O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Από τη Γαλλία το 1/3 των κεφαλαίων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Από τη Γαλλία το 1/3 των κεφαλαίων για τις ευρωπαϊκές τράπεζεςTα σχέδιά της για τον καθορισμό των εισφορών των τραπεζών στο πανευρωπαϊκό ταμείο ύψους 55 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σύσταση του ταμείου προβλέπεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης για την αντιμετώπιση περιπτώσεων χρεοκοπίας πιστωτικών ιδρυμάτων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, το μεγαλύτερο βάρος της χρηματοδότησης του ταμείου θα το αναλάβουν οι γαλλικές τράπεζες, οι οποίες θα εισφέρουν περί τα 17 δισ. ευρώ (σχεδόν το 30% των κεφαλαίων), ενώ οι γερμανικές τράπεζες θα εισφέρουν περίπου 15 δισ. ευρώ ή το 27%. Οι εισφορές θα δοθούν σε βάθος οκταετίας.
Αν και οι σχετικοί υπολογισμοί είναι προσωρινοί,
το 90% των 55 δισ. ευρώ του ταμείου θα προέλθει από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης, στις οποίες αντιστοιχεί το 85% του συνόλου του ενεργητικού των τραπεζών. Οι μεσαίου μεγέθους τράπεζες - που κατέχουν το 14% του συνολικού ενεργητικού - θα καταβάλλουν το 9,7% των εισφορών.
Οι μικρές τράπεζες - όσες έχουν ενεργητικό μικρότερο από 1 δισ. ευρώ και καταθέσεις λιγότερες από 300 εκατ. ευρώ - προβλέπεται να πληρώσουν μόνο για το 0,3% του συνολικού ύψους του ταμείου, αν και το ενεργητικό τους αντιστοιχεί στο 1% των τραπεζών της Ευρωζώνης.
Το δημοσίευμα αφήνει αιχμές για τον τρόπο αντιμετώπισης των μικρών γερμανικών τραπεζών, επισημαίνοντας ότι πάνω από το ένα τέταρτο των μικρών περιφερειακών γερμανικών αποταμιευτικών τραπεζών, που έχουν πολιτικές διασυνδέσεις, θα ταξινομούνταν ως μικρές, πληρώνοντας μόλις 1.000 ευρώ ετησίως για το ταμείο.
Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δικαιολόγησαν αυτή την ανισορροπία, λέγοντας ότι οι μεγάλες τράπεζες είναι πιο πιθανό να χρειασθούν διάσωση από το ταμείο σε ενδεχόμενη κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου