«Οι καλύτεροι πρεσβευτές για τη διάδοση των Αρχαίων Ελληνικών στα βρετανικά σχολεία είναι, ίσως, πλέον οι δέκα μαθήτριες της Ακαδημίας του Μπρέντγουντ που πρόσφατα "εμπιστεύτηκαν" την Αθήνα».Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Έλληνας πρεσβευτής στο Λονδίνο, Κωνσταντίνος Μπίκας, λίγο μετά την επίσκεψή του στο πρότυπο- διακεκριμένο σχολείο του Μπρέντγουντ, στο νότιο Λονδίνο.
Ο κ. Μπίκας, μαζί με τη μορφωτική σύμβουλο της πρεσβείας, δρ. Βικτωρία Σολωμονίδου και τη διευθύντρια του ΕΟΤ στη βρετανική πρωτεύουσα, Χριστίνα Καλογερά, ήταν οι επίσημοι προσκεκλημένοι της γιορτής που οργάνωσε το εν λόγω σχολείο προς τιμήν της Ελλάδας λίγες εβδομάδες μετά την επιστροφή των μαθητριών από την Αθήνα.
Όπως τόνισαν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η έκπληξή τους
ήταν μεγάλη και ευχάριστη, όχι μόνο επειδή στο προαύλιο του βρετανικού σχολείου κυμάτιζε η ελληνική σημαία αλλά, κυρίως, για τη θερμή υποδοχή που τους επιφύλαξαν οι μαθήτριες και τον τρόπο με τον οποίο εκφράστηκαν για την Ελλάδα.
Όλα ξεκίνησαν την εβδομάδα των ανοιξιάτικων διακοπών των βρετανικών σχολείων, στα τέλη Μαΐου, όταν επιλέχθηκαν 10 μαθήτριες από την Ακαδημία του Μπρέντγουντ για να επισκεφθούν την Αθήνα. Μεταξύ άλλων, οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν στην Ακρόπολη και το Μουσείο της, στην Αρχαία Αγορά αλλά και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Το βασικό κριτήριο της επιλογής τους είναι ότι μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά σε δημόσιο βρετανικό σχολείο. Η επίσκεψη διοργανώθηκε με τη συνεργασία της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, του υπουργείου Τουρισμού και του γραφείου του ΕΟΤ στη βρετανική πρωτεύουσα.
Η κ. Σολωμονίδου, η οποία συνόδευσε τις μαθήτριες στην Αθήνα, ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: «Η εμπειρία μου, συνοδεύοντας αυτά τα παιδιά στην επίσκεψή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης, ήταν μοναδική, συγκινητική και αξέχαστη. Με την επίσκεψη αυτή, στο ενδιαφέρον που είχαν, ήδη, για την αρχαία Ελλάδα, προστέθηκε και η αγάπη για το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας μας». Παράλληλα, τόνισε ότι «οι μαθήτριες εξέφραζαν συνέχεια την έκπληξή τους για το πόσο ζωντανός είναι ο αρχαίος πολιτισμός στη σύγχρονη Αθήνα».
«Τα οφέλη, τόσο για τους μαθητές όσο και για την Ελλάδα είναι πολλαπλά. Οι επισκέψεις τους στα Μουσεία Ακρόπολης και Κυκλαδικής Τέχνης, που ευγενικά τα φιλοξένησαν, δεν είναι παρά οι πρώτες. Ήδη, όπως μας δήλωσαν πολλά από τα παιδιά, έχουν κλείσει αεροπορικά εισιτήρια για την επόμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα, όπου θα περάσουν τις φετινές διακοπές τους μαζί με τους γονείς τους» πρόσθεσε η μορφωτική σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθήτριες του σχολείου πήραν συνέντευξη από τον Έλληνα πρεσβευτή και μεταξύ των άλλων τον ρώτησαν πόσο σημαντικά είναι τα Αρχαία Ελληνικά, σήμερα. Ο κ. Μπίκας απάντησε ότι «τα Αρχαία Ελληνικά, εκτός των άλλων, ανοίγουν την πόρτα για τα πιο σημαντικά θέματα που έχουν απασχολήσει την ανθρωπότητα, όπως η φιλοσοφία, η ιστορία, τα μαθηματικά, η ποίηση τα θέατρο κ.ά.. Επιπλέον, επισήμανε ότι «οι μαθητές των Αρχαίων Ελληνικών αποκτούν γλωσσικές δεξιότητες που τους κάνουν να ξεχωρίζουν και στη μητρική γλώσσα τους, ενώ αξιοσημείωτη είναι η αυτοπεποίθηση που κερδίζουν από τη διαδικασία της μάθησης, καθώς τους συνοδεύει σε όλη τη ζωή τους».
Τέλος, ο Έλληνας πρεσβευτής σημείωσε πως «δεν είναι τυχαίο ότι τα Αρχαία Ελληνικά ανοίγουν ξεχωριστούς δρόμους, τόσο στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, όσο και στην επαγγελματική σταδιοδρομία όσων τα σπουδάζουν».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι μαθήτριες θα επισκεφθούν άλλα βρετανικά σχολεία ως πρεσβευτές της Ελλάδας, προκειμένου να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από την επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα.
Μάλιστα, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να κυκλοφορήσουν βίντεο από το ταξίδι τους στην Αθήνα. «Ο ελληνικός πολιτισμός, αρχαίος και νέος, σε συνδυασμό με τις ομορφιές της Ελλάδας μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στην προώθηση του τουρισμού μας» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Μπίκας.
Η Ακαδημία του Μπρέντγουντ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «το ταξίδι ήταν μία πραγματικά ξεχωριστή- θαυμαστή εμπειρία για τους "νέους πεσβευτές". Το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζουν θα δείχνει ότι μαθαίνοντας Αρχαία Ελληνικά είναι από τη μία διασκεδαστικό και από την άλλη εξαιρετικά χρήσιμο. Σπουδάζοντας τη γλώσσα και τον πολιτισμό των Αρχαίων Ελλήνων μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα το σήμερα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου