O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Αργεντινή: Σε καθεστώς πτώχευσης για δεύτερη φορά σε 12 χρόνια



Αργεντινή: Σε καθεστώς πτώχευσης για δεύτερη φορά σε 12 χρόνιαΣε καθεστώς πτώχευσης για δεύτερη φορά σε περίπου 12 χρόνια βρίσκεται επίσημα η Αργεντινή, μετά το "ναυάγιο" των διήμερων διαπραγματεύσεων μεταξύ του Μπουένος Άιρες και των κερδοσκοπικών κεφαλαίων – "απρόθυμων" πιστωτών - οι οποίοι είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν οικειοθελώς στα "κουρέματα" χρέους του 2005 και του 2010.
Αναχωρώντας από τις άκαρπες επαφές της 11ης ώρας, ο Αργεντίνος υπουργός Οικονομικών Άξελ Κούσιλοφ δήλωσε πως οι "απρόθυμοι απέρριψαν κάθε συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε
η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής". Ο Αργεντίνος υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε εκ νέου τους "απρόθυμους" ως "όρνια" και σημείωσε πως η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχτεί κανέναν "εκβιασμό".
Ο Άξελ Κούσιλοφ υπογράμμισε πως η Αργεντινή δεν μπορούσε να καταβάλει στους "απρόθυμους" την επιδικασμένη αποζημίωση ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, καθώς αυτό θα έθετε ένα προηγούμενο που προκαλούσε κύμα προσφυγών από επενδυτές που δέχτηκαν τα "κουρεμένα" ομόλογα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον τελευταίο γύρο επαφών τέθηκε και η πρόταση ιδιωτικών τραπεζών της Αργεντινής να εξαγοράσουν τα ομόλογα που διακρατούν οι "απρόθυμοι", όμως και το εν λόγω σχέδιο "κατέρρευσε", όπως δήλωσε τραπεζική πηγή στο πρακτορείοReuters.
"Δυστυχώς δεν επετεύχθη καμία συμφωνία και η Δημοκρατία της Αργεντινής θα πτωχεύσει άμεσα", σημείωσε μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων ο Ντάνιελ Πόλακ, που είχε οριστεί από την αμερικανική Δικαιοσύνη ως διαμεσολαβητής στις διαβουλεύσεις μεταξύ του Μπουένος Άιρες και των δανειστών.
Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor'sκήρυξε την Αργεντινή σε κατάσταση "επιλεκτικής χρεοκοπίας".
Σημειώνεται ότι η Αργεντινή διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα ύψους σχεδόν 29 δισ. δολάρια. Όμως, το πραγματικά διαθέσιμο απόθεμα, (αν αφαιρεθούν στοιχεία που δεν είναι άμεσα αξιοποιήσιμα) είναι 16 δισ. δολάρια. Το βασικό κώλυμα όμως δεν είναι απαραίτητα το ποσό, όσο το ότι η καταβολή του 1,5 δισ. στους "απρόθυμους" θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο που θα επέτρεπε και σε άλλους δανειστές της να ζητήσουν πλήρη αποζημίωση. Το Μπουένος Άιρες εκτιμά πως το κόστος μίας τέτοιας εξέλιξης θα ανερχόταν σε 15 δισ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου