποστολή θα ασχοληθεί κυρίως με:
  • την παρακολούθηση επιλεγμένων υποθέσεων και δικών ενώπιον των θεσμικών οργάνων ποινικής και αστικής δικαιοσύνης του Κοσσυφοπεδίου
  • την παρακολούθηση, καθοδήγηση και παροχή συμβουλών στις σωφρονιστικές υπηρεσίες του Κοσσυφοπεδίου
  • τη συνέχιση της επιχειρησιακής υποστήριξης για την εφαρμογή των συμφωνιών που απορρέουν από τον διάλογο ο οποίος διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου.
Η αποστολή θα διατηρήσει ορισμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες στους τομείς της προστασίας των μαρτύρων και της στήριξης των ειδικών τμημάτων και της ειδικής εισαγγελίας, καθώς και την ευθύνη διατήρησης και προώθησης της ασφάλειας ως δεύτερος στη σειρά υπεύθυνος ασφαλείας.
Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου η αναθεωρημένη εντολή θα ισχύει μέχρι τις 14 Ιουνίου 2020. Χορηγείται επίσης ένα συνδυασμένο κονδύλι ύψους 169,8 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις της αποστολής στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και για τα ειδικά τμήματα και την ειδική εισαγγελία, για δύο χρόνια (15 Ιουνίου 2018 - 14 Ιουνίου 2020).
Ο προϋπολογισμός θα καλύψει τις δαπάνες της αποστολής EULEX Κοσσυφοπέδιο, ύψους 83,6 εκατ. ευρώ, για την εκτέλεση της εντολής της στο Κοσσυφοπέδιο. Θα διατεθεί ποσό 86,2 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ειδικών τμημάτων και της ειδικής εισαγγελίας.
Η EULEX Κοσσυφοπέδιο εγκαινιάστηκε το 2008. Η έδρα της αποστολής βρίσκεται στην Πρίστινα (Prishtinë/Priština), Κοσσυφοπέδιο. Η κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου εκτελεί χρέη αρχηγού της αποστολής από τις 20 Ιουλίου 2016. Στις 5 Ιουνίου 2018, η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας παρέτεινε την εντολή έως τις 14 Ιουνίου 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου