O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Κομισιόν: Δάσεις για την καταπολέμηση του κορονοϊού

Η Επιτροπή εγκαινιάζει πλατφόρμα ανταλλαγής δεδομένων για ερευνητές
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με πολλούς εταίρους εγκαινίασε την ευρωπαϊκή πλατφόρμα δεδομένων COVID-19, η οποία θα καταστήσει δυνατή την ταχεία συλλογή και ανταλλαγή των διαθέσιμων ερευνητικών δεδομένων. Η πλατφόρμα, η οποία εντάσσεται στο σχέδιο δράσης ERAvsCorona , αποτελεί ένα ακόμα ορόσημο στις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για να στηρίξει τους ερευνητές στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο στη μάχη κατά της έξαρσης του κορονοϊού.
Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Eπίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε σχετικά: «Η έναρξη λειτουργίας της ευρωπαϊκής πλατφόρμας δεδομένων
COVID-19 αποτελεί σημαντικό συγκεκριμένο μέτρο για την ενίσχυση της συνεργασίας στην καταπολέμηση του κορονοϊού. Συνεχίζοντας την επί σειρά ετών συνεπή στήριξή μας στην ανοικτή επιστήμη και την ανοικτή πρόσβαση, τώρα είναι η στιγμή να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να στηρίξουμε τους ερευνητές μας. Μέσω των κοινών μας προσπαθειών, θα κατανοήσουμε καλύτερα, θα διαγιγνώσκουμε και, εντέλει, θα νικήσουμε την πανδημία.»
Η νέα πλατφόρμα θα παρέχει ένα ανοιχτό, αξιόπιστο και κλιμακούμενο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον στο οποίο οι ερευνητές θα μπορούν να αποθηκεύουν και να ανταλλάσσουν σύνολα δεδομένων, όπως αλληλουχίες DNA, δομές πρωτεϊνών, δεδομένα προκλινικής έρευνας και κλινικών δοκιμών, καθώς και επιδημιολογικά δεδομένα. Η πλατφόρμα αποτελεί προϊόν κοινής προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL-EBI), της υποδομήςElixir και του έργου COMPARE, καθώς και των κρατών μελών της ΕΕ και άλλων εταίρων.
Η ταχεία ανοιχτή ανταλλαγή δεδομένων επιταχύνει σημαντικά την έρευνα και τις ανακαλύψεις, καθιστώντας δυνατή την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός. Η ευρωπαϊκή πλατφόρμα δεδομένων COVID-19 συνάδει με τις αρχές που αποτυπώνονται στη Δήλωση για την κοινοχρησία δεδομένων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας και καταδεικνύει τη δέσμευση της Επιτροπής στα ανοιχτά ερευνητικά δεδομένα και την Ανοιχτή Επιστήμη, που έχει ως στόχο η επιστήμη να καταστεί πιο αποτελεσματική και αξιόπιστη και να αποκρίνεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, η πλατφόρμα αποτελεί επίσης πιλοτικό έργο προτεραιότητας, για την πραγμάτωση των στόχων του ευρωπαϊκού νέφους ανοικτής επιστήμης (EOSC), και αξιοποιεί τα καθιερωμένα δίκτυα που συνδέουν το EMBL-EBI με τις εθνικές υποδομές δεδομένων δημόσιας υγείας   
Σχέδιο δράσης ERAvsCorona
Στις 7 Απριλίου 2020, οι υπουργοί έρευνας και καινοτομίας από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ υποστήριξαν 10 δράσεις προτεραιότητας του σχεδίου δράσης ERAvsCorona. Στηριζόμενο στους γενικούς στόχους και στα εργαλεία του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ΕΧΕ), το σχέδιο δράσης καλύπτει βραχυπρόθεσμες δράσεις που βασίζονται στον στενό συντονισμό, τη συνεργασία, την ανταλλαγή δεδομένων και τις κοινές χρηματοδοτικές προσπάθειες της Επιτροπής και των κρατών μελών. Το σχέδιο δράσης επικεντρώνεται στις βασικές αρχές του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας, οι οποίες τώρα θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό για να βοηθήσουν τους ερευνητές και τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιτύχουν στον αγώνα τους κατά της πανδημίας του κορονοϊού.
Πέραν της ευρωπαϊκής πλατφόρμας δεδομένων COVID-19 που εγκαινιάστηκε, οι υπόλοιπες δράσεις επικεντρώνονται στον συντονισμό της χρηματοδότησης, στην επέκταση των μεγάλων κλινικών δοκιμών σε ολόκληρη την ΕΕ, στην αύξηση της στήριξης σε καινοτόμες επιχειρήσεις, στη στήριξη ενός πανευρωπαϊκού μαραθωνίου ανάπτυξης εφαρμογών (Hackathon) στα τέλη Απριλίου, για να κινητοποιηθούν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί καινοτομίας και η κοινωνία των πολιτών. Κατά τους προσεχείς μήνες, το κοινό σχέδιο που απαριθμεί τις δράσεις προτεραιότητας θα επικαιροποιείται τακτικά και θα συνδιαμορφώνεται από τις υπηρεσίες της Επιτροπής και τις εθνικές κυβερνήσεις.    
Ιστορικό
Η ΕΕ αναλαμβάνει αποφασιστική δράση για την καταπολέμηση της πανδημίας. Η Επιτροπή διαθέτει επίσης εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σεμέτρα έρευνας και καινοτομίας για την ανάπτυξη εμβολίων, νέων θεραπειών, διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών συστημάτων για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Δίνοντας συνέχεια στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις που είχαν ξεκινήσει πριν από την έξαρση του κορονοϊού (μέσω του ΠΠ7 & του προγράμματος Ορίζων 2020), μεταξύ άλλων στους τομείς της επιτήρησης και της ετοιμότητας, η ΕΕ κινητοποίησε ταχύτατα 48,2 εκατ. ευρώ για 18 επιλεγέντα ερευνητικά έργα στους τομείς των ταχέων διαγνωστικών δοκιμών κοντά στους ασθενείς, των νέων θεραπειών, των νέων εμβολίων καθώς και στην επιδημιολογία και στην ανάπτυξη μοντέλων για τη βελτίωση της ετοιμότητας και της απόκρισης σε εξάρσεις νόσων. Στα έργα συμμετέχουν 151 ερευνητικές ομάδες από όλο τον κόσμο.
Επιπλέον, η ΕΕ κινητοποίησε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση ύψους έως 90 εκατ. ευρώ μέσω της Πρωτοβουλίας για Καινοτόμα Φάρμακα , και προσέφερε οικονομική στήριξη 80 εκατ. ευρώ στην καινοτόμο εταιρεία CureVac για να επεκτείνει τις εργασίες της για την ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίου κατά του κορονοϊού.
Επιπλέον, μια πρόσφατη πρόσκληση υποβολής προτάσεων του μέσου Accelerator του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας ύψους 164 εκατ. ευρώ προσέλκυσε σημαντικό αριθμών νεοφυών επιχειρήσεων και ΜΜΕ με καινοτομίες που θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην καταπολέμηση της πανδημίας. Ταυτόχρονα, πάνω από 50 εν εξελίξει ή ολοκληρωμένα έργα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού χάρη στην παροχή γνώσεων από διάφορους επιστημονικούς τομείς (ιολογία, επιδημιολογία, ανοσολογία, δημόσια υγεία, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, κοινωνική συμπεριφορά, διαχείριση κρίσεων).
Για να ενισχύσει την παγκόσμια συνεργασία, η ΕΕ συντονίζει διεθνείς πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνεργασίας Έρευνας για την Ετοιμότητα για τα Λοιμώδη Νοσήματα (GloPID-R),που συγκεντρώνει 29 φορείς χρηματοδότησης από 5 ηπείρους και τον ΠΟΥ. Προσφέρει επίσης 20 εκατ. ευρώ στον Συνασπισμό για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας (CEPI). Τέλος, η Σύμπραξη Ευρωπαϊκών και Αναπτυσσόμενων Χωρών για τις Κλινικές Δοκιμές (EDCTP) χρηματοδοτεί τρεις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων ύψους 28 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζων 2020 για τη στήριξη της έρευνας για τον κορονοϊό και την ενίσχυση των ικανοτήτων έρευνας στην υποσαχάρια Αφρική.

Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τις ψηφοφορίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίες ανοίγουν τον δρόμο για την ταχεία εφαρμογή ορισμένων προτάσεων της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Με τις ψηφοφορίες καθίσταται δυνατή: η άνευ προηγουμένου ανακατεύθυνση των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης δημόσιας υγείας (πρωτοβουλία CRII +)· η διάθεση πρόσθετων κονδυλίων της ΕΕ ύψους 3,08 δισ. ευρώ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης) και για ιατρικό εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης (rescEU)· η διάθεση πρόσθετης χρηματοδότησης για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και ορισμένα άλλα μέτρα στήριξης. Το πράσινο φως από το Κοινοβούλιο ακολουθεί την ταχεία έγκριση της πλειονότητας των εν λόγω πρωτοβουλιών από τα κράτη μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο· η πρωτοβουλία CRII + και η αναβολή του κανονισμού για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα δεν έχουν εγκριθεί ακόμα από το Συμβούλιο.https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/qanda_20_577

Ανακατεύθυνση όλων των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, όλα τα μη δεσμευμένα κεφάλαια από τα υφιστάμενα ταμεία της πολιτικής συνοχής θα κινητοποιηθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης δημόσιας υγείας. Για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα ανακατεύθυνσης των κονδυλίων εκεί όπου υφίστανται οι πλέον επείγουσες ανάγκες, θα είναι πλέον δυνατή η μεταφορά κεφαλαίων μεταξύ διαφορετικών ταμείων, περιφερειών και προγραμμάτων πολιτικής. Η πρωτοβουλία παρέχει άμεση ρευστότητα με τη δυνατότητα χρηματοδότησης μέτρων που σχετίζονται με την κρίση κατά 100 % από την ΕΕ, που σημαίνει ότι για την αποδέσμευση των κονδυλίων της ΕΕ δεν απαιτείται συγχρηματοδότηση από τα κράτη μέλη. Χάρη στην ευέλικτη χρήση όλων των διαθέσιμων κονδυλίων και στην απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, η πρωτοβουλία επενδύσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού παρέχει άνευ προηγουμένου στήριξη στα συστήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τις βιομηχανίες και τους ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα είναι επίσης πλέον δυνατή η χρήση του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους για την αγορά εξοπλισμού ατομικής προστασίας για τους εθελοντές που παραδίδουν βοήθεια. Η βασική υλική συνδρομή μπορεί να παρέχεται μέσω κουπονιών, ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι για τους εθελοντές, οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν να βοηθούν τους άστεγους, τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και τα άτομα που εξαρτώνται από τις τράπεζες τροφίμων.

Διάθεση 2,7 δισ. ευρώ για το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης

Το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης θα συμβάλει στη χρηματοδότηση επειγουσών αναγκών σε ιατρικά εφόδια, όπως ιατρικές μάσκες και μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας, της μεταφοράς ιατρικού εξοπλισμού και ασθενών σε διασυνοριακές περιφέρειες, της τοποθέτησης εργαζομένων στον τομέα της υγείας σε περιοχές όπου υπάρχουν εστίες μόλυνσης, και της κατασκευής κινητών νοσοκομειακών μονάδων. Η Επιτροπή θα είναι σε θέση να προμηθεύεται απευθείας εξοπλισμό εκ μέρους των κρατών μελών της ΕΕ και να διοχετεύει τη βοήθεια εκεί όπου υπάρχουν οι περισσότερες ανάγκες. Η Επιτροπή συνεργάζεται ήδη με τα κράτη μέλη για τον προσδιορισμό και την ιεράρχηση των πλέον πιεστικών αναγκών· έχει συσταθεί ειδική ομάδα της Επιτροπής η οποία θα διαχειριστεί τη διαδικασία. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η ΕΕ θα είναι σε θέση να συμπληρώνει τις προσπάθειες μαζικών διαγνωστικών εξετάσεων και τις ιατρικές έρευνες των κρατών μελών, με την Επιτροπή σε ρόλο συντονιστή της αντίδρασης καθόλη τη διάρκεια της κρίσης.

Διάθεση 380 εκατ. ευρώ για το απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού rescEU

Προκειμένου να βελτιωθεί η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης σε ολόκληρη την ΕΕ, θα δημιουργηθεί ευρωπαϊκό απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού και ο εξοπλισμός θα φιλοξενείται από ένα ή περισσότερα κράτη μέλη. Το κράτος ή τα κράτη φιλοξενίας θα είναι υπεύθυνα για την προμήθεια του εξοπλισμού και η Επιτροπή θα χρηματοδοτεί το 100 % του εν λόγω ιατρικού αποθέματος. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Επιτροπής θα διαχειρίζεται τη διανομή του εξοπλισμού, ώστε να διατίθεται εκεί όπου χρειάζεται περισσότερο. Το πρώτο κράτος φιλοξενίας θα είναι η Ρουμανία, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η παραγωγή των πρώτων αναπνευστήρων.

Διάθεση 3,6 εκατ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)

Με αυτή τη νέα χρηματοδότηση θα ενισχυθεί η ικανότητα του ECDC να εντοπίζει, να αξιολογεί και να γνωστοποιεί απειλές για την ανθρώπινη υγεία από μεταδοτικές νόσους και, ειδικότερα, θα αυξηθεί το δυναμικό των εμπειρογνωμόνων του.

Αναβολή της εφαρμογής του κανονισμού για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε την πρόταση της Επιτροπής να αναβληθεί για ένα έτος η εφαρμογή του κανονισμού για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη, τα ιδρύματα υγείας και η βιομηχανία να δώσουν προτεραιότητα στην καταπολέμηση του κορονοϊού. Η πρόταση αυτή λαμβάνει υπόψη τις πρωτοφανείς προκλήσεις της πανδημίας και την ανάγκη για αυξημένη διαθεσιμότητα ιατροτεχνολογικών προϊόντων ζωτικής σημασίας σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Επιτροπή αναμένει να λάβει σύντομα την πλήρη υποστήριξη του Συμβουλίου για το σημαντικό αυτό μέτρο.

Στήριξη των αλιέων και των γεωργών

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας θα τροποποιηθεί ώστε να μετριαστεί ο αντίκτυπος του κορονοϊού στον τομέα των θαλασσινών προϊόντων. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να παρέχουν στήριξη για την προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων και την αποθήκευση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Θα χορηγηθεί, επίσης, βοήθεια στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής: παραχώρηση μεγαλύτερης ευελιξίας στη χρήση των χρηματοδοτικών μέσων· διευκόλυνση της ανακατανομής των χρηματοδοτικών πόρων από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) και ελάφρυνση της διοικητικής επιβάρυνσης των εθνικών αρχών που ασχολούνται με ΠΑΑ.

Διάθεση πρόσθετων κονδυλίων για άλλες προτεραιότητες

Αποδεσμεύονται πρόσθετα κονδύλια για την αναδιοργάνωση των δαπανών της ΕΕ για το τρέχον έτος, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες προτεραιότητες. Εκτός από την αποδέσμευση κονδυλίων για τη στήριξη του τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τα εν λόγω σχέδια διορθωτικών προϋπολογισμών προβλέπουν:

    45 εκατ. ευρώ για τον επαναπατρισμό υπηκόων της ΕΕ που έχουν εγκλωβιστεί εκτός της ΕΕ·
    βοήθεια ύψους 350 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για τη διαχείριση της μετανάστευσης, επιπλέον της βοήθειας έκτακτης ανάγκης ύψους 350 εκατ. ευρώ που διατέθηκε ήδη, για την υλοποίηση της δέσμευσης της Επιτροπής να κινητοποιήσει άμεσα 700 εκατ. ευρώ επιπλέον για τη διαχείριση των έκτακτων μεταναστευτικών και συνοριακών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα·
    100 εκατ. ευρώ για την Αλβανία, ώστε να μπορέσει να ανακάμψει από τον καταστροφικό σεισμό της 26ης Νοεμβρίου 2019·
    πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 3,3 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το 2020. Τα χρήματα θα επιτρέψουν, για παράδειγμα, στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να προσλάβει ταχύτερα ειδικευμένο προσωπικό και να αγοράσει εξοπλισμό ΤΠ για να ξεκινήσει τη διεκπεραίωση των πρώτων υποθέσεων. Επομένως, σε συνδυασμό με τη στήριξη που έλαβε ήδη νωρίτερα φέτος η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τη διαχείριση υποθέσεων, η συνολική αύξηση της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το 2020 ανέρχεται σε 48 %.

Η Επιτροπή παρουσίασε οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για το άσυλο και τις διαδικασίες επιστροφής και σχετικά με την επανεγκατάσταση
 
 
Η Επιτροπή εξέδωσε οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή των σχετικών κανόνων της ΕΕ για το άσυλο και τις διαδικασίες επιστροφής και σχετικά με την επανεγκατάσταση, στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού, τις οποίες θα απευθύνει στα κράτη μέλη. Ανταποκρίνεται στο αίτημα των κρατών μελών για παροχή συμβουλών σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους θα διασφαλιστεί η συνέχεια των διαδικασιών και ο σεβασμός των βασικών δικαιωμάτων. Οι οδηγίες καταρτίστηκαν με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), και σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές.
Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, δήλωσε: «Η πανδημία έχει άμεσες συνέπειες στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται οι κανόνες της ΕΕ για το άσυλο και την επιστροφή, και παράλληλα διαταράσσει την επανεγκατάσταση. […] ενεργούμε για την υποστήριξη των κρατών μελών, παρέχοντας καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της ευελιξίας στους κανόνες της ΕΕ ώστε να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η συνέχιση των διαδικασιών, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των προσώπων. Παρότι ο τρόπος ζωής μας έχει πιθανώς αλλάξει δραστικά τις τελευταίες εβδομάδες, οι αξίες και οι αρχές μας δεν πρέπει να αλλάξουν.»
Η κ. Ίλβα Γιούανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε: «Ακόμα και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας, πρέπει να εγγυηθούμε τα ατομικά θεμελιώδη δικαιώματα. Η Επιτροπή αναγνωρίζει πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη στην τρέχουσα κατάσταση. Στις οδηγίες, παρέχουμε συμβουλές για πρακτικές λύσεις, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις θεμιτές ανησυχίες και τους περιορισμούς των κρατών μελών. Κάθε μέτρο που λαμβάνεται στον τομέα του ασύλου, της επανεγκατάστασης και της επιστροφής θα πρέπει επίσης να λαμβάνει πλήρως υπόψη τα μέτρα προστασίας της υγείας που θεσπίζονται από τα κράτη μέλη για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού. Ιδιαίτερη μέριμνα και προσοχή θα πρέπει να δίνεται στα ευάλωτα άτομα, ιδίως τους ασυνόδευτους ανηλίκους, και στις οικογένειες.»
Διαδικασίες ασύλου
Τα υγειονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί για να περιοριστούν οι κοινωνικές επαφές μεταξύ του προσωπικού που εργάζεται στον τομέα του ασύλου και των αιτούντων άσυλο έχουν αντίκτυπο στις διαδικασίες ασύλου. Πρέπει να εφαρμοστεί η ευελιξία που προβλέπεται στους κανόνες της ΕΕ:
  • Πρέπει να συνεχιστούν η καταχώριση και η επεξεργασία των αιτήσεων. Θα πρέπει να επιτρέπεται η μέγιστη ευελιξία όσον αφορά τις προθεσμίες και τη διάρκεια επεξεργασίας και εξέτασης των αιτήσεων. Ωστόσο, τυχόν καθυστερήσεις στην καταχώριση δεν θα πρέπει να σημαίνουν ότι οι αιτούντες παραμένουν χωρίς συνθήκες υποδοχής.
  • Μπορούν να διεξάγονται προσωπικές συνεντεύξεις με ειδικές ρυθμίσεις, όπως εξ αποστάσεως μέσω βιντεοδιάσκεψης, ή ακόμη και να παραλείπονται, εφόσον αυτό χρειαστεί.
  • Κανονισμός του Δουβλίνου: Η στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών έχει θεμελιώδη σημασία για την καλή λειτουργία του συστήματος του Δουβλίνου. Η Επιτροπή παροτρύνει όλα τα κράτη μέλη να αρχίσουν εκ νέου τις μεταφορές των αιτούντων το συντομότερο δυνατόν, δεδομένων των εξελισσόμενων περιστάσεων. Πριν να προβούν σε οποιαδήποτε μεταφορά, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξετάσουν την κατάσταση όσον αφορά τον κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης που προκύπτει από την έντονη πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας στο υπεύθυνο κράτος μέλος. Όταν οι μεταφορές προς το κράτος μέλος που είναι κανονικά υπεύθυνο δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός της ισχύουσας προθεσμίας, τα κράτη μέλη μπορούν ακόμη να συμφωνήσουν διμερώς να πραγματοποιήσουν τη μεταφορά σε μεταγενέστερη ημερομηνία, πράγμα το οποίο ενθαρρύνεται π.χ. για τους ασυνόδευτους ανηλίκους και τις περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης. Η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) είναι έτοιμες να διευκολύνουν τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών.
  • Συνθήκες υποδοχής: Τα μέτρα καραντίνας και απομόνωσης πρέπει να είναι εύλογα, αναλογικά και να μην εισάγουν διακρίσεις. Οι αιτούντες πρέπει να λαμβάνουν την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη. Οι αιτούντες που βρίσκονται υπό κράτηση θα πρέπει να εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση σε υπαίθριους χώρους, και τυχόν περιορισμοί, όπως ο περιορισμός των επισκεπτών, πρέπει να εξηγούνται προσεκτικά.
  • Λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων: Σύμφωνα με τον κανονισμό Eurodac, όταν δεν είναι δυνατό να ληφθούν τα δακτυλικά αποτυπώματα αιτούντος λόγω μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα εν λόγω δακτυλικά αποτυπώματα το συντομότερο δυνατό και το αργότερο εντός 48 ωρών αφότου εκλείψουν αυτοί οι λόγοι υγείας.
Επανεγκατάσταση
Η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή των επιχειρήσεων επανεγκατάστασης: Τα κράτη μέλη, καθώς και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) έχουν αναστείλει προσωρινά τις επιχειρήσεις επανεγκατάστασης. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι προπαρασκευαστικές δραστηριότητες στον βαθμό του δυνατού, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις επανεγκατάστασης να μπορέσουν να ξεκινήσουν εκ νέου ομαλά. Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να στηρίζει τα κράτη μέλη ώστε να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για το 2020 και θα επιτρέψει ευελιξία όσον αφορά την περίοδο υλοποίησης.
Επιστροφή
Τα μέτρα που λαμβάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την ανάσχεση της πανδημίας έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην επιστροφή. Παρά την προσωρινή διακοπή που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαδικασίες επιστροφής σε τρίτες χώρες, ιδίως όσον αφορά τις δραστηριότητες που μπορούν να εκτελεστούν παρά τα περιοριστικά μέτρα, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα όταν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν εκ νέου οι επιχειρήσεις επιστροφής. Τώρα περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις οικειοθελείς επιστροφές, επίσης λόγω του ότι παρουσιάζουν χαμηλότερο κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια. Ο Frontex είναι έτοιμος να συνδράμει τα κράτη μέλη στην οργάνωση των επιχειρήσεων αερομεταφοράς. Θα πρέπει επίσης να διατηρηθεί στενή συνεργασία και επαφές με τρίτες χώρες όσον αφορά την ταυτοποίηση, την έκδοση εγγράφων και την επιστροφή των υπηκόων τους. Όσον αφορά την κράτηση πριν από την απομάκρυνση, δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι οι προσωρινοί περιορισμοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδηγούν αυτόματα στο συμπέρασμα ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει πλέον εύλογη προοπτική απομάκρυνσης. Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη, όταν αποφασίζουν για την ανάληψη κατάλληλης δράσης, να εξετάζουν κάθε περίπτωση ξεχωριστά για να προσδιορίζουν κατά πόσον εξακολουθεί να υπάρχει εύλογη προοπτική απομάκρυνσης.
Ιστορικό
Στις 16 Μαρτίου 2020 η Επιτροπή κάλεσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να λάβουν μέτρα προσωρινού περιορισμού των μη αναγκαίων μετακινήσεων προς την ΕΕ για αρχική περίοδο 30 ημερών, με παράταση έως τις 15 Μαΐου. Οι ηγέτες ενέκριναν την εν λόγω πρόταση στις 17 Μαρτίου και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ (εκτός από την Ιρλανδία), καθώς και τα κράτη Σένγκεν που δεν είναι μέλη της ΕΕ, έχουν έκτοτε εκδώσει εθνικές αποφάσεις για την εφαρμογή αυτού του περιορισμού των μετακινήσεων. Οι εξαιρέσεις στον περιορισμό των μετακινήσεων επεκτείνονται και στα πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς προστασίας ή για άλλους ανθρωπιστικούς λόγους, τηρουμένης της αρχής της μη επαναπροώθησης.
Οι οδηγίες αυτές θα συμπληρωθούν από ειδικές θεματικές συνεδριάσεις που θα διοργανώσουν οι οργανισμοί της ΕΕ για να παράσχουν πρακτικές συμβουλές στα κράτη μέλη και να διευκολύνουν την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου