O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Ρωσία προς Τουρκία: παραβιάζετε τη συνθήκη του Μοντρέ

Αυστηρή διαμαρτυρία απηύθυνε η Ρωσία προς την Τουρκία, κατηγορώντας την ότι παραβιάζει τη Συνθήκη του Μοντρέ, βάσει της οποίας έχει καθοριστεί το νομικό καθεστώς διελεύσεως των στενών των Δαρδανελίων και παραμονής πολεμικών πλοίων κρατών που δεν βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα, σε αυτήν.
«Έχουμε παρατηρήσει ότι τα αμερικανικά πλοία έχουν, πολλές φορές, παραμείνει στη Μαύρη Θάλασσα περισσότερο από όσο επιτρέπει η Συνθήκη του Μοντρέ», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός, Σεργκέι Λαβρόφ. «Εφιστούμε την προσοχή επ’ αυτού στις ΗΠΑ, αλλά και στην Τουρκία. Πρέπει να τηρηθούν οι όροι της συνθήκης», τόνισε ο Ρώσος υπουργός.

Οι διαμαρτυρίες της Ρωσίας είναι δίκαιες, βάσει του γράμματος του νόμου, αλλά δεν έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα, από τη στιγμή που μόνο ένα αμερικανικό σκάφος, το αντιτορπιλικό «Truxtun» βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα, από την έναρξη σχεδόν της ουκρανικής κρίσης.
Το σκάφος εισήλθε στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ 6 και 7ης Μαρτίου και έχει ξεπεράσει κατά μια εβδομάδα τον επιτρεπόμενο, βάσει της Συνθήκης, χρόνο παραμονής των 21 ημερών, στη Μαύρη Θάλασσα.
Απαντώντας η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρί Χαρφ, δήλωσε πάντως, ότι το «Truxtun» θα εγκαταλείψει άμεσα στην περιοχή, αλλά θα αντικατασταθεί από άλλο πλοίο.
Η Συνθήκη του Μοντρέ προβλέπει ακόμα ότι κανένα πλοίο εκτοπίσματος μεγαλύτερου των 45.000 τόνων δεν επιτρέπεται να περάσει τα στενά. Η Τουρκία δεν έχει ακόμα δώσει απάντηση στις ρωσικές αιτιάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου