O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Μετανάστευση: Η ΕΕ κινητοποιεί στήριξη προς την Ελλάδα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

Η Επιτροπή εργάζεται σε όλα τα επίπεδα για να στηρίξει την Ελλάδα, η οποία είναι αντιμέτωπη με αυξημένο αριθμό προσφύγων και μεταναστών στα εξωτερικά της σύνορα. 14 ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προσφέρει στην Ελλάδα περίπου 70 000 τεμάχια ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.
Ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, δήλωσε σχετικά: «Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν αφήνουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κατάσταση στα σύνορά της μόνη της. Είμαι περήφανος για τη γενναιόδωρη στήριξη που έχουν παράσχει οι ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα. Ευχαριστώ την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, την Τσεχία, τη Δανία, τη
Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Λιθουανία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία για την άμεση στήριξη που παρείχαν. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε περαιτέρω.»
Στις 2 Μαρτίου, η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια σε είδος μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Η μέχρι στιγμής παρασχεθείσα βοήθεια συνίσταται σε υπνόσακους, κουβέρτες, ηλεκτρογεννήτριες, σκηνές και καταλύματα άλλων ειδών, είδη υγιεινής και είδη υγειονομικής περίθαλψης. Είναι δυνατή η αποστολή περαιτέρω ενωσιακής στήριξης από άλλες χώρες.
Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ συντονίζει τις παραδόσεις της βοήθειας και θα συγχρηματοδοτήσει τη μεταφορά της στην Ελλάδα.
Η βοήθεια αυτή εντάσσεται στο σχέδιο δράσης της Επιτροπής για άμεσα χρηματοδοτικά και επιχειρησιακά μέτρα για την παροχή κρίσιμης στήριξης στην Ελλάδα, με σκοπό τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης στα εξωτερικά σύνορα.

Η Επιτροπή αναλαμβάνει δράση για την εξεύρεση λύσεων για τα ασυνόδευτα παιδιά-μετανάστες στα ελληνικά νησιά

Κατόπιν της επίσκεψης της Προέδρου φον ντερ Λάιεν και των Προέδρων των άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ στην Ελλάδα την Τρίτη, η Επιτροπή παρουσίασε ένα Σχέδιο δράσης με άμεσα μέτρα στήριξης της Ελλάδας, το οποίο έγινε δεκτό θετικά από τους υπουργούς στο έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Η Επιτροπή εργάζεται σε όλα τα μέτωπα για να στηρίξει την Ελλάδα και τους ενδιαφερομένους και έχει συνεχείς επαφές με την ελληνική κυβέρνηση στο ανώτατο επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών στήριξης που είναι σε εξέλιξη, η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνομίλησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την κατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών-μεταναστών που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά. Από κοινού συμφώνησαν να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία που να διασφαλίζει την προστασία και τη φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών-μεταναστών, τα οποία συγκαταλέγονται στα πλέον ευάλωτα άτομα της Ευρώπης.

Η Πρόεδρος ανέθεσε στην Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ίλβα Γιούανσον να προωθήσει τη σχετική διαδικασία. Ως εκ τούτου, η Επίτροπος Γιούανσον θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα για να συναντηθεί με τους αρμόδιους Έλληνες υπουργούς και με ενδιαφερόμενους φορείς. Σκοπός της επίσκεψης είναι η εξεύρεση λύσεων για τα ασυνόδευτα παιδιά-μετανάστες, ιδίως στα ελληνικά νησιά.

Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: «Χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά φτάνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Η προστασία τους αποτελεί προτεραιότητα για την Επιτροπή. Γι’ αυτό, ζήτησα από την Επίτροπο Γιούανσον να ταξιδέψει στην Ελλάδα προκειμένου να βρει λύσεις που θα εξασφαλίζουν την προστασία τους. Η Επίτροπος Γιούανσον κι εγώ και θα συνεργαστούμε τώρα στενά με τα κράτη μέλη για την εξεύρεση ασφαλούς χώρου για τα παιδιά αυτά.»

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής: «Εδώ και μήνες, η ελληνική κυβέρνηση εφιστά την προσοχή στην τραγωδία των ασυνόδευτων παιδιών που φτάνουν στην Ελλάδα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η νέα Πρόεδρος της Επιτροπής προσφέρει την προσωπική της στήριξη για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Είναι αναγκαία μια ξεκάθαρη επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η οποία πρέπει να λάβει τη μορφή ενός εθελοντικού συμφώνου για τη μετεγκατάσταση, μέσω του οποίου οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα θα μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι πληγές της ψυχής γιατρεύονται δύσκολα. Ας πράξουμε όλοι ό,τι πρέπει για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα.»

Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν, αφενός, στις προσπάθειες αλληλεγγύης των άλλων κρατών μελών μέσω της εθελοντικής μετεγκατάστασης των ασυνόδευτων παιδιών από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη, και, αφετέρου, σε βιώσιμες λύσεις για τα ασυνόδευτα παιδιά-μετανάστες που θα παραμείνουν στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή προτίθεται να παράσχει αυξημένη χρηματοδοτική και επιχειρησιακή στήριξη στην Ελλάδα και τα κράτη μέλη. Επίσης, την άνοιξη θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη με τα κράτη μέλη σχετικά με τα παιδιά-μετανάστες, η οποία θα εστιάζει στις προσπάθειες μετεγκατάστασης.

Ιστορικό

Επί του παρόντος πάνω από 42 000 άτομα βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, μεταξύ των οποίων περίπου 5 500 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Η Επιτροπή παρέχει συνεχή στήριξη στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τη διαχείριση της μετανάστευσης. Η στήριξη αυτή περιλαμβάνει χρηματοδοτική στήριξη ύψους πάνω από 2,23 δισ. ευρώ, καθώς και την παρουσία προσωπικού ευρωπαϊκών οργανισμών και της Επιτροπής, το οποίο στηρίζει την Ελλάδα στη διαχείριση των συνόρων, στις διαδικασίες ασύλου και επιστροφής, σε ζητήματα τεχνικής εφαρμογής και στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και συντονισμό.

Αυτή την εβδομάδα, η Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη ύψους έως 700 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για τη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης και ενισχυμένη επιχειρησιακή στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο, καθώς και την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου