O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Ψηφιακή Ενιαία Αγορά: οι διαπραγματευτές της ΕΕ συμφωνούν να διευκολύνουν την πρόσβαση σε διαδικτυακό ραδιοτηλεοπτικό περιεχόμενο σε διασυνοριακό επίπεδο

Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κατέληξαν σήμερα σε πολιτική συμφωνία σχετικά με την προτεινόμενη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας όσον αφορά τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα.

Οι νέοι κανόνες θα διευκολύνουν τους ευρωπαϊκούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να διαθέτουν ορισμένα προγράμματα σε ζωντανή ή ετεροχρονισμένη τηλεοπτική μετάδοση μέσω του διαδικτύου, και θα απλουστεύσουν τη διανομή περισσότερων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών μέσω των φορέων αναμετάδοσης. Η συμφωνία αυτή
σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς μια πλήρως λειτουργική ψηφιακή ενιαία αγορά.

Ο Aντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς Άντρους Άνσιπ δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που καταλήξαμε σε μια ακόμη συμφωνία που μας φέρνει πιο κοντά σε μια λειτουργική Ψηφιακή Ενιαία Αγορά. Η επικαιροποίηση των κανόνων ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης αποτελεί σημαντικό κομμάτι του παζλ. Οι κανόνες αυτοί προσφέρουν τη δυνατότητα διασυνοριακής απελευθέρωσης μεγάλου μέρους του μεταδιδόμενου περιεχομένου, προς όφελος του 41% των Ευρωπαίων που παρακολουθεί τηλεόραση μέσω του διαδικτύου, αλλά και των 20 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ που έχουν γεννηθεί σε χώρα της ΕΕ διαφορετική από τη χώρα στην οποία ζουν».

Η Eπίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Μαρίγια Γκάμπριελ δήλωσε: «Η σημερινή συμφωνία ωφελεί διπλά την ευρωπαϊκή πολιτιστική πολυμορφία . οι πολίτες θα έχουν καλύτερη πρόσβαση στο πλούσιο ευρωπαϊκό περιεχόμενο και οι δημιουργοί καθώς και οι συγγραφείς θα αμείβονται δεόντως για το περιεχόμενό τους.»

Το 41% των Ευρωπαίων παρακολουθεί τηλεόραση μέσω του διαδικτύου, ενώ ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος ανάμεσα στους νέους, καθώς το 50% των Ευρωπαίων ηλικίας 15-24 ετών χρησιμοποιεί το διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα γι' αυτόν τον σκοπό. Το 19% εξάλλου των Ευρωπαίων ηλικίας 15-45 ετών χρησιμοποιεί διαδικτυακές υπηρεσίες για να παρακολουθεί τηλεοπτικές σειρές και ταινίες.

Τι αλλαγές θα επιφέρει η οδηγία όσον αφορά τη διανομή ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων;

    Η αρχή της χώρας προέλευσης: η οδηγία θεσπίζει την αρχή της χώρας προέλευσης για να διευκολύνει την αδειοδότηση για ορισμένα προγράμματα που επιθυμούν να προσφέρουν οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς στο πλαίσιο των διαδικτυακών τους υπηρεσιών (ταυτόχρονη μετάδοση, υπηρεσίες ετεροχρονισμένης τηλεοπτικής προβολής και άλλες υπηρεσίες που λειτουργούν συμπληρωματικά προς το κυρίως πρόγραμμα, όπως η προεπισκόπηση). Χάρη σε αυτόν τον μηχανισμό, οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς θα μπορούν να διαθέτουν στο διαδίκτυο σε όλες της χώρες της ΕΕ ραδιοφωνικά προγράμματα, τηλεοπτικά προγράμματα ειδησεογραφίας και επικαιρότητας, καθώς και τις δικές τους παραγωγές που χρηματοδοτούν πλήρως.
    Αναμετάδοση: η οδηγία προβλέπει ένα μηχανισμό για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης για αναμετάδοση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων υπηρεσίες αναμετάδοσης που παρέχονται μέσω του διαδικτύου υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Το μέτρο αυτό αναμένεται να συμβάλει στην ευρύτερη διανομή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.
    Απευθείας διαβίβαση: η απευθείας διαβίβαση είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς για τη μετάδοση των προγραμμάτων τους στο κοινό. Οι νέοι κανόνες θα διασφαλίζουν ότι οι κάτοχοι δικαιωμάτων αμείβονται επαρκώς, όταν τα έργα τους χρησιμοποιούνται σε προγράμματα που μεταδίδονται μέσω απευθείας διαβίβασης. Θα παρέχουν ασφάλεια δικαίου στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και διανομείς που συμμετέχουν στη διαδικασία.

Επόμενα βήματα

Η σημερινή πολιτική συμφωνία θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατά τις προσεχείς εβδαμάδες.

Ιστορικό

Τον Σεπτέμβριο του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση κανονισμού για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης για ορισμένες διαδικτυακές μεταδόσεις από ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και αναμεταδόσεις ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων. Η πρόταση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την προσαρμογή των κανόνων περί πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή εποχή.

Σήμερα, οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς προσφέρουν ολοένα περισσότερο τις εκπομπές τους στο διαδίκτυο. Ωστόσο, τα διαδικτυακά τους προγράμματα συχνά δεν είναι διαθέσιμα και σε άλλα κράτη μέλη εκτός από το κράτος μέλος προέλευσής τους, ακόμη και αν θα μπορούσε να υπάρξει ενδεχομένως μεγάλο ενδιαφέρον γι΄αυτά (π.χ. λόγω γλώσσας). Η σημερινή πολυπλοκότητα όσον αφορά την εκκαθάριση δικαιωμάτων (π.χ. απόκτηση άδειας από τους κατόχους των δικαιωμάτων) καθιστά δύσκολη την ανάπτυξη των εν λόγω υπηρεσιών σε διασυνοριακό επίπεδο.

Η οδηγία που συμφωνήθηκε σήμερα συμπληρώνει την υφιστάμενη οδηγία για τις δορυφορικές και καλωδιακές μεταδόσεις, η οποία ήδη διευκολύνει τις διασυνοριακές δορυφορικές ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και την καλωδιακή αναμετάδοση ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων από άλλα κράτη μέλη. Χάρη στην οδηγία για τις δορυφορικές και καλωδιακές μεταδόσεις, πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί είναι διαθέσιμοι σε χώρες μέλη άλλες από τη χώρα προέλευσής τους. Το γεγονός αυτό έχει βοηθήσει στην ενίσχυση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας της Ευρώπης, καθώς και τους Ευρωπαίους που ζουν σε κράτος μέλος άλλο από το δικό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου