O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Όχι της Ελβετίας στο τουρκικό θράσος για αφαίρεση φωτογραφίας από πλατεία στη Γενεύη

Geneva's Kurdish and Armenian photographer Demir Soenmez poses for the media next to his picture with caption "Tribute to Berkin Elvan, wounded by Turkish police in Istanbul who died after 269 days of coma" displayed on the Place des Nations in front of the European headquarters of the United Nations in Geneva, Switzerland, 25 April 2016. A photo displayed on the Place des Nations, which calls into question the current Turkish President Recep Tayyip Erdogan angered Turkey. Its consulate requested the withdrawal of the picture. The Geneva's Kurdish and Armenian photographer Demir Soenmez exposes until Sunday 58 photos of events on the Place des Nations. Among them was a banner in March 2014 which made responsible Erdogan, Prime Minister, of the death of a teenager during a protest in Istanbul. EPA, SALVATORE DI NOLFIΟι Αρχές στην Ελβετία ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι αρνήθηκαν αίτημα της Τουρκίας για να αφαιρεθεί μια φωτογραφική εγκατάσταση που ασκεί κριτική τον Πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν από δημόσια πλατεία μπροστά από το κτίριο του ΟΗΕ στη Γενεύη. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters η απόφαση της Ελβετίας έρχεται σε αντίθεση με την κίνηση της Γερμανίας αυτό το μήνα να επιτρέψει στις εισαγγελικές αρχές να προχωρήσουν με υπόθεση εναντίον του σατυρικού κωμικού Γιαν Μπέμερμαν αφότου απήγγειλε απλοϊκό ποίημα για τον Τούρκο ηγέτη στην κρατική τηλεόραση της Γερμανίας τον Μάρτιο. Η εγκατάσταση τέχνης του Ντεμίρ Σονμέζ, ενός φωτογράφου από Κουρδιστάν και Αρμενία ο οποίος
αποποιήθηκε της Τουρκικής υπηκοότητάς του το 2005, εκθέτει δεκάδες φωτογραφίες από διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μπροστά από τα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη τα τελευταία χρόνια. Μία φωτογραφία δείχνει ένα πανό με το πρόσωπο ενός αγοριού που πέθανε αφότου τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης στην Κωνσταντινούπολη το 2013. Το πανό περιλαμβάνει μήνυμα που ρίχνει το φταίξιμο στον Ταγίπ Ερντογάν και τις διαταγές που έδωσε στην αστυνομία για το θάνατο του αγοριού. Το Τουρκικό Προξενείο στην Γενεύη παρέπεμψε το Reuters στην Πρεσβεία στη Βέρνη, της οποίας οι εκπρόσωποι Τύπου δεν ήταν διαθέσιμοι να σχολιάσουν άμεσα. Η Πρεσβεία δήλωσε στον Ελβετικό σταθμό SRF ότι σέβεται την ελευθερία οποιουδήποτε καλλιτέχνη αλλά ότι η φωτογραφία έθετε τον Πρόεδρο της χώρας «υπό υποψία με άδικο τρόπο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Η πόλη της Γενεύης αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι υποστηρίζει την έκθεση φωτογραφίας, η οποία περιλαμβάνει φωτογραφίες από διαδηλώσεις υπέρ και κατά του Ισραήλ, για τα δικαιώματα της μειονότητας Γιαζίντι στο Ιράκ και υποστηρικτικές του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν. «Η έκθεση των φωτογραφιών αποτελεί μέρος της υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης που υπογραμμίζει την θέση της Γενεύης ως πρωτεύουσα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρεται, ενώ προστίθεται ότι θα βρίσκεται εκεί ως την 1η Μαΐου. Ο Σομνέζ ανέφερε ότι δεν εκπλήσσεται από το αίτημα της Τουρκίας. «Στο τέλος της Τουρκίας της γύρισε μπούμεραγκ», είπε στο Reuters. Οι Τούρκοι εισαγγελείς έχουν ανοίξει περισσότερες από 1.800 υποθέσεις εναντίον ατόμων για προσβολή του Ερντογάν από τότε που έγινε Πρόεδρος το 2014, είχε δηλώσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης τον περασμένο μήνα. Στους κατηγορούμενους περιλαμβάνονται δημοσιογράφοι, σκιτσογράφοι και ακόμη και παιδιά. Στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση τα δύο τρίτα των Γερμανών είναι αντίθετοι με την απόφαση της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ να επιτρέψει σε εισαγγελείς να διερευνήσουν τον Μπέμερμαν μετά από το αίτημα του κ. Ερντογάν. (ΚΥΠΕ – Reuters/ΗΦ/ΑΧΡ)

Πηγή: Όχι της Ελβετίας στο τουρκικό θράσος για αφαίρεση φωτογραφίας από πλατεία στη Γενεύη http://wp.me/p3kVLZ-whW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου