O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Βιώσιμη χρηματοδότηση: η διάσκεψη υψηλού επιπέδου οδηγεί την παγκόσμια συνεργασία για τη βιώσιμη χρηματοδότηση στο επόμενο στάδιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φιλοξενεί σήμερα διάσκεψη υψηλού επιπέδου σχετικά με μια παγκόσμια προσέγγιση της βιώσιμης χρηματοδότησης.

Τον Μάρτιο του 2018, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκε να πρωτοστατήσει στη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος με στόχο τη στήριξη της μετάβασης προς μια βιώσιμη οικονομία, εγκρίνοντας το πρώτο σχέδιο δράσης για τη χρηματοδότηση της αειφόρου ανάπτυξης και συγκαλώντας με επιτυχία την πρώτη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση. Ένα έτος μετά, η σημερινή διάσκεψη προσφέρει την ευκαιρία να προαχθεί η διεθνής συνεργασία, να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργειών και να επιδειχθεί ισχυρή δέσμευση για ένα συνεκτικό διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα στηρίζει τη διοχέτευση ιδιωτικών κεφαλαίων σε βιώσιμα έργα. Αυτό εντάσσεται επίσης στις
προσπάθειες της Ένωσης Κεφαλαιαγορών για σύνδεση της χρηματοδότησης με τις συγκεκριμένες ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας, συμβάλλοντας έτσι στο θεματολόγιο της ΕΕ για ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Πρόεδρος κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε τα εξής: «Αυτή η διάσκεψη στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σχετικά με την ανάγκη να αυξηθεί η βιώσιμη χρηματοδότηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Δείχνει την αποφασιστικότητα της ΕΕ και των εταίρων της να καταστήσουν δυνατή τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη και κυκλική οικονομία, υποστηριζόμενη από ιδιωτικά κεφάλαια. Η δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου για τη βιώσιμη χρηματοδότηση θα στηρίξει αυτόν τον στόχο και εκτός της ΕΕ. Δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα και της σημασίας του εν λόγω έργου, ελπίζω ότι η δυναμική αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.»

Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Επίτροπος αρμόδιος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, δήλωσε σχετικά: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε βάσει της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Στο πλαίσιο αυτού του θεματολογίου, η ΕΕ ήταν πρωτοπόρα στη βιώσιμη χρηματοδότηση, αναγνωρίζοντας ότι η ενίσχυση των ιδιωτικών κεφαλαίων είναι απαραίτητη για τη στήριξη της μετάβασης προς μια κλιματικά ουδέτερη και βιώσιμη οικονομία. Μέχρι σήμερα, και άλλες χώρες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα αυτό. Είναι καιρός να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να επεκτείνουμε τη βιώσιμη χρηματοδότηση σε παγκόσμια κλίμακα.»

Στο έγγραφο προβληματισμού με τίτλο «Προς μια βιώσιμη Ευρώπη έως το 2030» που εξέδωσε πρόσφατα, η Επιτροπή θεώρησε ότι θα ήταν σκόπιμο να δημιουργηθεί ένα διεθνές δίκτυο δικαιοδοσιών από αναδυόμενες αγορές, ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν δεσμευθεί για την προώθηση της βιώσιμης χρηματοδότησης.

Ήδη χθες, ο Αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις παρέθεσε δείπνο επ' ευκαιρία της παρουσίας εκπροσώπων υψηλού επιπέδου από επτά βασικές δικαιοδοσίες, και συγκεκριμένα την Αργεντινή, τον Καναδά, την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, το Μαρόκο και την Κένυα, για να διερευνήσει τις μελλοντικές προοπτικές δημιουργίας ενός τέτοιου δικτύου. Στο δείπνο παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και πρωτοβουλιών. Μια συνεδρίαση παρακολούθησης σε επίπεδο ομάδων εργασίας θα διοργανωθεί συντόμως.

Στο πνεύμα αυτό, η Επιτροπή χαιρετίζει και υποστηρίζει επίσης την πρωτοβουλία ενός Συνασπισμού Υπουργών Οικονομικών για τη Δράση για το Κλίμα, με επικεφαλής τη Φινλανδία και τη Χιλή και με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι εργασίες του Συνασπισμού σχετικά με την επίσπευση της μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία μέσω δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών είναι απολύτως αναγκαίες και συνάδουν με τη φιλοδοξία της Επιτροπής να επιτύχει τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050. Θα συμπληρώνουν το δίκτυο για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, το οποίο θα επικεντρώνεται στον συντονισμό των εθνικών και περιφερειακών πρωτοβουλιών πολιτικής για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που ενσωματώνουν τη βιωσιμότητα στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Επόμενα βήματα

Δεδομένου ότι, παγκοσμίως και μέχρι το 2030, απαιτούνται περίπου 6,2 τρισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για επενδύσεις σε υποδομές χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, τα κτίρια και η ύδρευση, προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε 2 βαθμούς Κελσίου, ο στόχος της αύξησης της βιώσιμης χρηματοδότησης έχει ιδιαίτερη σημασία. Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η επίτευξη στόχων πολιτικής για την ενέργεια και το κλίμα που θα συνάδουν με τη συμφωνία του Παρισιού θα απαιτήσει πρόσθετες ετήσιες επενδύσεις ύψους 180 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2030, σε σύγκριση με τη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης. Τα δημόσια κονδύλια, λόγω της αυξανόμενης στενότητάς τους, δεν θα καλύψουν μόνα τους τις εν λόγω επενδυτικές ανάγκες. Η Επιτροπή θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη διατήρηση ισχυρής διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της βιώσιμης χρηματοδότησης, συνεργαζόμενη στενά με όλους τους σχετικούς διεθνείς εταίρους, με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης ευθυγράμμισης των διαφόρων πλαισίων πολιτικής στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και εργαλείων που ενσωματώνουν τη βιωσιμότητα στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου