O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Ελαιόλαδο: Ο υγρός χρυσός

u03B5u03BBu03B1u03B9u03CCu03BBu03B1u03B4u03BFΗ εποχή που διανύουμε είναι συνυφασμένη στις επαρχιακές περιοχές με ένα πράγμα: Συγκομιδή των καρπών της ελιάς και παραγωγή ελαιολάδου. Η ελιά είναι το εθνικό μας δέντρο και σύμβολο ειρήνης, γαλήνης και γονιμότητας. Δεσπόζει στη Μεσόγειο από αρχαιοτάτων χρόνων με τα ίχνη της να χάνονται δεκάδες χιλιάδες χρόνια πίσω.
Ο υγρός χρυσός, όπως αποκαλούσε ο Όμηρος το ελαιόλαδο, είναι από τα πιο πολύτιμα αγαθά που έχει να μας προσφέρει η φύση.
Ας δούμε γιατί πρέπει να κατέχει περίοπτη θέση στη διατροφή μας.

Θρεπτική αξία και Προστατευτικές δράσεις
Το λάδι της ελιάς είναι ενεργειακά πυκνό, όπως όλα τα έλαια, με μία κουταλιά της σούπας να αποδίδει περίπου 120 θερμίδες. Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό όμως που κάνει το ελαιόλαδο ιδιαίτερο είναι η σύστασή του σε λιπαρά οξέα. Πλούσιο σε μονο-ακόρεστα λιπαρά και φτωχό σε κορεσμένα,
έχει συνδεθεί με τη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος. Μάλιστα, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες όταν τα κορεσμένα λιπαρά της διατροφής αντικατασταθούν από πολύ-ακόρεστα και μονο-ακόρεστα, τότε φαίνεται να βελτιώνεται το λιπιδαιμικό προφίλ του ατόμου.
Η τρίτη ομάδα λιπαρών, τα πολυ-ακόρεστα. βρίσκεται σε μικρή αναλογία, με τα ω-6 να υπερτερούν των ω-3 λιπαρών.
Εκτός από τα λιπαρά, το ελαιόλαδο περιέχει λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E, K. Ειδικά για τη βιταμίνη Ε έχουν χυθεί τόνοι μελάνι κυρίως όσον αφορά την αντιοξειδωτική της δράση. Αποκαλούμενη και βιταμίνη της ομορφιάς, έχει συνδεθεί με την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης αλλά και με την προστασία από εκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος του Alzheimer.
Άλλα συστατικά του ελαιολάδου είναι:
-Μαγνήσιο που υποστηρίζει τη δημιουργία υγειών ερυθρών αιμοσφαιρίων
-Σκουαλένιο, πρόδρομη ένωση των φυτοστερολών που ενισχύει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.
-Καφεϊνη και γαλλικό οξύ, συστατικά που τονώνουν την έκκριση της χολής κάνοντας έτσι λιγότερο όξινο το φαγητό που εξέρχεται από το στομάχι μειώνοντας το στρες στο πάγκρεας
-Πολυφαινολικές ενώσεις που προάγουν την παραγωγή λιπολυτικών ενζύμων στο πάγκρεας. Οι πολυφαινόλες τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη απορροφώνται και αξιοποιούνται από τον ανθρώπινο οργανισμό και κατέχουν μεγάλο εύρος ιδιοτήτων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αγγειοδιασταλτικές δράσεις.
Θρεπτικά Συστατικά Σε 100g Σε 1 κουταλιά της σούπας ή 13.5g
Ενέργεια kcal 884 119
Λίπη    
Συνολικά g 100 13.5
Κορεσμένα g 13.808 1.864
Μονοακόρεστα  g 72.961 9.850
Πολυακόρεστα  g 10.523 1.421
Φυτικές στερόλες mg 221 30
Βιταμίνες    
Βιταμίνη E (α-τοκοφερόλη) mg 14.35 1.94
Τοκοφερόλη, β mg 0.11 0.01
Τοκοφερόλη, γ mg 0.83 0.11
Βιταμίνη K mcg 60.2 8.1

Πέρα από την καρδιοπροστατευτική δράση που προσφέρουν τα αντιοξειδωτικά συστατικά του ελαιολάδου, συμβάλλουν επίσης στη θωράκιση ενάντια αρκετών μορφών καρκίνου (π.χ. καρκίνος μαστού, παχέος εντέρου), καθώς και στην εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, της κυριότερης αιτίας του πεπτικού έλκους. Επίσης, το ελαιόλαδο έχει και ελαφριά υπακτική δράση με αποτέλεσμα να βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Προσοχή στην επιλογή
Επειδή το ελαιόλαδο επιδέχεται μεγάλης νοθείας, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή του, ώστε να διασφαλίσουμε πως καταναλώνουμε ελαιόλαδο και όχι μείγμα άλλων ελαίων.Όταν η συσκευασία αναφέρει μόνο τη λέξη ‘ελαιόλαδο’ ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει ότι το περιεχόμενο είναι μίγμα παρθένου και εξευγενισμένου (ραφινέ) ελαιολάδου που είναι κατώτερης ποιότητας. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει τα καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και διατηρεί ακέραιη τη διατροφική του αξία. Είναι εξαιρετικής ποιότητας και παράγεται χωρίς χημική επεξεργασία. Ο βαθμός οξύτητάς του δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,87.

Το ελαιόλαδο αποτελεί έναν από τους πυλώνες της Μεσογειακής Διατροφής με πολλά οφέλη για την υγεία και την ευεξία μας. Με ελεγχόμενη κατανάλωση ούτως ώστε να μην ξεφεύγουμε ως προς τη θερμιδική πρόσληψη καλούμαστε να το εισάγουμε στην καθημερινή μας διατροφή και να απολαύσουμε τα ‘δώρα’ του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου