O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

ΟΗΕ: Η Μεσόγειος κινδυνεύει να γίνει νεκρά θάλασσα...

ΟΗΕ: Η Μεσόγειος κινδυνεύει να γίνει νεκρά θάλασσα...Σχόλιο: Έχουν βαφτίσει τη νόμιμη μετνάστευση σε κινητικότητα εργαζομένων και τη λαθρομετανάστευση ως μετανάστευση.  Και "ξεχνούν" τους ζάπλουτους του τραφινκινγ.
Σε ένα απέραντο νεκροταφείο μετατρέπεται η Μεσόγειος με εκατοντάδες ανθρώπων να χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθεια να φτάσουν στις ακτές της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Μάλτας και της Ισπανίας.
Σύμφωνα με έκθεση του Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πάνω από 800 μετανάστες πέθαναν το 2014, ενώ μόνο το τελευταίο δεκαήμερο περισσότεροι από 260 άνθρωποι
βρήκαν τραγικό θάνατο στις θάλασσες της Μεσογείου.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΗΕ, οι επιζώντες μεταφέρουν συγκλονιστικές ιστορίες από τα ταξίδια απόγνωσης που κάνουν ώστε να ξεφύγουν από εμπόλεμες ζώνες, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Πολλοί δεν τα καταφέρνουν και όσοι επιβιώνουν κάνουν λόγο για ομαδικούς πνιγμούς, ασφυξία, ακόμα και θανάσιμες επιθέσεις με μαχαίρια, με τραγική συνέπεια ο αριθμός των νεκρών να ξεπερνά τους 800 από την αρχή του έτους, σε σύγκριση με τους 600 θανάτους για το 2013 και τους 500 για το 2012.
«Οι τραγωδίες σηματοδοτούν μία κλιμάκωση της κρίσης στις ευρωπαϊκές ακτές, ενώ πολλοί εγκαταλείπουν την Ερυθραία, τη Συρία και άλλες χώρες που είναι διασπασμένες εξαιτίας της βίας και αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη ρισκάροντας τη ζωή τους στα χέρια των σωματεμπόρων. Η απότομη αύξηση των δυστυχημάτων τις τελευταίες εβδομάδες κινητοποίησε τις ευρωπαϊκός χώρες να κάνουν έκκληση για έκτακτα μέτρα ώστε να αναπτυχθεί ένα σχέδιο για να αποτραπούν ανάλογες τραγωδίες», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, πάνω από 75.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σε Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και τη Μάλτα μέσω θαλάσσης κατά το πρώτο μισό του 2014 - 25% περισσότεροι σε σύγκριση με τους 60.000 που πραγματοποίησαν το ίδιο ταξίδι μέσα στο 2013, και τρεις φορές περισσότεροι συγκριτικά με τους 22.500 του 2012.
Η Ιταλία δέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών (63.884), ακολουθεί η Ελλάδα (10.080), η Ισπανία (1.000) και η Μάλτα (227), ενώ επιπλέον 21.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ιταλία από την 1η Ιουλίου και έπειτα, εκ των οποίων οι περισσότεροι από την Ερυθραία, τη Συρία, το Μάλι και τη Λιβύη.
Την ίδια στιγμή, συγκλονίζουν οι αριθμοί παιδιών που κατέφτασαν στην Ιταλία τους πρώτους έξι μήνες του 2014, καθώς αγγίζουν τα 10.563, από τα οποία τα 3.676 από τη Συρία. Μάλιστα, τα 6.500 από αυτά, κυρίως από την Ερυθραία, ήταν ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους.
Η Ύπατη Αρμοστεία επικρότησε τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών αρχών, κυρίως της Ιταλίας, για τις επιχειρήσεις διάσωσης και κάλεσε όλα τα κράτη να παρέχουν πρόσθετες και καλύτερες εγκαταστάσεις για τους διασωθέντες, καθώς και να φροντίζουν για μακροχρόνιες λύσεις για τους μετανάστες, όπως παροχή ασύλου για ανθρωπιστικούς λόγους, διευκόλυνση για την επανένωση οικογενειών και χρήση ειδικών προγραμμάτων για τους φοιτητές και σπουδαστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου