O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020

e-adeies: 100.000 χιλιάδες οικοδομικές άδειες έχουν διεκπεραιωθεί ηλεκτρονικά - Στατιστικά στοιχεία από την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών

Η ζωή στις πολυκατοικίες – Όταν η αγάπη για τον γείτονα φτάνει ...

Η απολύτως επιτυχημένη λειτουργία και τα οφέλη που προκύπτουν  για την οικονομία, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις επισφραγίζονται από τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία για τον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, μέσω του συστήματος e-adeies, που δίνει το ΤΕΕ στη δημοσιότητα.

 

Η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών αποτελεί μία από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει υποστηρίξει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και έχει βοηθήσει ήδη σημαντικά, στον ενάμιση χρόνο εφαρμογής του, να συντομευθούν οι χρόνοι για την έκδοση αδειών και να μειωθεί το κόστος.

 

Το σύστημα e-adeies, που διαρκώς αναπτύσσεται και διευρύνεται, εντάσσοντας νέες υπηρεσίες και διαδικασίες στη λειτουργία του, ως  εμβληματική  ψηφιακή μεταρρύθμιση,   που υλοποίησε και λειτουργεί το ΤΕΕ, με την ενεργό και υπεύθυνη συμμετοχή των ελλήνων διπλωματούχων μηχανικών, συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση του ίδιου του έργου των μηχανικών, στην αξιοπιστία και τη διαφάνεια της αδειοδότησης τεχνικών έργων και επενδύσεων αλλά και στην  ψηφιακή μετάβαση του κράτους. Ταυτοχρόνως ανοίγει το δρόμο για την επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση,  τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, που αποτελεί πρωτοβουλία του ΤΕΕ και του Προέδρου του Γιώργου Στασινού, η οποία έχει υιοθετηθεί και θεσμοθετηθεί ήδη από την κυβέρνηση, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή του και να τεθεί σε λειτουργία σε σύντομο, σχετικά, χρόνο.

 

Η έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει τεκμηριώσει τη συμβολή του συστήματος e-adeies στην επιτάχυνση των διαδικασιών και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την τρέχουσα περίοδο το ΤΕΕ έχει αποστείλει εκ νέου σχετικά στοιχεία στον διεθνή οργανισμό για την αξιολόγηση της εξέλιξης αυτής της μεταρρύθμισης.

 

Τα στοιχεία απολογισμού της μέχρι σήμερα λειτουργίας της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, μέσω του συστήματος e-adeies, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνεργασίας τους, απέστειλε το ΤΕΕ στο ΥΠΕΝ, κατόπιν αιτήματος της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος.

 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε σχετικά: 

«Από τον Οκτώβρη του 2018 ξεκινήσαμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση που ήδη είχε αργήσει πολύ: την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών. Οι μηχανικοί υποβάλλουν ηλεκτρονικά τους φακέλους των αδειών δόμησης και οι υπηρεσίες ελέγχουν και διεκπεραιώνουν ηλεκτρονικά τα αιτήματα, με τις άδειες να εκδίδονται ηλεκτρονικά και με πλήρη διαφάνεια σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Όλοι οι εμπλεκόμενοι πλέον γνωρίζουν σε ποιο σημείο βρίσκεται η κάθε υπόθεση και κάθε βήμα για την έκδοση μιας άδειας έχει χαρτογραφηθεί και παρακολουθείται. Κάποιοι είδαν αυτήν την μεταρρύθμιση επιφυλακτικά, αλλά πλέον νομίζω ότι όλοι βλέπουν πως είναι αποτελεσματικό

Όλο και περισσότερες διαδικασίες που αφορούν τις Υπηρεσίες Δόμησης εντάσσονται στο e-adeies. Μέχρι τώρα πάμε καλά. Μάλιστα, το ΤΕΕ πολύ γρήγορα έφτιαξε την αντίστοιχη διαδικασία και ενέταξε στο e-adeies και την υποβολή και διεκπεραίωση φακέλων στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, που καθυστερούσαν πολύ τα προηγούμενα χρόνια. Σύντομα θα γίνει το ίδιο και με τα Συμβούλια πολεοδομικών Θεμάτων που επίσης αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις σε όλη τη χώρα.

Τώρα όμως, που απέκτησε και η κοινωνία και η δημόσια διοίκηση ακόμη μεγαλύτερη εξοικείωση με τις ηλεκτρονικές διαδικασίες, λόγω του lockdown, νομίζω ότι είναι η ώρα να τρέξουν και όλα τα υπόλοιπα, οι διαδικασίες που δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο σύστημα e-adeies. Για παράδειγμα, να γίνονται όλες οι διαδικασίες και εγκρίσεις που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικής άδειας μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα, όπως οι βεβαιώσεις του δασαρχείου, της αρχαιολογίας, του κτηματολογίου. Ακόμη και οι ασφαλιστικές εισφορές των οικοδομικών έργων θα μπορούσαν να ενταχθούν, όπως και η ενημέρωση της Αστυνομίας ή τα γραφεία Πυρασφάλειας της Πυριοσβεστικής. Μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά, ακόμη περισσότερο: να εντάξουμε με τον ίδιο τρόπο τις διαδικασίες για τη σύνδεση των οικοδομών με το φυσικό αέριο ή την ηλεκτροδότηση. Με ξεκάθαρους κανόνες, κοινό πλαίσιο και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Έτσι θα ξέρουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις ότι θα μπορούν να παρακολουθούν το σύνολο της υπόθεσής τους ηλεκτρονικά και οι μηχανικοί ότι μπορούν να ολοκληρώσουν το σύνολο μιας αδειοδότησης οικοδομικού έργου ηλεκτρονικά. Και οι συναρμόδιες υπηρεσίες να γνωρίζουν και να παρακολουθούν τις υποθέσεις ηλεκτρονικά, χωρίς χαμένες ώρες και κόστος που δεν χρειάζεται πλέον να επωμίζεται ούτε το δημόσιο ούτε οι πολίτες.

Στόχος είναι, το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών e-adeies να ανοίξει το δρόμο ώστε όταν ολοκληρωθεί και ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση που θα κάνει «ηλεκτρονικό και τον σχεδιασμό και τις επιτελικές λειτουργίες του κράτους, να μπορεί να εκδίδεται κάθε άδεια με ευθύνη του μηχανικού που θα την αναλαμβάνει.»

 

 

Βασικά στοιχεία και συμπεράσματα

Από τα βασικά στατιστικά στοιχεία του ηλεκτρονικού συστήματος e-adeies προκύπτει ότι:

 

·         Έχουν ήδη διεκπεραιωθεί μέσω του πληροφοριακού συστήματος του ΤΕΕ σχεδόν 100 χιλιάδες οικοδομικές άδειες (99.611), ενώ αν συνυπολογιστούν και οι υπόλοιπες εγκρίσεις, αναθεωρήσεις κλπ διαδικασίες που εξομοιώνονται με άδειες, ο αριθμός ανέρχεται σε σχεδόν 130 χιλιάδες (129.390).

 

·         Μειώθηκε θεαματικά ο χρόνος έκδοσης αδειών δόμησης, που διεκπεραιώνονται μέσω του συστήματος e-adeies, όπου πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων καταναλώνει από 0-10 ημέρες ή από 10 έως 30 ημέρες, όταν στο προηγούμενο καθεστώς απαιτούνταν για την έκδοση οικοδομικής άδειας, μόνο στις διαδικασίες που ενέπλεκαν τις Υπηρεσίες Δόμησης, από 2 έως 8 μήνες, ενώ για την αδειοδότηση συνολικά από 5 έως 30 μήνες.

 

·         Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε μέσα από το σύστημα e-adeies η ηλεκτρονική υποβολή φακέλων προς τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής έχουν συγκροτηθεί ανά περιοχή και ήδη, σε λιγότερο από έναν μήνα λειτουργίας, έχουν υποβληθεί 583 φάκελοι προς έλεγχο από τις ΥΔΟΜ και απόφαση των ΣΑ.

 

·         Ακόμη, ξεκίνησε μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeies η έκδοση αδειών δόμησης για κεραίες κινητής τηλεφωνίας κατ΄ εφαρμογή του νέου νόμου που υποστήριξε το ΤΕΕ και προώθησε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, όπου έχουν εκδοθεί τις πρώτες ημέρες εφαρμογής 21 τέτοιες άδειες.

 

·         Από τα άλλα επιμέρους στοιχεία αξίζει να σημειωθούν τα εξής ενδιαφέροντα:

-Έχουν εκδοθεί 4.298 Άδειες κατηγορίας 1

-Έχουν εκδοθεί 704 Άδειες κατηγορίας 2

- Έχουν εκδοθεί 8.223 Άδειες κατηγορίας 3

-Έχουν εκδοθεί 8.087 Προεγκρίσεις Οικοδομικής Άδειας

-Έχουν εκδοθεί 56.400 Εγκρίσεις Εργασιών Μικρής Κλίμακας (ΕΕΜΚ)

-Έχουν υποβληθεί προς έκδοση 2.457 άδειες κατεδάφισης και από αυτές εκδόθηκαν 1.853.

-Η Έγγραφη Βεβαίωση Όρων Δόμησης και Απαιτούμενων Εγκρίσεων για τις οικοδομικές άδειες κατηγορίας 3 είναι εξαιρετικά δημοφιλείς κατηγορίες στους μηχανικούς χρήστες.

-Οι αναθεωρήσεις και ενημερώσεις αδειών είναι διαδεδομένη πρακτική και σχετικά δημοφιλείς κατηγορίες στο e-adeies.

-Από τον Μεταγενέστερο Έλεγχο Φορολογικών Οικοδομικής Άδειας Κατ. 3 αποδεικνύεται ότι η συμμόρφωση προς τις διατάξεις βρίσκεται σε υψηλότατο επίπεδο.

 

·         Λειτουργεί πλέον μέσω του  e-adeies ένα αξιόπιστο και ολοκληρωμένο σύστημα αποτύπωσης της οικοδομικής δραστηριότητας, των επενδύσεων και παρακολούθησης των εξελίξεων στο δομημένο περιβάλλον αλλά και των τάσεων που κάθε φορά αναπτύσσονται σε αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο εξεταζόμενο δίμηνο (Μαρτίου Απριλίου 2020) παρουσιάζεται ισχυρή κάμψη του ρυθμού υποβολής και έκδοσης πράξεων, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού αφενός παρέλυσε καταρχήν τη λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών και αφετέρου στη συνέχεια εμπόδισε κατά πολύ το έργο των μηχανικών.

 

·         Παρότι οι περισσότερες διαδικασίες που εμπλέκουν τις Υπηρεσίες Δόμησης γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, δεν ισχύει το ίδιο για εγκρίσεις, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά κλπ (όπως αυτά που αφορούν ιδιοκτησιακά θέματα) που εκδίδονται από άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα οι δασικές και αρχαιολογικές υπηρεσίες κλπ. Επιπλέον, δεν διεκπεραιώνονται ακόμη ηλεκτρονικά και δεν διασυνδέονται με την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών διαδικασίες που από το νόμο είναι αλληλένδετες, όπως η σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ηλεκτροδότηση, ύδρευση, φυσικό αέριο, κλπ). Το ΤΕΕ κάνει κάθε προσπάθεια να ενταχθούν και οι διαδικασίες αυτές στην ηλεκτρονική αδειοδότηση καθώς εν τέλει όλες οι πληροφορίες αυτές θα εντάσσονται και στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου που ξεκινά σε λίγους μήνες. Η συνεργασία τόσο των συναρμόδιων Υπουργείων όσο και των φορέων και εταιρειών που εμπλέκονται είναι κρίσιμη για την ολοκλήρωση αυτής της διασύνδεσης και την καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση μελετητών, μηχανικών, επιχειρήσεων και πολιτών.

 

 

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ E-ADEIES

Στο σύνολο των διοικητικών πράξεων (99.611) του συστήματος e-adeies, η κατανομή ανά είδος κατάστασης έχει ως εξής:

 

Επίπεδο

Κατάσταση Αίτησης

Παρατηρήσεις

Αριθμός

-6

Τέθηκε Αρχείο

Τέθηκε σε αρχείο λόγω παρέλευσης χρόνου ανταπόκρισης από τον αιτούντα ή αποσύρθηκε η αίτηση

217

-5

Σε Ανάκληση

Ανακλήθηκε η Διοικητική Πράξη

1060

-4

Διακοπή Εργασιών

Έχει επιβληθεί διακοπή εργασιών

12

-3

Διαβιβάστηκε

Έχει διαβιβαστεί ο φάκελος για έλεγχο από άλλη υπηρεσία

6

-2

Απορρίφθηκε

Η αίτηση απορρίφθηκε επειδή δεν μπορούσε να εκδοθεί η αιτούμενη άδεια ή είχε υποβληθεί σε λανθασμένη Υ. Δομ.

3241

1

Σε υποβολή

Έχει υποβληθεί

670

2

Σε έλεγχο

Είναι σε διαδικασία ελέγχου

1945

3

Σε μεταβολή

Έχει επιστραφεί στο Μηχανικό να προβεί σε διορθώσεις σύμφωνα με τις παρατηρήσεις

3396

5

Εκδόθηκε

Έχει εκδοθεί η αιτούμενη Διοικητική Πράξη

89064

 

ΣΥΝΟΛΟ

 

99611

 

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή, σε επίπεδο περιφέρειας, οι άδειες, εγκρίσεις, αναθεωρήσεις, βεβαιώσεις κλπ, δηλαδή η κατανομή του συνόλου των νομίμων αιτήσεων, έχουν ως εξής:

 

Περιφέρεια

Αριθμός

Αττικής

31.405

Κεντρικής Μακεδονίας

22.852

Κρήτης

10.248

Θεσσαλίας

9.261

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

8.641

Δυτικής Μακεδονίας

2.873

Πελοποννήσου

7.965

Νοτίου Αιγαίου

7.957

Δυτικής Ελλάδος

7.709

Ιονίων Νήσων

6.088

Στερεάς Ελλάδος

6.003

Ηπείρου

5.738

Βορείου Αιγαίου

2.903

Σύνολο:        

129.643

 

 

Οι τύποι αδειών και ο χρόνος έκδοσης

 

Σύμφωνα με το νόμο 4495/2016, όπως ισχύει, και την λοιπή σχετική διοικητική και πολεοδομική νομοθεσία, μέσα από το σύστημα e-adeies που σχεδίασε, ανέπτυξε και λειτουργεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, οι Οικοδομικές Άδειες κατηγορίας 3 και οι Εγκρίσεις Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας εκδίδονται άμεσα μετά την υποβολή, με ευθύνη του μηχανικού. Περίπου 65 χιλιάδες άδειες δόμησης εκδόθηκαν με ευθύνη των μηχανικών ΑΜΕΣΑ. Για αυτές τις συγκεκριμένες και μόνο κατηγορίες, τα στατιστικά στοιχεία του συστήματος e-adeies, έχουν ως εξής:

 

Οικοδομική άδεια Κατηγορία 3 με βεβαίωση όρων δόμησης

5.823

Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 3 με προέγκριση

2.400

Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας

56.400

ΣΥΝΟΛΙΚΑ:

64.623

 

Ωστόσο η μείωση του χρόνου έκδοσης αδειών δόμησης αποτυπώνεται και σε άλλες κατηγορίες που διεκπεραιώνονται μέσω του συστήματος e-adeies, όπου πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων καταναλώνει από 0-10 ημέρες ή από 10 έως 30 ημέρες. Οι υποθέσεις που απαιτούν χρόνο έκδοσης άνω των 30 ημερών (και φθάνουν, ελάχιστες, έως και 6 μήνες) είναι πλέον λίγες αναλογικά.

 

Πέρα από αυτές τις τρεις κατηγορίες βασικές κατηγορίες (Οικοδομική άδεια Κατηγορία 3 με βεβαίωση όρων δόμησης ή με προέγκριση και Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας), που αποτελούν και την πλειοψηφία των διοικητικών πράξεων – αδειών αλλά και των αιτήσεων που έχουν διεκπεραιωθεί από το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeies του ΤΕΕ, μέσα από αυτό εκτελούνται δεκάδες άλλες σχετικές διαδικασίες και εκδίδονται οι σχετικές βεβαιώσεις, εγκρίσεις, άδειες κλπ, όπως:

 

Είδος

Εκδόθηκε

Σύνολο

Προέγκριση Οικοδομικής Άδειας

5463

8087

Έγγραφη Βεβαίωση Όρων Δόμησης-Απαιτούμενων Εγκρίσεων Αρ.38§γ για Ο.Α. κατ. 3

8829

11872

Έγγραφη Βεβαίωση Όρων Δόμησης Αρ.38§γ για αναθεώρηση έντυπης Ο.Α. Κατ. 3

266

424

Έγκριση ΕΥΠΑΤΕ για ξενοδοχεία 4*&5* άνω των 300 κλινών, Εγκαταστάσεις ειδικής τουριστ. υποδομής, Σύνθετα τουριστ.καταλύματα & ΠΟΤΑ

32

34

Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 1 χωρίς προέγκριση

2460

3508

Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 1 με προέγκριση

1537

1733

Οικοδομική άδεια Κατηγορία 2 χωρίς προέγκριση

477

793

Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 2 με προέγκριση

169

214

Άδεια Κατεδάφισης

1853

2457

Έγκριση Εκτέλεσης Εργασίων

2333

2371

Έγκριση εργασιών αποπεράτωσης σε αυθαίρετες κατασκευές

235

382

Μεταγενέστερος Έλεγχος Φορολογικών Οικ. Άδειας Κατ. 3

8296

9915

Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 1 με Ισχύουσα Έγκριση Δόμησης ν.4030/2011 / Έντυπη Προέγκριση ν.4495/2017

301

374

Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 2 με Ισχύουσα Έγκριση Δόμησης ν.4030/2011 / Έντυπη Προέγκριση ν.4495/2017

58

86

Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 3 με Ισχύουσα Έγκριση Δόμησης ν.4030/2011 / Έντυπη Προέγκριση ν.4495/2017

948

1006

Οικοδομική άδεια Ανακατασκευής Πυρόπληκτου (ν. 4613/19, αρθ. 14)

55

56

Μεταγενέστερος Έλεγχος Οικοδομικής άδειας Ανακατασκευής Πυρόπληκτου (ν. 4613/19, αρθ. 14)

55

66

Αναθεώρηση Προέγκρισης

224

244

Αναθεώρηση Οικοδομικής Άδειας Κατηγορίας 1

315

401

Αναθεώρηση Οικοδομικής Άδειας Κατηγορίας 2

14

22

Αναθεώρηση Οικοδομικής Άδειας Κατηγορίας 3

1304

1313

Ενημέρωση Οικοδομικής Άδειας

1886

1892

Γνωστοποίηση Εκτέλεσης Πρόσθετων Εργασιών

117

118

Αναθεώρηση Άδειας Κατεδάφισης εντος του χρόνου ισχύος της

24

31

Ενημέρωση Άδειας Κατεδάφισης

76

76

Αναθεώρηση Έγκρισης εργασιών αποπεράτωσης σε αυθαίρετες κατασκευές

3

4

Ενημέρωση Έγκρισης εργασιών αποπεράτωσης σε αυθαίρετες κατασκευές

9

9

Αναθεώρηση Οικοδομικής άδειας Ανακατασκευής Πυρόπληκτου (ν. 4613/19, αρθ. 14)

16

16

Έγκριση δομικών κατασκευών κεραίας

21

21

Αναθεώρηση Έντυπης Οικοδομικής Άδειας / Άδειας Δόμησης

1463

2025

Ενημέρωση Έντυπης Οικοδομικής Άδειας / Άδειας Δόμησης

5758

5849

Γνωστοποίηση Εργασιών Έντυπης Οικοδομικής Άδειας / Άδειας Δόμησης

414

423

Αναθεώρηση έντυπης Άδειας Κατεδάφισης ΜΕ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου

24

38

Αναθεώρηση Έγκρισης Δόμησης ν.4030/2011

42

81

Αναθεώρηση έντυπης αδείας ΧΩΡΙΣ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου

2021

2119

Αναθεώρηση έντυπης αδείας κατ. 1 ΜΕ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου

623

917

Αναθεώρηση έντυπης αδείας κατ. 2 ΜΕ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου

76

139

Αναθεώρηση έντυπης αδείας κατ. 3 ΜΕ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου

1021

1094

Μεταγενέστερος Έλεγχος αναθεώρησης έντυπης αδείας

2382

3214

Ενημέρωση Έντυπης Άδειας Κατεδάφισης

11

11

Αναθεώρηση Έντυπης Άδειας Κατεδάφισης ΧΩΡΙΣ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου

47

48

Μεταγενέστερος Έλεγχος αναθεώρησης έντυπης αδείας κατεδάφισης

28

45

Στις ανωτέρω άδειες – εγκρίσεις κλπ, η διαφορά μεταξύ των εκδοθέντων πράξεων και του συνόλου περιλαμβάνει αιτήσεις που απορρίφθηκαν, άδειες που ανακλήθηκαν, και κυρίως υποθέσεις υπό έλεγχο από τις ΥΔΟΜ σήμερα, φακέλους που έχουν επιστραφεί προς συμπλήρωση και άλλες σχετικές περιπτώσεις.

 

Η συνολική εικόνα ανά μήνα μέχρι στιγμής

Με βάση άλλη στιγμιαία εικόνα αλλά επικαιροποιημένα στοιχεία (που ενσωματώνουν ολοκληρωμένες υποθέσεις και του Απριλίου 2020) η μηνιαία εξέλιξη ανά είδος άδειας, έγκρισης κλπ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Αξίξει να σημειωθεί ότι το τελευταίο εξεταζόμενο δίμηνο (Μαρτίου Απριλίου 2020) παρουσιάζεται ισχυρή κάμψη του ρυθμού υποβολής και έκδοσης πράξεων, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού αφενός παρέλυσε καταρχήν τη λειτουργία τω αρμόδιων υπηρεσιών και αφετέρου στη συνέχεια εμπόδισε κατά πολύ το έργο των μηχανικών.

 

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ


ΕΤΟΣ/ ΜΗΝΑΣ

Προεγκρίσεις/ βεβαιώσεις

Άλλες Οικοδομικές Άδειες(*)

Συνολικές Αναθεωρήσεις

Κατηγορία 3
Χωρίς προέγκριση

Κατηγορία 3
Με προέγκριση

Μικρής Κλίμακας

2018/10

34

24

38

3

 

747

2018/11

390

218

232

70

42

3044

2018/12

528

488

330

153

127

2592

2019/01

578

555

416

169

135

3299

2019/02

704

723

575

225

181

2795

2019/03

751

906

653

271

206

3473

2019/04

724

983

708

347

185

3496

2019/05

863

1064

1069

317

208

3556

2019/06

892

1124

1064

379

203

3699

2019/07

1094

1486

1423

495

270

4375

2019/08

712

1021

987

352

169

2547

2019/09

823

1144

1097

342

173

2988

2019/10

1047

1526

1502

464

247

4394

2019/11

912

1397

1493

397

244

3142

2019/12

890

1447

1479

452

214

2500

2020/01

836

1135

1277

330

172

2302

2020/02

982

1275

1613

390

193

2660

2020/03

963

1051

1396

296

180

2191

2020/04

678

779

944

234

107

1537

 


(*) Δεν περιλαμβάνονται οι μικρής κλίμακας

 

 

Ανά Υπηρεσία Δόμησης

Σε στιγμιαίο υποσύνολο 128.505 υποθέσεων-διαδικασιών στο σύστημα e-adeies, η γεωγραφική κατανομή ανά υπηρεσία δόμησης (με φθίνουσα σειρά) έχει ως εξής:

 

ΥΔΟΜ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

6139

ΥΔΟΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

4733

ΥΔΟΜ ΧΑΝΙΩΝ

3415

ΥΔΟΜ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

3132

ΥΔΟΜ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

3057

ΥΔΟΜ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

2906

ΥΔΟΜ ΠΑΤΡΕΩΝ

2877

ΥΔΟΜ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

2507

ΥΔΟΜ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ

2361

ΥΔΟΜ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

2354

ΥΔΟΜ ΚΑΒΑΛΑΣ

2021

ΥΔΟΜ ΒΟΛΟΥ

2016

ΥΔΟΜ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

1938

ΥΔΟΜ ΠΕΙΡΑΙΑ

1916

ΥΔΟΜ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

1884

ΥΔΟΜ ΑΙΓΑΛΕΩ

1828

ΥΔΟΜ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

1827

ΥΔΟΜ ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ

1800

ΥΔΟΜ ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

1698

ΥΔΟΜ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

1679

ΥΔΟΜ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

1606

ΥΔΟΜ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

1545

ΥΔΟΜ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

1504

ΥΔΟΜ ΡΟΔΟΥ

1409

ΥΔΟΜ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

1369

ΥΔΟΜ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

1369

ΥΔΟΜ ΛΑΜΙΕΩΝ

1350

ΥΔΟΜ ΣΕΡΡΩΝ

1341

ΥΔΟΜ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

1306

ΥΔΟΜ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

1289

ΥΔΟΜ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

1280

ΥΔΟΜ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

1260

ΥΔΟΜ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

1259

ΥΔΟΜ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

1251

ΥΔΟΜ ΔΡΑΜΑΣ

1248

ΥΔΟΜ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

1248

ΥΔΟΜ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

1236

ΥΔΟΜ ΞΑΝΘΗΣ

1225

ΥΔΟΜ ΘΕΡΜΗΣ

1201

ΥΔΟΜ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

1189

ΥΔΟΜ ΒΑΡΗΣ-ΒΟΥΛΑΣ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

1184

ΥΔΟΜ ΧΙΟΥ

1152

ΥΔΟΜ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

1125

ΥΔΟΜ ΘΗΡΑΣ

1084

ΥΔΟΜ ΛΑΓΚΑΔΑ

915

ΥΔΟΜ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

912

ΥΔΟΜ ΒΕΡΟΙΑΣ

911

ΥΔΟΜ ΠΑΓΓΑΙΟΥ

878

ΥΔΟΜ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

877

ΥΔΟΜ ΚΟΖΑΝΗΣ

875

ΥΔΟΜ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

872

ΥΔΟΜ ΣΙΘΩΝΙΑΣ

827

ΥΔΟΜ ΠΕΛΛΑΣ ΤΥΠΟΣ

802

ΥΔΟΜ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

801

ΥΔΟΜ ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ

780

ΥΔΟΜ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

735

ΥΔΟΜ ΑΧΑΡΝΩΝ

724

ΥΔΟΜ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

691

ΥΔΟΜ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ

661

ΥΔΟΜ ΘΗΒΑΙΩΝ

660

ΥΔΟΜ ΦΑΙΣΤΟΥ

636

ΥΔΟΜ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

628

ΥΔΟΜ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

606

ΥΔΟΜ ΑΡΤΑΙΩΝ

594

ΥΔΟΜ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

565

ΥΔΟΜ ΚΩ

565

ΥΔΟΜ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

564

ΥΔΟΜ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

564

ΥΔΟΜ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

563

ΥΔΟΜ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

546

ΥΔΟΜ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

541

ΥΔΟΜ ΚΙΛΚΙΣ

537

ΥΔΟΜ ΛΕΒΑΔΕΩΝ

532

ΥΔΟΜ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

531

ΥΔΟΜ ΕΔΕΣΣΑΣ

522

ΥΔΟΜ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

512

ΥΔΟΜ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ

503

ΥΔΟΜ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

502

ΥΔΟΜ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ

472

ΥΔΟΜ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

468

ΥΔΟΜ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

464

ΥΔΟΜ ΗΛΙΔΑΣ

457

ΥΔΟΜ ΩΡΩΠΟΥ

452

ΥΔΟΜ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

444

ΥΔΟΜ ΠΥΡΓΟΥ

444

ΥΔΟΜ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΡΕΝΤΗ

439

ΥΔΟΜ ΣΠΑΡΤΗΣ

437

ΥΔΟΜ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

433

ΥΔΟΜ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

424

ΥΔΟΜ ΜΕΓΑΡΕΩΝ

416

ΥΔΟΜ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ

413

ΥΔΟΜ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ

411

ΥΔΟΜ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

408

ΥΔΟΜ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ

398

ΥΔΟΜ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

383

ΥΔΟΜ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

374

ΥΔΟΜ ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

374

ΥΔΟΜ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

363

ΥΔΟΜ ΔΕΛΦΩΝ

356

ΥΔΟΜ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

356

ΥΔΟΜ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

344

ΥΔΟΜ ΝΑΟΥΣΑΣ

335

ΥΔΟΜ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

319

ΥΔΟΜ ΛΟΚΡΩΝ

318

ΥΔΟΜ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

318

ΥΔΟΜ ΜΗΛΟΥ

318

ΥΔΟΜ ΙΣΤΙΑΙΑΣ -ΑΙΔΗΨΟΥ

316

ΥΔΟΜ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

316

ΥΔΟΜ ΚΑΡΥΣΤΟΥ

313

ΥΔΟΜ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

312

ΥΔΟΜ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

311

ΥΔΟΜ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

311

ΥΔΟΜ ΦΥΛΗΣ

307

ΥΔΟΜ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

304

ΥΔΟΜ ΣΙΝΤΙΚΗΣ

301

ΥΔΟΜ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

301

ΥΔΟΜ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

296

ΥΔΟΜ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

294

ΥΔΟΜ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ

292

ΥΔΟΜ ΠΑΡΓΑΣ

291

ΥΔΟΜ ΑΛΜΥΡΟΥ

284

ΥΔΟΜ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

282

ΥΔΟΜ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

276

ΥΔΟΜ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

273

ΥΔΟΜ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

270

ΥΔΟΜ ΛΗΜΝΟΥ

264

ΥΔΟΜ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

262

ΥΔΟΜ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

244

ΥΔΟΜ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΤΥΠΟΣ

240

ΥΔΟΜ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

229

ΥΔΟΜ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

226

ΥΔΟΜ ΠΥΛΗΣ

226

ΥΔΟΜ ΣΗΤΕΙΑΣ

221

ΥΔΟΜ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΩΝ

220

ΥΔΟΜ ΑΝ.ΜΑΝΗΣ

213

ΥΔΟΜ ΠΑΙΟΝΙΑΣ

212

ΥΔΟΜ ΑΝΔΡΟΥ

210

ΥΔΟΜ ΑΓΙΑΣ

201

ΥΔΟΜ ΒΟΪΟΥ

188

ΥΔΟΜ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

184

ΥΔΟΜ ΣΚΙΑΘΟΥ

183

ΥΔΟΜ ΘΑΣΟΥ

174

ΥΔΟΜ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

172

ΥΔΟΜ ΤΗΝΟΥ

167

ΥΔΟΜ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

158

ΥΔΟΜ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

156

ΥΔΟΜ ΙΚΑΡΙΑΣ

153

ΥΔΟΜ ΠΟΡΟΥ

151

ΥΔΟΜ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

147

ΥΔΟΜ ΖΑΧΑΡΩΣ

145

ΥΔΟΜ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

142

ΥΔΟΜ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ

125

ΥΔΟΜ ΖΗΡΟΥ

104

ΥΔΟΜ ΝΟΤΙΑΣ

102

ΥΔΟΜ ΛΕΡΟΥ

61

ΥΔΟΜ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ

60

ΥΔΟΜ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ

51

ΥΔΟΜ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

47

ΥΔΟΜ ΝΕΣΤΟΥ

15

ΥΔΟΜ ΙΘΑΚΗΣ

14

 

Σημειώνεται ότι τα όρια ευθύνης των Υπηρεσιών Δόμησης που αναφέρονται δεν ταυτίζονται κατ’ ανάγκη με τα διοικητικά όρια ευθύνης του δήμου που τις στεγάζει, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μία υπηρεσία δόμησης έχει την ευθύνη περισσότερων του ενός δήμων, λόγω της υποστελέχωσης σε επίπεδο διπλωματούχων μηχανικών των τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ.

 

Σημειώνεται επίσης, ότι πέρα από τις υπηρεσίες δόμησης των ΟΤΑ σε όλη τη χώρα, για τις οποίες αναλυτικά στοιχεία ανά υπηρεσία απεστάλησαν  στο ΥΠΕΝ, ειδικές υπηρεσίες δόμησης σύμφωνα με τον νόμο διατηρούν οι εξής δημόσιοι φορείς και η δραστηριότητά τους στο πληροφοριακό σύστημα e-adeies (με κατάταξη σειράς προβαδίσματος) έχει ως εξής:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ - ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

2

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ - ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΔΙΤ - ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ

10

ΥΠΕΝ - Δ/ΝΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ & ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ

47

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ - Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ

21

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥΡ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

142

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ

127

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ

23

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

79

ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ

98

 

Σημ.: στους ανωτέρω αριθμούς περιλαμβάνονται διαφόρων ειδών άδειες, βεβαιώσεις κλπ, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ενώ στο συνολικό αριθμό περιλαμβάνονται τόσο οι εκδοθείσες, όσο και οι ανακληθείσες, απορριφθείσες, υπό έλεγχο, υπό μεταβολή κλπ. διοικητικές πράξεις.

 

Σημειώνεται ότι οι εκτελεστές διοικητικές πράξεις έκδοσης οικοδομικών αδειών, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δημοσιεύονται από το ΤΕΕ στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

 

 

Συμβούλια Αρχιτεκτονικής

Καθώς από τα μέσα Απριλίου ξεκίνησε μέσα από το σύστημα e-adeies η ηλεκτρονική υποβολή φακέλων προς τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής που έχουν συγκροτηθεί ανά περιοχή, ήδη, σε λιγότερο από έναν μήνα λειτουργίας, έχουν υποβληθεί 583 φάκελοι προς έλεγχο από τις ΥΔΟΜ και απόφαση των ΣΑ.

Η κατανομή των υποθέσεων αυτών ανά φάση επεξεργασίας τους, μέχρι στιγμής, έχει ως εξής:

 

Έγκριση Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής

Απορρίφθηκε

3

Σε υποβολή προς έλεγχο στοιχείων από Υ.Δομ.

375

Σε έλεγχο στοιχείων από Υ.Δομ.

196

Σε μεταβολή στοιχείων κατόπιν παρατηρήσεων από Υ.Δομ.

9

ΣΥΝΟΛΟ

583

 

Επισημαίνεται ότι λόγω της πρόσφατης εισαγωγής της ηλεκτρονικής διαδικασίας, των ειδικών προβλέψεων της νομοθεσίας ανά περίπτωση αλλά και των μακρόχρονων προβλημάτων στη συγκρότηση και λειτουργία των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής, τα οποία προοδευτικά επιλύονται με τη διαρκή συνεργασία μεταξύ ΥΠΕΝ και ΤΕΕ, υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα και ανισοκατανομή μεταξύ των υποθέσεων ανά ΣΑ, η οποία εκτιμάται ότι θα αμβλυνθεί τους επόμενους μήνες, πάντα όμως θα αντικατοπτρίζει τις ειδικές συνθήκες κάθε περιοχής που αποτελεί συνδυασμό παραγόντων που προβλέπεται από τη νομοθεσία (προστατευόμενοι και παραδοσιακοί οικισμοί, ιστορικοί τόποι, αυθαίρετη δόμηση κλπ).

 

Σε υποσύνολο 568 φακέλων, η γεωγραφική κατανομή ανά Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής έχει ως εξής:

 

Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

19

Π.Ε. Βορείου Τομέα

59

Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

8

Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

29

Π.Ε. Πειραιώς

8

Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

27

Π.Ε. Δυτικής Αττικής

7

Π.Ε. Νήσων

58

Π.Ε. Θεσσαλονίκης

30

Π.Ε. Κιλκίς

1

Π.Ε. Σερρών

3

Π.Ε. Χαλκιδικής

20

Π.Ε. Αρτας

3

Π.Ε. Θεσπρωτίας

4

Π.Ε. Ιωαννίνων

10

Π.Ε. Πρέβεζας

4

Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων

2

Π.Ε. Λακωνίας

2

Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

1

Π.Ε. Αχαΐας

12

Π.Ε. Κέρκυρας

3

Π.Ε. Σάμου

1

Π.Ε. Χίου

38

Π.Ε. Θήρας

8

Π.Ε. Καλύμνου

6

Π.Ε. Κω

14

Π.Ε. Νάξου

9

Π.Ε. Ρόδου

75

Π.Ε. Σύρου

6

Π.Ε. Τήνου

24

Π.Ε. Ηρακλείου

1

Π.Ε. Λασιθίου

13

Π.Ε. Ρεθύμνης

48

Π.Ε. Χανίων

15

 

 

 

 

Σημ. για συντάκτες: τυχόν επιμέρους συγκριτικές ασυμφωνίες επί των συνόλων στα ανωτέρω στατιστικά στοιχεία δεν προκύπτουν από λάθη αλλά από διαφορετικές χρονικές στιγμές στατιστικής επεξεργασίας των δεδομένων καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeies λειτουργεί αδιαλείπτως (χωρίς «πάγωμα» για την έκδοση των στοιχείων) και η επεξεργασία γίνεται εκ των υστέρων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου