O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Κίνα: Συνεχίζουν την απεργία οι «δούλοι» στην Adidas και τη Nike

Συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι σε εργοστάσιο της Adidas και της Nike στην Κίνα, για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και τα οφειλόμενα από πλευράς εργοδοσίας.
Η απεργία του προσωπικού στο εν λόγω εργοστάσιο μπορεί να ξεσηκώσει ακόμη και 30.000 εργαζόμενους στη γειτονική βιομηχανική πόλη, Γκουανγκντονγκ, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις άδικες αμοιβές και παροχές.
Ειδικότερα, περίπου 2.000 εργαζόμενοι βρέθηκαν στο εργοστάσιο τη Δευτέρα, όμως δεν εργάστηκαν στο εργοστάσιο Yue Yuen στην επαρχία Jiangxi
της νότιας Κίνας.
Περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Γιουέ Γιουέν της πόλης Ντονγκουάν αρνούνται από τις 14 Απριλίου να επιστρέψουν στην εργασία τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους μισθολογικούς όρους, τις συμβάσεις εργασίας και τα κενά στην παροχή της κοινωνικής τους ασφάλισης.
Στην ιστοσελίδα του, το εργοστάσιο Yue Yuen, το μερικό έλεγχο του οποίου διατηρούν κεφάλαια της Ταϊβάν, αναφέρει ότι είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αθλητικών παπουτσιών παγκοσμίως. Είναι υπεργολάβος κυρίως των εταιρειών Nike, Adidas, Puma, Asics, New Balance και Converse.
Η νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ αποκαλείται ενίοτε "το εργοστάσιο του κόσμου", καθώς μεγάλο μέρος του δυναμικού της κινεζικής βιομηχανίας εκεί εργάζεται για τις εξαγωγές. Οι εργασιακές διαφορές είναι συχνές στην επαρχία παρά την έλλειψη ανεξάρτητων συνδικάτων.
Στην Κίνα οι εξαγωγές παραμένουν η κύρια κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης και οποιαδήποτε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης μπορεί να έχει άμεσες κοινωνικές συνέπειες, καθώς οι εργοδότες γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί, αντιμέτωποι με τη μείωση της ζήτησης και την αύξηση του κόστους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου