O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Ελαιόλαδο: Το ενωσιακό καθεστώς στήριξης μετριάζει την πίεση στην αγορά

Αποτέλεσμα εικόνας για ελαιόλαδοΤο καθεστώς ενίσχυσης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης ελαιολάδου που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2019 ολοκληρώθηκε σήμερα με τον τελευταίο διαγωνισμό.
Το καθεστώς κάλυψε συνολική ποσότητα 213 500 τόνων ελαιολάδου, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 27 % των συνολικών αποθεμάτων της ΕΕ στις αρχές της περιόδου εμπορίας 2019/20. Ο τέταρτος και τελευταίος διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με μέγιστη ενίσχυση ύψους 0,83 EUR ανά ημέρα ανά τόνο για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το παρθένο ελαιόλαδο και το ελαιόλαδο λαμπάντε, για ποσότητα 41 600 τόνων, η οποία θα αποθηκευτεί για διάστημα 180 ημερών.

Ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, δήλωσε σχετικά: «Έπειτα από μήνες ανισορροπίας στην αγορά του ελαιολάδου, είμαι περήφανος για την θετική ολοκλήρωση του τελευταίου διαγωνισμού στο πλαίσιο του καθεστώτος ενίσχυσης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης. Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε πλήρως τον αντίκτυπο του μέτρου στήριξης, αλλά είναι ήδη ορατά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης των τιμών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για μια ακόμη φορά, απέδειξε τη δέσμευσή της για τη στήριξη των Ευρωπαίων γεωργών, ιδίως όταν έρχονται αντιμέτωποι με διατάραξη της αγοράς.» Η Επιτροπή θα συνεχίσει να επαγρυπνεί και να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην αγορά του ελαιολάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου