O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Σχέσεις ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου: «όχι» από το ΕΚ σε ενδεχόμενη ανεπαρκή συμφωνία

η συζήτηση ενόψει της Συνόδου της ΕΕ απασχόλησαν οι σχέσεις ΕΕ-ΗΒ και ο προϋπολογισμός, με τα μέλη του ΕΚ να ζητούν από το Συμβούλιο συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης.

Το Κοινοβούλιο δε θα στηρίξει μια συμφωνία ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου ανεξαρτήτως της καταλληλότητάς της, προειδοποίησαν αρκετοί ευρωβουλευτές σχολιάζοντας τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση των δύο μερών. Απέρριψαν ακόμη την πρόθεση του ΗΒ να διαπραγματευτεί επιλεκτικά για συγκεκριμένα θέματα, αγνοώντας άλλα.

 Πολλοί ομιλητές τόνισαν ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να ακολουθήσουν τα συμφωνηθέντα της Πολιτικής Διακήρυξης που υπέγραψαν το ΗΒ και η ΕΕ πέρυσι, η οποία περιέχει ένα σαφές πλαίσιο για τη μελλοντική τους σχέση. Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν επίσης να τηρηθούν πιστά οι όροι της νομικά δεσμευτικής Συμφωνίας Αποχώρησης, μεταξύ άλλων λόγων και προς όφελος των Βρετανών πολιτών στην ΕΕ και των Ευρωπαίων πολιτών στο ΗΒ. Το Κοινοβούλιο ελπίζει ότι θα βρεθεί νέα δυναμική για την ολοκλήρωση των συνομιλιών, για τις οποίες απομένουν μόνο 204 μέρες. Το ψήφισμα που αξιολογεί τις μέχρι στιγμής συνομιλίες αναμένεται να υιοθετηθεί την Πέμπτη, ενώ θα ακολουθήσει και συνέντευξη Τύπου.

Μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ και στήριξη για την ανάκαμψη από την πανδημία

Σχετικά με τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και το πακέτο ανάκαμψης της οικονομίας από τις επιπτώσεις του COVID-19, οι ευρωβουλευτές είπαν πως ο χρόνος εξαντλείται και ότι εναπόκειται στο Συμβούλιο να κάνει σύντομα το επόμενο ουσιαστικό βήμα, βρίσκοντας κοινή θέση μεταξύ των κρατών μελών. Η οικονομία πρέπει να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης επειγόντως μέσω του πακέτου ανάκαμψης «το οποίο μπορεί να ξεκινήσει τον αγώνα δρόμου, αλλά μόνο ένας φιλόδοξος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός μπορεί να μας οδηγήσει στη γραμμή του τερματισμού».

Πολλοί ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η πρόταση της Επιτροπής δεν περιλαμβάνει παρά μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Ακόμη, ο ρόλος του Κοινοβουλίου πρέπει να ενισχυθεί όσον αφορά την κατάρτιση και την εφαρμογή του πακέτου, δήλωσαν, καθώς «καμία κρίση δε μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για την υπονόμευση της δημοκρατίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου