O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Οργανισμός μη δυνάμενος να εξελιχθεί σε ανθρώπινο ον δεν συνιστά ανθρώπινο έμβρυο κατά την έννοια της οδηγίας για την έννομη προστασία των βιοτεχνολογικών εφευρέσεων



Επομένως, οι χρήσεις του οργανισμού αυτού για βιομηχανικούς ή εμπορικούς σκοπούς δύνανται, κατ’ αρχήν, να αποτελέσουν το αντικείμενο διπλώματος ευρεσιτεχνίας
Η οδηγία για την έννομη προστασία των βιοτεχνολογικών εφευρέσεων [1] προβλέπει ότι οι χρήσεις ανθρώπινων εμβρύων για βιομηχανικούς ή εμπορικούς σκοπούς δεν μπορούν να κατοχυρωθούν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
Με την απόφαση Brüstle της 18ης Οκτωβρίου 2011 [2], το Δικαστήριο επισήμανε ότι η έννοια του «ανθρώπινου εμβρύου» περιλαμβάνει τα μη γονιμοποιημένα ανθρώπινα ωάρια των οποίων η διαίρεση και η περαιτέρω ανάπτυξη έχει ενεργοποιηθεί με παρθενογένεση [3], εφόσον τα ωάρια αυτά,
όπως τα έμβρυα που προκύπτουν από γονιμοποίηση ωαρίου, είναι ικανά να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό αναπτύξεως ανθρωπίνου όντος.
Το High Court of Justice (ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου) επιλήφθηκε διαφοράς μεταξύ της εταιρίας International Stem Cell Corporation (ISCO) και του Βρετανικού Γραφείου ευρεσιτεχνίας ως προς την κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των μεθόδων που περιλαμβάνουν τη χρήση ενεργοποιημένων με παρθενογένεση ανθρώπινων ωαρίων. Το High Court of Justice ζητεί από το δικαστήριο να διευκρινιστεί αν η έννοια του «ανθρώπινου εμβρύου», όπως ερμηνεύθηκε στην απόφαση Brüstle, περιορίζεται στους οργανισμούς οι οποίοι δύνανται να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό αναπτύξεως ανθρωπίνου όντος. Συναφώς, το βρετανικό δικαστήριο εξηγεί ότι, σύμφωνα με την τρέχουσα επιστημονική γνώση, οργανισμοί όπως αυτοί που αποτελούν το αντικείμενο των αιτήσεων κατοχυρώσεως με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αναπτυχθούν σε ανθρώπινο ον.
Με τη σημερινή απόφασή του, το Δικαστήριο κρίνει ότι για να χαρακτηρισθεί ως «ανθρώπινο έμβρυο», ένα μη γονιμοποιημένο ανθρώπινο ωάριο πρέπει κατ’ ανάγκη να διαθέτει εγγενώς τη δυνατότητα αναπτύξεως σε ανθρώπινο ον. Κατά συνέπεια, το γεγονός και μόνον ότι ένα ενεργοποιημένο με παρθενογένεση ανθρώπινο ωάριο αρχίζει έναν μηχανισμό αναπτύξεως δεν αρκεί για να θεωρηθεί «ανθρώπινο έμβρυο».
Αντιθέτως, σε περίπτωση κατά την οποία ένα τέτοιο ωάριο έχει την απαιτούμενη εγγενή δυνατότητα αναπτύξεως σε ανθρώπινο ον, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο όπως ένα γονιμοποιημένο ανθρώπινο ωάριο, σε όλα τα στάδια της αναπτύξεώς του. Συναφώς, στο βρετανικό δικαστήριο απόκειται να εξακριβώσει αν, υπό το πρίσμα των αρκούντως αποδεδειγμένων και επικυρωθεισών από τη διεθνή ιατρική επιστήμη γνώσεων, οι οργανισμοί που αποτελούν το αντικείμενο των αιτήσεων καταχωρίσεως της ISCO έχουν την απαιτούμενη εγγενή δυνατότητα αναπτύξεως σε ανθρώπινο ον.


[1] Οδηγία 98/44/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Ιουλίου 1998, για την έννομη προστασία των βιοτεχνολογικών εφευρέσεων (EE L 213, σ. 13).
[2] Απόφαση Oliver Brüstle κατά Greenpeace eV (υπόθεση C-34/10), βλ. επίσης, Ανακοινωθέν Τύπου αριθ112/11.
[3] Η παρθενογένεση συνίσταται στην ενεργοποίηση ενός ωοκυττάρου, χωρίς την παρουσία σπερματοζωαρίου, μέσω διαφόρων χημικών και ηλεκτρικών τεχνικών και ο ούτως δημιουργούμενος οργανισμός αποκαλείται «παρθενογενετικός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου