O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Κοινή δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν και του Προέδρου Μισέλ μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G20

Σήμερα, Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ συμμετείχαν στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G20, την οποία ζήτησε η Σαουδική Αραβία που ασκεί την προεδρία της G20.

Τη στιγμή που η Ευρώπη αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας COVID-19, οι δύο Πρόεδροι ευχαρίστησαν τους ηγέτες της G20 για την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Τόνισαν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προσηλωμένη στη διεθνή συνεργασία για την
αντιμετώπιση της πανδημίας και ότι θα συνεχίσει να βοηθά τις ευάλωτες χώρες και κοινότητες σε όλο τον κόσμο και ιδίως στην Αφρική.

 Οι Πρόεδροι της Επιτροπής και του Συμβουλίου τόνισαν ότι τα πρωτοφανή αυτά γεγονότα απαιτούν πρωτοφανή δράση και ότι είναι αναγκαία μια ταχεία, μαζική και συντονισμένη παγκόσμια δράση στα μέτωπα της υγείας και της οικονομίας προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να αποφευχθεί μια νέα οικονομική κρίση.

Η G20 διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε αυτόν τον παγκόσμιο συντονισμό.

Οι Πρόεδροι επέμειναν ότι οι χώρες της G20 θα πρέπει να συντονίσουν τις μακροοικονομικές πολιτικές τους, να κινητοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα, να μετριάσουν την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, να στηρίξουν τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο.

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος Μισέλ τόνισαν επίσης ότι, για να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις στις οικονομίες μας και για να διατηρηθεί η ικανότητα παραγωγής και παροχής του αναγκαίου προστατευτικού και ιατρικού εξοπλισμού, είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρηθούν απρόσκοπτες οι εμπορικές ροές και οι αλυσίδες εφοδιασμού.

Η ΕΕ κάλεσε τα μέλη της G20 να βοηθήσουν το ένα το άλλο για τον επαναπατρισμό των πολιτών τους που είναι αποκλεισμένοι στο εξωτερικό και επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ευχαρίστησε την Προεδρία της G20 που εστιάζει στον παγκόσμιο συντονισμό για την ενίσχυση της συλλογικής μας ετοιμότητας απέναντι στην πανδημία και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η G20 ζήτησε από τον ΠΟΥ, σε στενή συνεργασία με συναφείς οργανώσεις, να παρουσιάσει γρήγορα μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την ετοιμότητα και την αντίδραση στην πανδημία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρώπη είναι έτοιμη να οργανώσει μια διεθνή διαδικτυακή εκδήλωση για συγκέντρωση πόρων, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και τη χρήση ενός εμβολίου κατά της νόσου COVID-19.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου