O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Συνεχίζονται οι έρευνες για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο

Συνεχίζονται οι έρευνες για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο ΚόσοβοΗ πρώην γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) Κάρλα Ντελ Πόντε εξέφρασε λύπη επειδή η ειδική ομάδα ερευνών για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο το 1999 δεν βρήκε επαρκείς αποδείξεις για την απαγγελία κατηγοριών στους υπεύθυνους για τα εγκλήματα.
“Είναι κρίμα, αλλά δεν αιφνιδιάστηκα, επειδή είναι πολύ δύσκολο να διεξαχθεί κατάλληλη έρευνα ύστερα από τόσα πολλά χρόνια” είπε η κ. Ντελ Πόντε σε τηλεφωνική δήλωσή της στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug και
εξήγησε ότι ούτε οι ερευνητές του ICTY μπόρεσαν να βρουν αποδείξεις, “επειδή κανένας δεν ήθελε να τους βοηθήσει”.
Η κ. Ντελ Πόντε εξέφρασε την ελπίδα στο μέλλον να εντοπιστούν αποδεικτικά στοιχεία, ώστε να απαγγελθούν κατηγορίες για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων.
Η πρώην γενική εισαγγελέας αναφερόμενη στην έκθεση της ειδικής ομάδας ερευνών που παρουσίασε σήμερα ο επικεφαλής της, Αμερικανός εισαγγελέας, Κλιντ Ουίλιαμσον τόνισε ότι ο ίδιος είπε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες ότι προσωπικά πιστεύει ότι υπήρξε εμπόριο ανθρώπινων οργάνων.
Η Κάρλα Ντελ Πόντε είχε παρουσιάσει στοιχεία για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο στο βιβλίο της “Το κυνήγι: εγώ και οι εγκληματίες πολέμου» που κυκλοφόρησε το 2008.
Η κ. Ντελ Πόντε ανέφερε στο βιβλίο ότι μέλη του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» απήγαγαν Σέρβους και τους οδηγούσαν στην Αλβανία για αφαίρεση οργάνων και θανάτωση στο λεγόμενο “κίτρινο σπίτι”, παράνομο αυτοσχέδιο νοσοκομείο.
Στη συνέχεια η σερβική εισαγγελία για τα εγκλήματα πολέμου άνοιξε την υπόθεση “κίτρινο σπίτι”.
Ανακοινώνοντας σήμερα τα αποτελέσματα τριετούς έρευνας, η οποία ξεκίνησε μετά τη σύνταξη έκθεσης για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο από τον ειδικό εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, ο Κλιντ Ουίλιαμσον είπε ότι δεν βρέθηκαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για βίαιη αφαίρεση ζωτικών οργάνων από απαχθέντες από το Κόσοβο το 1999, αλλά ότι υπάρχουν αποδείξεις για ανάμειξη της ηγεσίας του πρώην “Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου” σε εθνική εκκαθάριση.
Ο κ. Ουίλιαμσον τόνισε ότι η έρευνα για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων θα συνεχιστεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
protothema.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου