O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

«Ερώτηση της Α.Μ.Ασημακοπούλου και του Μανώλη Κεφαλογιάννη για την ενίσχυση των Ελλήνων και Ευρωπαίων οινοπαραγωγών»

Γραπτή ερώτηση κατέθεσαν οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στήριξη των οινοπαραγωγών της Ελλάδας και της Ευρώπης, που ο κλάδος τους πλήττεται δραματικά από την εξάπλωση του COVID-19.

Οι Ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι η παύση των δραστηριοτήτων στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού, έχει περιορίσει κατακόρυφα τη ζήτηση του κρασιού, ενώ οι εξαγωγές έχουν πρακτικά μηδενιστεί με
αποτέλεσμα τα οινοποιεία να αδυνατούν να διαθέσουν την παραγωγή τους και να συγκεντρώνονται αποθέματα κρασιού και άλλων αλκοολούχων ποτών.

Η κα Ασημακοπούλου και ο κ. Κεφαλογιάννης αναφερόμενοι στις κινήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που έστειλε άμεσα τις απόψεις του σχετικά στην Επιτροπή, ρωτούν την Επιτροπή, πρώτον, αν προτίθεται  να εντάξει το άρθρο 216 του Κανονισμού 1308/2013 με αντίστοιχη αύξηση του ποσοστού 15% στο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης, προκειμένου να διασφαλισθεί η οικονομική βιωσιμότητα των Ελλήνων οινοπαραγωγών και, δεύτερον, αν κρίνει σκόπιμη την ενεργοποίηση του άρθρο 219 του Κανονισμού 1308/2013, ώστε να ληφθούν επιπλέον έκτακτα μέτρα για τους Έλληνες παραγωγούς, καθώς έχει διαταραχθεί η αγορά οίνου.



            

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:



«Μεταξύ των κλάδων που πλήττονται δραματικά από την εξάπλωση του COVID-19 στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι τα οινοποιία καθώς η παύση των δραστηριοτήτων στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού, έχει περιορίσει κατακόρυφα τη ζήτηση, ενώ οι εξαγωγές έχουν πρακτικά μηδενιστεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα οινοποιεία να αδυνατούν να διαθέσουν την παραγωγή τους και να συγκεντρώνονται αποθέματα κρασιού και άλλων αλκοολούχων ποτών.

Το Ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφουγκραζόμενο τις ανάγκες του κλάδου των οινοπαραγωγών κινήθηκε άμεσα και έχει στείλει τις απόψεις του στην Επιτροπή σχετικά.

Επειδή σύμφωνα με τα άρθρα 216 και 219 του  Κανονισμού 1308/2013 προβλέπεται η δυνατότητα ενεργοποίησης του μέτρου της «Απόσταξης Κρίσης» καθώς και η λήψη έκτακτων μέτρων σε περίπτωση διατάραξης της αγοράς.

Ερωτάται η Επιτροπή:

    Αν προτίθεται να εντάξει το άρθρο 216 του Κανονισμού 1308/2013 με αντίστοιχη αύξηση του ποσοστού 15% στο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης, προκειμένου να διασφαλισθεί η οικονομική βιωσιμότητα των Ελλήνων οινοπαραγωγών;
    Αν κρίνει σκόπιμη την ενεργοποίηση του άρθρο 219 του Κανονισμού 1308/2013 για τους Έλληνες παραγωγούς, ώστε να ληφθούν επιπλέον έκτακτα μέτρα, καθώς έχει διαταραχθεί η αγορά οίνου;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου