O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Προτάσεις, για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης, τη βελτίωση της ανταλλαγής δεδομένων και την υποστήριξη των θυμάτων της τρομοκρατίας παρουσίασε το ΕΚ.

Με ψήφισμά του χωρίς νομοθετικό χαρακτήρα που συζητήθηκε την Τρίτη και υιοθετήθηκε την Τετάρτη με 474 ψήφους υπέρ, 112 κατά και 75 αποχές, το ΕΚ προτείνει την ενίσχυση του ρόλου των οργανισμών της ΕΕ, όπως της Europol και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Λειτουργική Διαχείριση Συστημάτων ΤΠ Μεγάλης Κλίμακας (eu-LISA).

Το ΕΚ εκφράζει επίσης την ανησυχία του για την πάντα αναποτελεσματική ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ αυτών των οργανισμών και μεταξύ των κρατών-μελών και των αρχών της ΕΕ. Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία που έχει στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικού αγώνα ο πλήρης σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων της προστασίας δεδομένων και της ελευθερίας της έκφρασης.


Το ΕΚ υιοθέτησε μεταξύ άλλων τις ακόλουθες προτάσεις:

    Δημιουργία καταλόγου παρακολούθησης εξτρεμιστών ιερέων στην ΕΕ
    Ενίσχυση της παρακολούθησης των ισλαμιστών «μαχητών» που επιστρέφουν στην Ευρώπη
    Αποκλεισμός καταδικασθέντων για τρομοκρατία από τη διαδικασία χορήγησης ασύλου
    Εναρμονισμένη νομική αντιμετώπιση και δίωξη των «μαχητών» που επιστρέφουν στην Ευρώπη
    Λήψη μέτρων κατά της ριζοσπαστικοποίησης μέσω προγραμμάτων στις φυλακές, στο χώρο της εκπαίδευσης και μέσω εκστρατειών ενημέρωσης
    Ειδική κατάρτιση για τη ριζοσπαστικοποίηση για τους διοικητικό προσωπικό της ΕΕ και των κρατών μελών.
    Ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. και κατάλληλοι έλεγχοι σε όλα τα σημεία διέλευσης συνόρων με αξιοποίηση όλων των σχετικών βάσεων δεδομένων.
    Ειδική ποινική αντιμετώπιση της δημόσιας στήριξης τρομοκρατικών ενεργειών.
    Καταπολέμηση κάθε προπαγάνδας που καλεί ρητά στη συμμετοχή σε βίαιες ενέργειες
    Συνέχιση της συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας και μετά to Brexit
    Περιορισμός στην κατοχή μαχαιριών και απαγόρευση των πιο επικίνδυνων
    Ένταξη και των ιδιωτικών αεροπλάνων στην οδηγία PNR (Συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την επεξεργασία και τη διαβίβαση δεδομένων από τις καταστάσεις με τα ονόματα των επιβατών).
    Ευρωπαϊκό σύστημα αδειών για εξειδικευμένους αγοραστές πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών.
    Να θεσπισθεί το συντομότερο δυνατό κοινός ευρωπαϊκός νομικός ορισμός του «θύματος της τρομοκρατίας».
    Να δημιουργηθεί από την Επιτροπή Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού για τα θύματα της τρομοκρατίας («CCVT») με σκοπό την στήριξη κατά τη διάρκεια κρίσεων και την παροχή βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης.
    Χρήση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για την αποζημίωση θυμάτων από μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις
    Στενότερη συνεργασία με κράτη εκτός ΕΕ, ιδιαίτερα με τις γειτονικές χώρες.

Μετά την ψηφοφορία, η συν-εισηγήτρια, Monika Hohlmeier (ΕΛΚ, Γερμανία) δήλωσε: «Η χθεσινή επίθεση στην αγορά των Χριστουγέννων στο Στρασβούργο ήταν επίθεση με τον χειρότερο δυνατό τρόπο με στόχο τους Ευρωπαίους και τις κοινές αξίες και αρχές της Ένωσης. Το περιστατικό μας έδειξε και πάλι ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω άδεια συνθήματα και τα μη ρεαλιστικά μέτρα και να επικεντρώσουμε τις δραστηριότητές μας σε αυτό που πραγματικά κάνει την Ευρώπη ασφαλή. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να υπάρχουν κενά και περιθώρια βελτίωσης στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Καταθέτουμε τώρα ρεαλιστικές προτάσεις, που συνδυάζουν καλύτερη πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, αυστηρότερα νομικά μέσα, ευρύτερη συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών αλλά και καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων στην Ευρώπη».

Η συν-εισηγήτρια Helga Stevens (Συντηρητικοί, Βέλγιο) δήλωσε: «Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο κέντρο του Στρασβούργου, χθες το βράδυ, υπογραμμίζουν την απειλή και την απόλυτη, επείγουσα, ανάγκη καλύτερης αντιμετώπισης της θλιβερής νέας πραγματικότητας. Σήμερα, η έκθεσή μας ψηφίστηκε στην ίδια αυτή πόλη του Στρασβούργου, τη γαλλική έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Προτείνονται πολλές νέες ιδέες, όπως η μαύρη λίστα της ΕΕ για τους ιερείς που γίνονται κήρυκες μίσους, τη δυνατότητα τα άτομα που ενοικιάζουν αυτοκίνητα να ταυτοποιούνται μέσω βάσεων δεδομένων της αστυνομίας και τα ιδιωτικά αεροπλάνα να συμπεριληφθούν στην οδηγία PNR. Προτείνουμε καλύτερες πρακτικές, όπως τη δημιουργία μονάδων καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης όπως έχει ήδη γίνει στο Βέλγιο. Δίνουμε πρώτη προτεραιότητα στα θύματα, ζητώντας την αυτόματη εξόφληση ιατρικών εξόδων μετά από επίθεση και την ομαλοποίηση των διαδικασιών με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα που αναφέρονται σε μια έκθεση που, όπως διαμορφώθηκε, τελικά και εξαντλητική είναι και αρκετά αιχμηρή».

Συμπληρωματικές πληροφορίες

Τα τελευταία χρόνια η ΕΕ έχει αντιμετωπίσει ένα χωρίς προηγούμενο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων που έφερε το ζήτημα της ασφάλειας στην πρώτη γραμμή των ανησυχιών των πολιτών και ανέδειξε τα προβλήματα συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών.

Η τελευταία έκθεση της Europol για την Κατάσταση και την Εξέλιξη της Τρομοκρατίας στην ΕΕ (TESAT) δείχνει ότι οι πιο αιματηρές επιθέσεις είναι αυτές που πραγματοποιούνται από τζιχαντιστές.

Η Ειδική Επιτροπή για την Τρομοκρατία (TERR), που συστάθηκε πριν από ένα χρόνο, έχει ως αποστολή να εξετάσει, να αναλύσει και να αξιολογήσει την έκταση της τρομοκρατικής απειλής στο ευρωπαϊκό έδαφος βάσει των στοιχείων που παρέχουν τα κράτη-μέλη, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ και αναγνωρισμένοι εμπειρογνώμονες. Αυτό προϋποθέτει και τη διεξοδική αξιολόγηση των υφιστάμενων επιχειρησιακών δυνάμεων ώστε να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της να ενισχύσουν την ικανότητά τους να προλαμβάνουν, να ερευνούν και να διώκουν τρομοκρατικά εγκλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου