O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Υλοποίηση στρογγυλής τράπεζας στο ΕΚ με θεματική «Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας online»


Η δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου διοργάνωσε σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, στρογγυλή τράπεζα με θέμα «τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας online», την Παρασκευή 5 Απριλίου 2013, στα Γραφεία του ΕΚ.
Στην εκδήλωση παρατέθηκαν πολύ χρήσιμα στοιχεία σχετικά με τη μη ορθή και τη μη ασφαλή χρήση του Διαδικτύου από τους ανηλίκους και από τις τρεις δράσεις του ΕΚΑΔ (Saferinternet.gr,
ΥποΣΤΗΡΙΖΩ και Safeline.gr). Συγκεκριμένα, η  Δρ. Βερόνικα Σαμαρά, Επικεφαλής της Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr, παρουσίασε το έργο του ΕΚΑΔ στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναφέρθηκε στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ανηλίκων στο Διαδίκτυο βάσει κλειστού διαδικτυακού ερωτηματολογίου που υλοποιήθηκε την περίοδο 23/10/2012 έως 15/01/2013 με αποδέκτες παιδιά και εφήβους, γονείς, και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Στη συνέχεια, ο Γιώργος Κορμάς, υπεύθυνος της Γραμμής Βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ και συντονιστής κατάρτισης του προγράμματος ΑΡΙΑΔΝΗ, παρέθεσε στοιχεία αναφορικά με τις συμπεριφορές εξάρτησης των νέων στο Διαδίκτυο βάσει της πανευρωπαϊκής μελέτης «eu.net.adb» σε Ευρωπαίους εφήβους 14-17 ετών.  Επιπλέον, ο Δρ. Νίκος Φρυδάς, εκπρόσωπος της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών Safeline.gr, παρουσίασε τη λειτουργία της Γραμμής εστιάζοντας σε στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις περιπτώσεις καταγγελιών παράνομου περιεχομένου.
Στη συνέχεια, εκπρόσωποι της βιομηχανίας του διαδικτύου αναφέρθηκαν σε σημαντικές εταιρικές πρωτοβουλίες αναφορικά με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ασφαλέστερη χρήση των κινητών, καθώς και  το πλαίσιο του Συνασπισμού για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών (CEO Coalition). Ειδικότερα, ο διευθυντής εταιρικών σχέσεων της WIND Ελλάς, Γιώργος Τσαπρούνης, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της εταιρίας για την ασφαλή χρήση των κινητών και του διαδικτύου από τους ανήλικους στο πλαίσιο της εκστρατείας ‘www.kidsatsafety.gr’, ενώ ο υπεύθυνος εταιρικής πολιτικής και επικοινωνίας της Google, Διονύσης Κολοκοτσάς, παρουσίασε την εκστρατεία της εταιρίας, "GoodToKnow".
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης, ως κεντρικοί ομιλητές, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιώργος Κουμουτσάκος και Γιώργος Παπανικολάου, οι οποίοι μίλησαν για τις θεσμικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το ΕΚ για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο μέσω των αρμόδιων επιτροπών του. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος επικεντρώθηκε στις πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του διαδικτυακού εκφοβισμού και άλλων επικίνδυνων διαδικτυακών συμπεριφορών, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την ανάγκη αποφυγής της δαιμονοποίησης της χρήσης του διαδικτύου από τους νέους. Στη συνέχεια, ο Γιώργος Παπανικολάου αναφέρθηκε στη σημασία της προστασίας των προσωπικών δεδομένων αλλά και τα κενά της ισχύουσας νομοθεσίας και παρέθεσε ορισμένα βασικά στοιχεία του νέου σχετικού σχεδίου Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Ο νέος Κανονισμός έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα ελάχιστο πλαίσιο ισορροπίας μεταξύ του σεβασμού των προσωπικών δεδομένων και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, να ενδυναμώσει το ρόλο των ανεξάρτητων αρχών και να ενισχύσει την υποχρέωση λογοδοσίας των παρόχων.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, και η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αττικής, Μαρία Καρακλιούμη, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης.


Τη συζήτηση παρακολούθησαν περισσότεροι από 100 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων και δημοσιογράφοι, οι οποίοι υπέβαλαν ερωτήσεις στους ομιλητές σχετικά με τις μελλοντικές πρωτοβουλίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διασφάλιση ενός καλύτερου και ασφαλέστερου διαδικτύου για τα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου