O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Άνοιξαν οι κάλπες

Με μικροπροβλήματα ξεκίνησε η διαδικασία του δημοψηφίσματος, κυρίως με έλλειψη φακέλων σε κάποια τμήματα τα οποία όπως επισημαίνουν το υπουργείο Εσωτερικών και οι περιφέρειες λύθηκαν σε λίγες ώρες. 

Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα. Οι 9.885.029 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν σε 19.159 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια.
Οι εκλογείς ψηφίζουν με την αστυνομική τους ταυτότητα (ακόμα και «κομμένη») ή την προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής
ή το διαβατήριο (έστω και ληγμένο) ή το δίπλωμα οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών των εκλογικών τμημάτων είναι οι ίδιοι που στελέχωσαν τα τμήματα στις εθνικές εκλογές του περασμένου Γενάρη.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, οι αποζημιώσεις των δικαστικών, αλλά και των υπαλλήλων των Δήμων, είναι έτοιμες . Όσοn αφορά το κόστος του δημοψηφίσματος, αυτό ανέρχεται στα 21 με 22 εκατομμύρια Ευρώ.
Πώς ψηφίζουν οι ετεροδημότες
Οι ετεροδημότες (όσοι έχουν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι τις 30 Απρίλη) θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους και σε κοινά εκλογικά τμήματα, μαζί με τους υπόλοιπους εκλογείς.
Στις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι ετεροδημότες, θα ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα, με βάση το επώνυμό τους. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, θα ψηφίσουν στο τελευταίο εκλογικό τμήμα του εκάστοτε εκλογικού κέντρου (σχολείου).Σε κάθε περίπτωση, oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών(ypes.gr). Εναλλακτικά, σχετικές πληροφορίες παρέχει το ίδιο το υπουργείο στο τηλέφωνο 213-1361500 έως το κλείσιμο της κάλπης.
Οι διπλοεγγεγραμμένοι (με ένδειξη «Δ» δίπλα στο όνομά τους) θα υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση πως έλαβαν γνώση ότι είναι διπλοεγγεγραμμένοι και ότι δεν ψήφισαν ή δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη μέρα αυτή σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας.
Αν κάποιος ψηφοφόρος δεν περιλαμβάνεται στους εκλογικούς καταλόγους (χωρίς να του έχει στερηθεί το εκλογικό δικαίωμα), μπορεί να ψηφίσει σε οποιοδήποτε τμήμα του δήμου όπου είναι εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια ή μητρώα Αρρένων. Αμέσως μετά θα υπογράφει αντίστοιχη δήλωση με τους διπλοεγγεγραμμένους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στους 111 χιλιάδες, ανέρχονται οι 18άρηδες που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, όπως προκύπτει από την πάγια ανανέωση των εκλογικών καταλόγων που πραγματοποιήθηκε στις 30 Απρίλη.
Με απόφαση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τα Γραφεία Ταυτοτήτων σε όλη τη χώρα θα λειτουργήσουν το Σάββατο 4 Ιούλη από τις 8 π.μ. ως τις 6 μ.μ. και την Κυριακή 5 Ιούλη από τις 7 π.μ. ως τις 7 μ.μ.
Επίσης, με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη επιστρέφονται οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας. Από τη συγκεκριμένη απόφαση εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων που αφορούν στις εξής παραβάσεις:
  • Οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος
  • Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης
  • Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη
  • Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων
  • Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
Περίπου στις 21.00 η πρώτη ασφαλής εκτίμηση των αποτελεσμάτων
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 4.800 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα έχουν εφοδιαστεί με το σύστημα SRT (άμεσης μετάδοσης αποτελεσμάτων). Η εκτίμηση είναι ότι περί τις 9.00 το βράδυ της Κυριακής θα υπάρχει η πρώτη ασφαλής εκτίμηση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου