O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

ΕΕ: Προειδοποιήσεις στα Σκόπια για τον αγωγό φυσικού αερίου

ΕΕ: Προειδοποιήσεις στα Σκόπια για τον αγωγό φυσικού αερίουΕπιστολή στην κυβέρνηση των Σκοπίων, στην οποία εκφράζει την ανησυχία της για ενδεχόμενη συμμετοχή της χώρας στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης EUobserver.
Η διαδικτυακή πύλη σημειώνει μάλιστα ότι η ΠΓΔΜ είναι η τελευταία χώρα των Δυτικών Βαλκανίων που λαμβάνει αυστηρή προειδοποίηση από τις Βρυξέλλες, σχετικά με τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην ευρωπαϊκή
της πορεία η κατασκευή του South Stream.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απευθύνει παρόμοιες προειδοποιήσεις προς τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σημειώνοντας πως οι συμφωνίες που έχουν με τη Ρωσία για την κατασκευή του South Stream είναι αντίθετες με τη νομοθεσία της Ε.Ε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Κοινότητας, Γιάνεζ Κόπατς δήλωσε ότι η συμφωνία που έχει υπογράψει η ΠΓΔΜ με τη Ρωσία για τον αγωγό South Stream αντιβαίνει στους κανόνες της Ενεργειακής Κοινότητας, μέλος της οποίας είναι η ΠΓΔΜ.
Ο κ. Κόπατς πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ είτε πρέπει να αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή με τη Ρωσία, είτε να την επαναδιαπραγματευτεί, εάν θέλει να καταστεί μέλος της Ε.Ε.
Από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν υπάρχει, πάντως μέχρι στιγμής κάποια αναφορά σχετικά με την επιστολή αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υπέγραψε τον Ιούλιο του 2103 μία συμφωνία συνεργασίας με την κυβέρνηση της Ρωσίας για τη σύνδεση της χώρας στον αγωγό South Stream, μέσω διακλάδωσης, ενώ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Gazprom για το ενδεχόμενο κατασκευής του έργου.
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είχε αναφέρει επανειλημμένως το προηγούμενο διάστημα ότι η σύνδεση της χώρας στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream είναι στρατηγικής σημασίας γι΄ αυτήν και πως η υλοποίηση του έργου θα εξασφαλίσει την ενεργειακή σταθερότητα της χώρας για μακρό χρονικό διάστημα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ ΠΓΔΜ και Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου