O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης στη Φωκίωνος Νέγρη επιστρέφει

Picture 1Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης επιστρέφει δυναμικά. Ένα νέο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μοντέλο συνεργασίας από τον δήμο Αθηναίων, φορέων κοινωνικής οικονομίας και με διαχειριστή το Impact Hub Athens, έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και ολοκληρώνεται με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.
Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος κατατέθηκαν 30 προτάσεις που έλαβαν υπόψη τους τους βασικούς άξονες που είχαν τεθεί, οι οποίοι
θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον διασφαλίζοντας παράλληλα ένα βιώσιμο πλάνο ανάπτυξης. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν επίσης επιχειρήσεις που συνδυάζουν κλασσικές επιχειρηματικές ενέργειες με μια πρόταση κοινωνικής καινοτομίας.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δήλωσε: «Σήμερα γράφουμε ιστορία. Επιχειρήσαμε και πετύχαμε κάτι νέο, κάτι πολύ τολμηρό. Εμπιστευτήκαμε τους πολίτες και μαζί τους κάναμε τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης όχημα για την επανεκκίνηση της οικονομίας της εμβληματικής Φωκίωνος Νέγρη και της Κυψέλης γενικότερα, με απόλυτο σεβασμό στη γειτονιά και τη μεγάλη παράδοσή της.Πρόκειται για την πρώτη αγορά κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, ένα πρότυπο μοντέλο, καινοτόμο ακόμα και για τα διεθνή δεδομένα».
Την πρόσκληση απηύθυνε το Impact Hub Athens, ο νέος φορέας διαχείρισης της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, όπως αυτός αναδείχτηκε μέσα από ανοιχτές, συμμετοχικές διαδικασίες που εφάρμοσε για πρώτη φορά ο δήμος Αθηναίων με το συνΑθηνά.
Από το σύνολο των 30 προτάσεων που κατατέθηκαν, 8 αιτήσεις προκρίνονται προς υλοποίηση, αποτελώντας τα πρώτα καταστήματα που θα στεγαστούν στη νέα Δημοτική Αγορά Κυψέλης του δήμου Αθηναίων.

Πρόκειται για τους:

1.    WISE GREECE
Η γωνιά των μικρών παραγωγών, με τρόφιμα από όλη την Ελλάδα. Το κέρδος από την πώληση των προϊόντων, μετατρέπεται και πάλι σε τρόφιμα για τους συνανθρώπους μας που ζουν στα όρια της φτώχειας.

2.    FLOWER POWER  
Το πρώτο κοινωνικό ανθοπωλείο. Μέσα από την καλλιέργεια και την εμπορία εποχιακών λουλουδιών παρέχει ευκαιρίες, επαγγελματικές δεξιότητες και εργασία σε άτομα με αναπηρία ή ευαλωτότητα.

3.    ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ
Κοινωνική ανακύκλωση ηλεκτρονικών και φορητών υπολογιστών. Πρόσβαση στην εκπαίδευση της πληροφορικής για μαθητές και σπουδαστές.

4.    BIOHIVE
Χομυποιείο με φρεσκοστυμμένους χυμούς και φαγητό σε πακέτο ή στο χέρι με λαχανικά και φρούτα απευθείας από παραγωγούς βιολογικής καλλιέργειας.

5.    ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ
Κοινωνική αγορά ειδών από δεύτερο χέρι, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

6.    Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ CHEF
Μια Pop Up κουζίνα για την ανάδειξη νέων δημιουργών και δημιουργικών γεύσεων.

7.    CREATORS OF COSMOS 
Σχεδιασμός, οργάνωση και εκτέλεση Παιχνιδιών Ρόλων Φυσικής Κλίμακας. Ανακαλύπτοντας τη ζωή μέσα από το παιχνίδι.

8.    ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
Γκαλερί και εργαστήρια μεταξοτυπίας από τους συνεργάτες και μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής “Μαργαρίτα".

Για την περαιτέρω ανάπτυξη και υποστήριξη των επιχειρηματικών πρακτικών και πρωτοβουλιών που θα στεγαστούν στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης του δήμου Αθηναίων, έχει εξασφαλιστεί η συνέργεια του The People’s Trust. Ο εν λόγω οργανισμός θα χορηγήσει κεφάλαιο εκκίνησης ύψους 5.000€ σε κάθε νέο ένοικο και επιπλέον δυνατότητα μικροχρηματοδότησης για ποσά έως και 5.000€.  Το The People’s Trust είναι ένας ιδιωτικά χρηματοδοτούμενος μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες  μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας μικροχρηματοδότηση έως 10.000 ευρώ και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Παράλληλα, θα υποστηριχθούν από το πρόγραμμα Academy του Impact Hub Athens, που υλοποιείται με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με στόχο την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς τους.

Σε μία από τις πιο πολυπληθείς, πολυπολιτισμικές και ιστορικές περιοχές της Αθήνας, ο δήμος Αθηναίων κάνει τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης σημείο σύνδεσης μεταξύ όλων των κατοίκων της περιοχής και μηχανισμό κοινωνικής συνοχής, συνεργατικού πνεύματος και συνδημιουργίας.
 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣ
Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης ανακαινίστηκε από τον δήμο Αθηναίων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Στη συνέχεια, σχεδιάζοντας μέσω του συνΑθηνά μια ανοιχτή διαδικασία για την ενεργό εμπλοκή των πολιτών στη διαχείριση του κτιρίου, ο δήμος Αθηναίων πραγματοποίησε το Μάιο του 2015 ανοιχτή διαβούλευση, ώστε να εκφραστεί το όραμα για την Αγορά από τους ίδιους τους κατοίκους. Με βάση τα αποτελέσματα ο δήμος προσκάλεσε φορείς της κοινωνίας πολιτών να σχεδιάσουν προτάσεις για τη λειτουργία της Αγοράς –με την προϋπόθεση να είναι οικονομικά βιώσιμο όσο και κοινωνικά επωφελές. Το Impact Hub Athens, που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει διεθνή εμπειρία στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, προκρίθηκε ως ο φορέας που αναλαμβάνει  τη διαχείριση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης. Η νέα μορφή λειτουργίας της Αγοράς αποτελεί ένα καινοτόμο και πρότυπο μοντέλο με βασικούς άξονες τον πολιτισμό́, την εκπαίδευση, την κοινωνική́ καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Η λειτουργία της Αγοράς ελέγχεται από́ άμισθη επιτροπή́ παρακολούθησης που ορίζει ο δήμος. Το νέο αυτό μοντέλο συν-διαχείρισης, εφαρμόζεται για πρώτη φορά́ σε δημόσιο κτίριο και είναι μη κερδοσκοπικού́ χαρακτήρα.
 
 
Περισσότερες πληροφορίες
https://athens.impacthub.net/η-δημοτική-αγορά-της-κυψέλης/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου