O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

ΕΕ: Πράσινο φως για επιχορηγήσεις άνω των 17 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) έδωσε το πράσινο φως για 18 νέα επενδυτικά προγράμματα της ΕΕ για την Ελλάδα συνολικά και για καθεμία από τις Περιφέρειές της.
Τα στρατηγικά αυτά επενδυτικά προγράμματα για την περίοδο 2014-2020 αναμένεται ότι θα βοηθήσουν σημαντικά τη χώρα να βγει από την κρίση και θα συμβάλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και νέων ευκαιριών για ανάπτυξη και οικονομική πρόοδο.
Η συνολική επένδυση της ΕΕ για τα προγράμματα αυτά ανέρχεται σε περισσότερα από 17 δισ. ευρώ, ποσό που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ).
Τα πέντε εθνικά προγράμματα που εγκρίθηκαν καλύπτουν επενδύσεις στην ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία,
στις μεταφορές και το περιβάλλον, στην δημόσια διοίκηση, το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και την παροχή τεχνικής βοήθειας για την υποστήριξη της αποτελεσματικής και σύγχρονης διαχείρισης των εν λόγω προγραμμάτων.
Αντίθετα με την προηγούμενη περίοδο προγραμματισμού 2007-2013, καθεμία από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας θα έχει δικό της επενδυτικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της.
Τα ελληνικά προγράμματα συμβάλλουν στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη διοχετεύοντας στην πραγματική οικονομία χρηματοδοτικούς πόρους ζωτικής σημασίας, υποστηρίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία και δίνοντας έμφαση στη σύνδεση των πανεπιστημιακών και ερευνητικών κέντρων με τις επιχειρήσεις, καθώς επίσης και στην προώθηση της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της απασχόλησης και της κοινωνικής ένταξης.
Για τον σκοπό αυτό, θα υποστηριχθούν 34.500 ΜΜΕ, ενώ αναμένεται η ίδρυση περίπου 2.700 νέων επιχειρήσεων και η συνεργασία 2.000 ΜΜΕ με ερευνητικούς φορείς, ώστε να προαχθούν η έρευνα και η καινοτομία. Μέσω των προγραμμάτων αυτών αναμένεται αύξηση κατά 16.000 ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης, ενώ περίπου 8.000 νέοι ερευνητές θα μπορέσουν να εργαστούν σε υποστηριζόμενους φορείς.
Οι επενδύσεις θα επικεντρωθούν επίσης στην ενεργειακή απόδοση των Δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, πράγμα που καταδεικνύει τη δέσμευση της χώρας να μεταβεί προς μια οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών. Περισσότερα από 26.000 νοικοκυριά θα καταταγούν σε καλύτερη κατηγορία ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ περίπου 200.000 χρήστες ενέργειας θα συνδεθούν με «έξυπνα» ηλεκτρικά δίκτυα (smart grids).
Βασικός στόχος είναι και η προστασία του περιβάλλοντος και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η προώθηση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Η ικανότητα ανακύκλωσης αποβλήτων θα αυξηθεί σε 1,2 εκατ. τόνους ετησίως, ενώ περίπου 1 εκατομμύριο επιπλέον άτομα θα εξυπηρετούνται από βελτιωμένα δίκτυα ύδρευσης και καλύτερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.
Σημειώνεται ότι με τα νέα προγράμματα θα επιδιωχθεί η ολοκλήρωση των βασικών υποδομών, ιδίως στον τομέα των μεταφορών και, ως εκ τούτου, προβλέπεται η κατασκευή περίπου 260 χλμ. νέου οδικού δικτύου ΔΕΔ-Μ (Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών) και 161 χλμ. σιδηροδρομικού δικτύου ΔΕΔ-Μ.
Επίσης, πριν από το τέλος του έτους αναμένεται η έκδοση ενός νέου νόμου που προτάθηκε από τις ελληνικές Αρχές για το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου και θα ισχύει κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Ο νέος νόμος αναμένεται να θεσπίσει ένα σύστημα χρηστής και διαφανούς διαχείρισης, που θα λειτουργεί στο πλαίσιο αυστηρής στρατηγικής για την καταπολέμηση της απάτης.
Τα εθνικά προγράμματα
- Πρόγραμμα “Υποδομές μεταφορών, Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη”
Είναι το σημαντικότερο, από οικονομική άποψη, πρόγραμμα με προϋπολογισμό 5,15 δισ. ευρώ και με συνεισφορά ύψους 4,33 δισ. ευρώ από την ΕΕ για παρεμβάσεις στους τομείς των υποδομών για τις μεταφορές, του περιβάλλοντος και της ενεργειακής απόδοσης. Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων πάνω από 32.000 στον τομέα των μεταφορών και περίπου 50.000 στον τομέα του περιβάλλοντος.
- Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” (ΕΠΑνΕΚ-κίνηση)
Συνολική επένδυση: 4,66 δισ. ευρώ, με συνεισφορά ύψους 3,64 δισ. ευρώ από την ΕΕ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης - ΕΤΠΑ: 2,97 δισ. ευρώ και Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΚΤ: 675 εκατ. ευρώ).
Αυτό το πρόγραμμα θα συμβάλει στη στροφή του αναπτυξιακού προτύπου της ελληνικής οικονομίας από τους τομείς μη εμπορεύσιμων αγαθών προς τους τομείς εμπορεύσιμων αγαθών, δίνοντας ώθηση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα που βασίζονται στην γνώση αλλά και στην επίτευξη βιώσιμων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων. Η στήριξη που παρέχει το πρόγραμμα στην έρευνα και την ανάπτυξη συμπληρώνει αυτή που παρέχεται από τα περιφερειακά προγράμματα.
- Πρόγραμμα “Τεχνική βοήθεια”
Το συνολικό ύψος του προγράμματος ανέρχεται σε 402 εκατ. ευρώ, με υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ). Το πρόγραμμα έχει στόχο να στηρίξει την ομαλή και ορθή εφαρμογή όλων των ελληνικών προγραμμάτων που υποστηρίζονται στο πλαίσιο του στόχου «επενδύσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση» μέσω της ανάπτυξης κατάλληλων εργαλείων και διαδικασιών διαχείρισης.
- Πρόγραμμα “Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης”
Το συνολικό ποσό του προγράμματος ανέρχεται στα 377 εκατ. ευρώ, με υποστήριξη ύψους 200 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). Το πρόγραμμα αναμένεται να στηρίξει την ελληνική διοίκηση στην βελτίωση της συνοχής, του συντονισμού, της ευελιξίας, της εξωστρέφειας και της αποτελεσματικότητάς της, στην αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και στην παροχή συνεχώς αναβαθμιζόμενων υπηρεσιών με επίκεντρο τον πολίτη, ώστε να αποτελέσει έναν από τους κύριους άξονες για την ανάκαμψη της χώρας.
- Πρόγραμμα “Ανθρώπινο Δυναμικό”
Το συνολικό ποσό του προγράμματος ανέρχεται στα 2,104 δισ. ευρώ με υποστήριξη 1,933 δις ευρώ από το ΕΚΤ και 171 εκατ. ευρώ από την πρωτοβουλία “Εγγύηση για τη Νεολαία”. Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας, με έμφαση στη δημιουργία ευκαιριών ποιοτικής εκπαίδευσης, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και της βιώσιμης απασχόλησης για όλους και με σκοπό να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή. Το πρόγραμμα θα συμβάλει άμεσα ή έμμεσα στους εθνικούς στόχους για την απασχόληση, την εκπαίδευση και την καταπολέμηση της φτώχειας στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής “Ευρώπη 2020”.
- Πρόγραμμα “Αττική”
Το συνολικό ύψος των επενδύσεων ανέρχεται σε 1,14 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 678,3 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 233,7 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ για την προώθηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην περιφέρεια.
- Πρόγραμμα “Στερεά Ελλάδα”
Το συνολικό ύψος των επενδύσεων για την Στερεά Ελλάδα ανέρχεται σε 190,05 εκατ. ευρώ, με στήριξη 74,2 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 20,7 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ.
- Πρόγραμμα “Κρήτη”
Συνολικές επενδύσεις: περίπου 434,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 289,6 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 58,2 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ.
- Πρόγραμμα “Θεσσαλία”
Η Θεσσαλία σχεδιάζει να υλοποιήσει συνολικές επενδύσεις ύψους περίπου 401 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 263,8 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 57 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ.
- Πρόγραμμα “Ήπειρος”
Συνολικές επενδύσεις ύψους 325,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 226,5 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 34 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ.
- Πρόγραμμα “Ιόνια Νησιά”
Συνολικό ποσό: 226,92 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 155,5 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 26 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ.
- Πρόγραμμα “Δυτική Ελλάδα”
Το συνολικό ύψος του προγράμματος ανέρχεται σε 491 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 326,3 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 66,5 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ.
- Πρόγραμμα “Βόρειο Αιγαίο”
Συνολικό ύψος των επενδύσεων: 301,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 214,5 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 26,8 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ.
- Πρόγραμμα “Νότιο Αιγαίο”
Συνολικό ύψος των επενδύσεων: Περίπου 168 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 62 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 22 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ.
- Πρόγραμμα “Κεντρική Μακεδονία”
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 711,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 640,6 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 131,2 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ.
- Πρόγραμμα “Ανατολική Μακεδονία και Θράκη”
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε περίπου 406 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352,9 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 53,2 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ.
- Πρόγραμμα “Δυτική Μακεδονία”
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 264,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 245,7 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 18,7 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ.
- Πρόγραμμα “Πελοπόννησος”
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 270,3 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 160,8 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 55,5 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου