O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Εκδήλωση Ελίζας Βόζεμπεργκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και η πολιτική γειτονίας»

 
Εκδήλωση για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και την πολιτική γειτονίας διοργάνωσε χθες στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, με κεντρικό ομιλητή τον Τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Β' Αθηνών, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο.
 
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Αν. Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας
Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, και ο Αν. Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, κ. Σάββας Αναστασιάδης. Εισαγωγικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.
 
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω γεωπολιτικής θέσης, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και στην πρόσφατη συμφωνία με τα Σκόπια. Όλοι οι ομιλητές υπογράμμισαν το σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων με την κυρία Βόζεμπεργκ να λέει χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά πόλο ειρήνης που εγγυάται τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. 
 
 
 
                                                        
 
 
 
Ο κ. Σχοινάς έκανε σύντομη αναφορά στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τα κράτη στην ευρύτερη γειτονία της, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημαντική παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων καλείται σήμερα να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.
 
Ο κ. Κουμουτσάκος μίλησε για μία σύγχρονη εποχή μεγάλης αβεβαιότητας, που οι βασικές αξίες της Ευρώπης φαίνεται να έχουν υποστεί σημάδια κόπωσης. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις προκλήσεις του προσφυγικού, στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ένα κομβικής σημασίας κράτος με ιδιαίτερη γεωστρατηγική και γεωπολιτική προστιθέμενη αξία, στην απομάκρυνση της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια από την ευρωπαϊκή της πορεία, αλλά και στη συμφωνία με τα Σκόπια.
 
Ακολούθως, η εισήγηση του κ. Καλαφάτη στράφηκε γύρω από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και την αναγκαιότητα πλήρους εφαρμογής των κοινών κανόνων της Ε.Ε., ώστε να μπορεί η Ευρώπη να απαντά στους πολίτες της άμεσα και έμπρακτα αλλά και να λειτουργεί ως δύναμη αποτροπής συγκρούσεων.
 
 
 
Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης, λόγω της μακράς εμπειρίας του σε θέματα απόδημου ελληνισμού, επικεντρώθηκε στη σημασία του Οικουμενικού Ελληνισμού και στην ανάγκη θεσμικής και ουσιαστικής προσέγγισης της Ομογένειας από την Ελληνική πολιτεία.
   
Η κυρία Βόζεμπεργκ, κλείνοντας τη συζήτηση, αναφέρθηκε στην εξωτερική διάσταση του προσφυγικού προβλήματος και στην υποχρεωτική αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου