O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Περίμεναν περισσότερα από τον Λευκό Οίκο στην Κύπρο

anabidenΚατώτερη των προσδοκιών κρίνεται η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Αναστασιάδη κατά την οποία συζητήθηκαν οι τουρκικές παρανομίες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως αναφέρει το sigmalive.com, στην ανακοίνωση οι ΗΠΑ αφ’ ενός επαναλαμβάνουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή σέβονται την κυριαρχία και το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ν’ αναπτύξει τους πόρους εντός της ΑΟΖ της, αφ’ ετέρου, όμως, απουσιάζει από την ανακοίνωση οποιαδήποτε ξεκάθαρη αναφορά για την παρανομούσα Τουρκία.
«Ο Αντιπρόεδρος εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις ανανεωθείσες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και επαναβεβαίωσε
ότι οι ΗΠΑ σέβονται την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δικαίωμα ν’ αναπτύξει τους πόρους εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το εθιμικό διεθνές δίκαιο. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εντάσεις θ’ αποκλιμακωθούν μέσω των συνεχιζόμενων διπλωματικών προσπαθειών και υποσχέθηκε ότι θα ενθαρρύνει όλα τα κράτη της περιοχής να προωθήσουν μια αμοιβαίως αποδεκτή προσέγγιση στην ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το μήνυμα που ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος αναμένεται να μεταφέρει στην Άγκυρα, κατά την εκεί επίσκεψή του στις 20 Νοεμβρίου, είναι ότι η Τουρκία πρέπει να συνδράμει εποικοδομητικά στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, αλλιώς θα μείνει εκτός των συμμαχιών γι’ ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων της περιοχής.
Οι εταιρείες, λέγει, δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι την επίλυση του κυπριακού, καθώς, επιθυμούν την υλοποίηση των σχεδιασμών τους βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν ήδη καθορίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου