O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Ρουκέτες στο Ισραήλ παρά την τυπική εκεχειρία

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι τρία βλήματα όλμων εβλήθησαν από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ούτε υλικές ζημιές, και πρόσθεσε ότι δεν καταγράφηκε κάποια άλλη επίθεση από τον παλαιστινιακό θύλακα έως τις 20:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Μια εκπρόσωπος του στρατού, η Άβιταλ Λάιμποβιτς, είχε κάνει νωρίτερα λόγο για ρίψεις «ρουκετών παρά την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας» έως τα μεσάνυχτα που ανακοίνωσε η ισραηλινή κυβέρνηση.
«Τρία βλήματα όλμων εβλήθησαν από τη Γάζα στο Ισραήλ», διευκρίνισε πάντως αμέσως μετά ο ισραηλινός στρατός.
Η Χαμάς αντέδρασε στην απόφαση του Ισραήλ να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός. Δε συμφωνούμε για παράταση της εκεχειρίας τέσσερις ώρες» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης
Σάμι Αμπού Ζούχρι.
Σειρήνες ήχησαν σε πολλές κοινότητες του νότιου Ισραήλ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας αμέσως μετά τις 20:00, 12 ώρες μετά την έναρξη της ισχύος της κατάπαυσης του πυρός στις 08:00.
Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, τα πυρά αυτά δεν αποτελούν, κατά την άποψη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, σοβαρή παραβίαση της εκεχειρίας.
Η εκεχειρία τυπικά έληξε στις 20:00. Ισραηλινός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε ότι το συμβούλιο ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης «συμφώνησε να παραταθεί για τέσσερις ώρες, έως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου» η κατάπαυση του πυρός.
Σήμερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τρεις στρατιώτες του σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία.
Παράταση της 12ωρης εκεχειρίας στη Γάζα ζητεί η διεθνής κοινότητα
Υπουργοί Εξωτερικών από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή έκαναν σήμερα έκκληση για παράταση της 12ωρης εκεχειρίας στην οποία συμφώνησαν Ισραήλ και Χαμάς και η οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.
«Ολοι μας ζητούμε από τις εμπλεκόμενες πλευρές την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ισχύ», δήλωσε ο Φαμπιούς στους δημοσιογράφους ύστερα από τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Κατάρ, της Τουρκίας και των ΗΠΑ παρόντος και αξιωματούχου της ΕΕ.
«'Όλοι μας θέλουμε, το συντομότερο δυναντόν, μία εκεχειρία διαρκείας κατόπιν διαπραγμάτευσης, η οποία θα ικανοποιεί τις ανάγκες των Ισραηλινών σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και των Παλαιστινίων σε ό,τι αφορά στην κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη (της Γάζας) και την πρόσβαση στο έδαφος της Γάζας», πρόσθεσε ο Φαμπιούς.
«Αυτό που είναι απαραίτητο τώρα είναι να σταματήσουν οι ανθρώπινες απώλειες», δήλωσε στους δημοσιογράφους από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.
«Και σταματούμε την απώλεια σε ανθρώπινες ζωές παρατείνοντας αυτή την εκεχειρία από 12 σε 24 ώρες ή 48 ώρες και ξανά στη συνέχεια μέχρι να υπάρξει ένα επίπεδο εμπιστοσύνης που επιτρέπει στις εμπλεκόμενες πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν για ουσιώδη ζητήματα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι υπουργοί μαζί με τον υψηλόβαθμο διπλωμάτη της ΕΕ Πιερ Βιμόν, συναντήθηκαν την ίδια ημέρα που το Ισραήλ έθεσε σε εφαρμογή την 12ωρη εκεχειρία στη διάρκεια της οποίας είπε ότι θα συνεχίσει να αναζητεί τις σήραγγες που χρησιμοποιεί η Χαμάς. Από την πλευρά της, η ισλαμιστική οργάνωση που διοικεί τη Γάζα, δεσμεύτηκε να τηρήσει την εκεχειρία την ώρα που ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, ανήλθε σε 1.000.
Των διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό των συγκρούσεων που μετρούν 19 ημέρες ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.
Οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται σήμερα στο Παρίσι με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών -συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Κατάρ και της Τουρκίας, χωρών-συνομιλητών της Χαμάς.
Οι ΗΠΑ αρνούνται τον διάλογο με την Χαμάς, την οποία έχουν εντάξει στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου