O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Από τις 15 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Από τις 15 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημαΣε 13 δήμους της χώρας θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο παρουσιάστηκε στο Ζάππειο, παρουσία του Πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί συγκεκριμένα στους δήμους Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σάμου, Σύρου και Μαλεβιζίου Κρήτης, καλύπτοντας περίπου το 7% του πληθυσμού, δηλαδή 700.000 άτομα.
Μιλώντας στην εκδήλωση,
ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε το πρόγραμμα εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων, για την καταπολέμηση της φτώχειας και για την επανένταξη όσων κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο.
Αυτό έγινε εφικτό, είπε ο κ. Σαμαράς, με τα πλεονάσματα που βγάζει η χώρα, με τα οποία μπορεί να καλύπτει με τις δικές της δυνάμεις τις κοινωνικές ανάγκες.
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση βάζει μπροστά πράγματα που ήταν αδιανόητα μέχρι πριν από λίγο, αν και θα έπρεπε να έχουν γίνει, καθώς και ότι οι μεταρρυθμίσεις καθιστούν τη χώρα πιο αποτελεσματική και πιο δίκαιη. "Η κοινωνική δικαιοσύνη ευνοεί την ανάπτυξη και στεριώνει τη δημοκρατία στη χώρα μας", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, οργανώνουμε τη χώρα μετά το μνημόνιο, ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα θα αποδώσει σύντομα αποτελέσματα".
"Αυτό όμως είναι το ελάχιστο, δεν αρκεί", συνέχισε, για να προσθέσει:"Οι πολιτικές μας για τη βοήθεια στο σπίτι, για τους αστέγους, για τους ανέργους δίνουν το υπόστρωμα για να αποδώσει το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα. Η αλλαγή στο επίπεδο απασχόλησης επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η εξέλιξη θα είναι γεωμετρική αρκεί να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να γυρίσουμε τη σελίδα".
Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσηςχαρακτήρισε με τη σειρά του την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ως "τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση".
Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, η κρίση φανέρωσε με τον πιο εμφανή τρόπο τις στρεβλώσεις, τα κενά και τις αντιφάσεις του συστήματος κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα.
Πρόσθεσε ότι το σύστημα ήταν αναποτελεσματικό, ατελές και διάτρητο τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Σε όλα αυτά, είπε, έρχεται να απαντήσει ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Στόχος του προγράμματος που καθιερώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είναι η εισοδηματική ενίσχυση των δικαιούχων, η πρόσβαση τους σε ένα πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών καθώς και η επαγγελματική ένταξη ή επανένταξη τους.
Η δράση ξεκινά πιλοτικά το πρώτο εξάμηνο του 2015 και χρηματοδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό.
Για την εφαρμογή του προγράμματος επιλέχθηκαν 13 δήμοι της χώρας, ένας από κάθε Περιφέρεια, προκειμένου να εφαρμοστεί δοκιμαστικά και για έξι μήνες ο νέος αυτός θεσμός και οι οποίοι είναι οι εξής:
1. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δήμος Δράμας
2. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Έδεσσας
3. Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Γρεβενών
4. Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννίνων
5. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Καρδίτσας
6. Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Λευκάδας
7. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
8. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Χαλκίδας
9. Στην Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Καλλιθέας
10. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Τρίπολης
11. Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Σάμου
12. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Σύρου
13. Στην Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Μαλεβιζίου
Οι ενδιαφερόμενοι, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα δημοτολογικά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια μπορούν από τις 15 Νοεμβρίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω ειδικού διαδικτυακού τόπου (που θα ανακοινωθεί αργότερα) προς αξιολόγηση και έγκριση την αίτησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου