O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Οι ημερομηνίες-σταθμοί στη ζωή του Σαρόν


Ariel-Sharon-general

Απεβίωσε χθες ο Αριέλ Σαρόν σε ηλικία 85 ετών, μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια σε κώμα. Ο Σαρόν είχε στιγμές που συνέθεσαν μια προσωπικότητα η οποία δεν πέρασε απαρατήρητη από την αφήγηση της Ιστορίας.
Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο “Associated Press” είχε έτοιμο το σχετικό αφιέρωμα, το οποίο και δημοσίευσε σήμερα, μερικά λεπτά μετά την επίσημη αναγγελία του θανάτου του Αριέλ Σαρόν το μεσημέρι του Σαββάτου.
Ας διαβάσουμε λοιπόν ξανά τη ζωή του στρατιωτικού ήρωα του Ισραήλ που έγινε πολιτικός, με το όνομά του να σκορπά πάντοτε τον τρόμο στην Παλαιστίνη. Και την οργή στη διεθνή κοινότητα.
26 Φεβρουαρίου 1928: Γεννήθηκε στην αγροτική κοινότητα της Κφαρ Μαλάλ, στα βόρεια του Τελ Αβίβ.
1948: Τραυματίζεται σοβαρά σε μάχες κατά των Βρετανών στην Παλαιστίνη.
1953: Επικεφαλής της Μονάδας 101,
εξαπολύει επίθεση κατά των Παλαιστινίων, σε αντίποινα για τη δολοφονία μιας Ισραηλινής γυναίκας και των δυο παιδιών της. Οι δυνάμεις του Σαρόν ανατίναξαν 40 σπίτια Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, με 69 Άραβες να σκοτώνονται, οι μισοί εκ των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά. Ο Αριέλ Σαρόν είχε υποστηρίξει αργότερα ότι νόμιζε πως τα σπίτια ήταν άδεια.
1967: Διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον “Πόλεμο των Έξι Ημερών”, με τον οποίο το Ισραήλ καταλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας, το Υψίπεδα του Γκολάν και τη Χερσόνησο του Σινά.
1971: Τοποθετείται διοικητής των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Περισσότεροι από 100 ύποπτοι για επιθέσεις σκοτώνονται, και εκατοντάδες συλλαμβάνονται. Οι επιθέσεις από Παλαιστινίους συρρικνώνονται, από 34 τον Ιούνιο σε μόλις 1 τον Δεκέμβριο.
1973: Εκλέγεται στο Ισραηλινό Κοινοβούλιο με το κόμμα του Λικούντ.
1974: Παραιτείται από τη Βουλή.
1975: Διορίζεται από τον πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν, σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας.
1977: Το Λικούντ κερδίζει τις εκλογές, και ο Σαρόν προστίθεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του, καθώς έχει εκλεγεί βουλευτής ως ανεξάρτητος.
1982: Χάνει τη θέση του ως Υπουργός Άμυνας, μετά τη διεθνή κατακραυγή για τη σφαγή σε καταφύγιο Παλαιστινίων προσφύγων, με εκατοντάδες νεκρούς.
20001: Κερδίζει τις εκλογές απέναντι στον Εχούντ Μπάρακ, και γίνεται πρωθυπουργός.
2003: Κερδίζει και πάλι τις βουλευτικές εκλογές, και παραμένει στην πρωθυπουργία.
2005: Ανακοινώνει από κοινού με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, κατάπαυση του πυρός.
2005: Αποχωρεί από το Λικούντ και ιδρύει το κόμμα Καντίμα. Τον Δεκέμβριο υφίσταται εγκεφαλικό επεισόδιο.
2006: Στις 4 Ιανουαρίου υφίσταται βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο, και πέφτει σε κώμα.
2011: Ένας από τους γιούς του Αριέλ Σαρόν υποστηρίζει ότι ο πατέρας του μπορεί να κουνήσει τα μάτια του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου