O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Σάββατο, 30 Ιουνίου 2018

Ομάδα Φίλων για την Μεσογειακή Διατροφή στην έδρα του ΟΗΕ με κυπριακή πρωτοβουλία

Με πρωτοβουλία των μονίμων αντιπροσωπειών της Κύπρου και της Ιταλίας, δημιουργήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ, Ομάδα των Φίλων για την Μεσογειακή Διατροφή: Πολιτισμός, Υγιεινή και Βιώσιμα Τρόφιμα, για την Ατζέντα του 2030. Η πρώτη άτυπη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Ιουνίου, στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας, με Μεσογειακό πρόγευμα εργασίας υπό την Προεδρία του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβη Κορνήλιο Κορνηλίου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ιταλίας, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Ελλάδας, Λιβάνου, Μάλτας, Κροατίας, Αιγύπτου, Ισπανίας,
Μαρόκου, Ρουμανίας, Αλγερίας, Μαυροβουνίου, Τυνησίας και Αλβανίας οι οποίοι και αντάλλαξαν ιδέες για την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής. Ο κ. Κορνηλίου, στα εισαγωγικά του σχόλια, επεσήμανε ότι η Μεσογειακή διατροφή είναι σημαντικό μέρος της ιστορία και του πολιτισμού της Κύπρου και αποτελεί σύμβολο της κοινής κληρονομιάς των χωρών της λεκάνης της Μεσογείου. Ενώ μπορεί κάποιος να βρει διαφορετικές παραλλαγές της διατροφής από χώρα σε χώρα, η χρήση του ελαιόλαδου είναι το βασικό στοιχείο σε όλες τις χώρες που μοιράζονται την Μεσογειακή Διατροφή. Δεν είναι τυχαίο, τόνισε, ότι η φιλοξενία στις Μεσογειακές χώρες που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, είναι στενά συνδεδεμένη με τις κουζίνες τους. Επιπλέον, τόνισε ότι η Κύπρος εφαρμόζει μια σειρά πολιτικών με στόχο την προώθηση αυτής της υγιεινής διατροφής μεταξύ των πολιτών της και ιδιαίτερα των παιδιών. Η σημασία της διατροφής είναι ιδιαίτερα σημαντική σήμερα – είπε – λόγω της ανάπτυξης νέων διατροφικών συνηθειών από διάφορους λαούς, που συνδέονται στενά με την αλλαγή στον τρόπο της καθημερινής ζωής και την παγκοσμιοποίηση. «Με την αύξηση της συζήτησης για την υγεία σε διεθνές επίπεδο και ενόψει της Ατζέντας 2030 και ιδιαίτερα του SDG3 [σ.σ. του τρίτου στόχου για την αειφόρο ανάπτυξη] για την Υγεία και Ευημερία και τη Δεκαετία του ΟΗΕ για τη Διατροφική Δράση, ξεκινούμε σήμερα την Ομάδα Φίλων σε μια προσπάθεια να προωθήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τη Μεσογειακή διατροφή και τα πολυάριθμα οφέλη και να ανταλλάξουμε ιδέες και προτάσεις αναφορικά με τους τρόπους που μπορούμε να συνεργαστούμε στην επίτευξη αυτού του στόχου» είπε καταληκτικά ο κ. Κορνηλίου. Το 2013, η UNESCO πρόσθεσε την Μεσογειακή διατροφή, στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO Intangible Cultural Heritage Lists), καθώς περιλαμβάνει ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, εθίμων, συμβολισμών και παραδόσεων, που συνδέονται με τη διαδικασία καλλιέργειας, παρασκευής και κατανάλωσης προϊόντων στον ευρύτερο Μεσογειακό χώρο. Η Κροατία, Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Μαρόκο, Πορτογαλία και Κύπρος ήταν οι υποστηρικτές αυτής της πρωτοβουλίας, δίνοντας έμφαση στα ευεργετικά αποτελέσματα της Μεσογειακής διατροφής στον πολιτισμό και την παράδοση, τη διατήρηση του περιβάλλοντος και τη βιοποικιλότητα της γης και των θαλασσών, την καλή υγεία, τον διαπολιτισμικό διάλογο και το σεβασμό της διαφορετικότητας και τον αναγνωρισμένο ρόλο των γυναικών στη μετάδοση γνώσεων, τεχνικών και παραδόσεων. ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/Ηνωμένα Έθνη 29/06/2018 21:04

Πηγή: Ομάδα Φίλων για την Μεσογειακή Διατροφή στην έδρα του ΟΗΕ με κυπριακή πρωτοβουλία https://hellasjournal.com/2018/06/omada-filon-gia-tin-mesogeiaki-diatrofi-stin-edra-toy-oie-me-kypriaki-protovoylia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου