O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

1 τρισ. ευρώ η "αξία" της Ελλάδας

Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ, προσπαθώντας να υπολογίσουν το κόστος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, και να προετοιμαστούν για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις.

Η άτακτη φυγή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες (σε λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα, μετά τις εκλογές, αναλήφθηκαν 3 δισ. ευρώ) προκάλεσε έντονες ανησυχίες στο Λονδίνο, με τον πρόεδρο της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King, να κάνει λόγο για αυτοδιάλυση της ΕΕ.


Σύμφωνα με τον Doug McWilliams, από το βρετανικό κέντρο οικονομικών και επιχειρηματικών ερευνών, η διάλυση του ενιαίου νομίσματος θα κόστιζε 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης (300 δισ. δολάρια). Ωστόσο, μία άτακτη κατάρρευση θα μπορούσε να κοστίσει έως και 1 τρισ. ευρώ.

"Το τέλος του ευρώ στη σημερινή του μορφή είναι μία βεβαιότητα", επισημαίνει ο Doug McWilliams.

"Έχουμε δύο επιλογές", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, λίγες ώρες πριν μεταβεί στις ΗΠΑ για τη σύνοδο G8. "Είτε η Ευρώπη διαθέτει μία σταθερή, επιτυχημένη και ενωμένη ευρωζώνη με αποτελεσματικό τείχος προστασίας και ελεγχόμενες τράπεζες, σωστό φορολογικό σύστημα και χρηματοπιστωτική πολιτική, ή βαδίζουμε σε άγνωστα εδάφη, με τεράστια ρίσκα για όλους".

Την ώρα που ο ελληνικός λαός ετοιμάζεται να ψηφίσει για δεύτερη φορά στις 17 Ιουνίου, οι αξιωματούχοι της FSA (η βρετανική Αρχή Οικονομικών Υπηρεσιών), της Τράπεζας της Αγγλίας και του υπουργείου Οικονομικών καταρτίζουν σχέδια για την αντιμετώπιση του παλιρροϊκού κύματος που θα προκαλέσει η έξοδος της χώρας από το ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η χώρα του αντιμετώπιζε προβλήματα δανεισμού, με το κόστος να έχει εκτοξευθεί σε "αστρονομικά επίπεδα". Αλλά η αβεβαιότητα πλήττει και την Ιρλανδία, η οποία δυσκολεύεται να εφαρμόσει το σχέδιό της για επιστροφή στην αγορά κεφαλαίων έως το 2013.

Τέλος, ο πανικός έχει μεταδοθεί και στις ΗΠΑ, όπου την Τετάρτη ο Μπάρκα Ομπάμα χαρακτήρισε την ελληνική κρίση ως "μετωπικό άνεμο" που θα μπορούσε κάλλιστα να απειλήσει την αμερικανική ανάκαμψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου