O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Ρεαλιστικός επαναπροσδιορισμός των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, αλληλεγγύη στην πράξη και έμφαση στη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ

 Σπυράκη: Από «υπουργός Ενέργειας» υποψήφια ευρωβουλευτής | ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

 Ρεαλιστικό επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, αλληλεγγύη στην πράξη με επιμερισμό των ευθυνών στο προσφυγικό- μεταναστευτικό  και επιπτώσεις στα κράτη  μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στην προσπάθεια και έμφαση στη στρατηγική

αυτονομία της ΕΕ με τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις πρότεινε η ευρωβουλευτής της ΝΔ στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κατάσταση της Ένωσης (SOTEU).

 

Η κ.Σπυράκη έλαβε το λόγο κατά τη συζήτηση μετά την ομιλία της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και έδωσε έμφαση σε τρεις γενναίες αποφάσεις που καλείται να λάβει η ΕΕ ως «παγκόσμιος παίκτης». Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Τουρκία η ευρωβουλευτής διερωτήθηκε «αν υπάρχει έστω και ένας ευρωβουλευτής ή Επίτροπος που να πιστεύει ότι η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας είναι ζωντανή» για να προτείνει «ρεαλιστικό επαναπροσδιορισμό της σχέσης Τουρκίας-ΕΕ».

 

 Η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ επισήμανε στη συζήτηση ότι η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, παραβιάζει το Κράτος Δικαίου, μετατρέπει μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζάκια και επιχειρεί να παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών της ΕΕ. « Είναι η ώρα να οδηγήσουμε την Τουρκία ως ΕυρωπαϊκήΈνωση στην συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο» τόνισε η κ. Σπυράκη.

   

Στο μεταναστευτικό η ευρωβουλευτής ζήτησε πραγματική αλληλεγγύη σημειώνοντας ότι το νέο νομοθετικό πακέτο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό που θα παρουσιάσει η Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα « πρέπει να περιλαμβάνει υποχρεωτικό επιμερισμότων ευθυνών, καθώς υπάρχουν χώρες οι 

οποίες δρέπουν τους καρπούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελέγχονται για την εφαρμογή του κράτους δικαίου, και συγχρόνως δεν εφαρμόζουνκανέναν από τους κανόνες της αλληλεγγύης. Ως Ευρωπαίοι χρειαζόμαστε κανόνες, κανόνες αλληλεγγύης και αυτούς πρέπει να εφαρμόσουμε.»

 

Ολόκληρη η ομιλία της κ. Σπυράκη στη συζήτηση για την Κατάσταση της Ένωσης έχει ως εξής. 

 

Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε, 

Πρόεδρε Von der Leyen, ενώ η πανδημία εξελίσσεται τραυματίζοντας τους πολίτες μας και αλλάζοντας τις ζωές μας, η κοινωνική οικονομία της αγοράς προσφέρει ένα δίκτυ προστασίας. Και αυτό είναι το επίτευγμα της δικής μας Ευρώπης και σας ευχαριστούμε πολύ για αυτό από την καρδιά μας. Όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση ως παγκόσμιος παίκτης καλείται να πάρει τρεις γενναίες αποφάσεις, ξεκινώντας κατά την γνώμη μου από τον ρεαλιστικό επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με την Τουρκία.

Υπάρχει άραγε κανένας εδώ μέσα, ευρωβουλευτής ή κομισάριος που να πιστεύει ότι η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας είναι ζωντανή? Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη. Η Τουρκία παραβιάζει το κράτος δικαίου. Η Τουρκία μετατρέπει τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμιά. Η Τουρκία απειλεί κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών. Είναι η ώρα να οδηγήσουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση την Τουρκία στην συμμόρφωση με το κράτος δικαίου. Είναι η ώρα να οδηγήσουμε την Τουρκία ως ΕυρωπαϊκήΈνωση στην συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. 

Η δεύτερη γενναία απόφαση είναι η πραγματική αλληλεγγύη για το προσφυγικό. Πράγματι θα φέρετε το νέο πακέτο, το νέο πακέτο όμως αυτό πρέπει να περιλαμβάνει υποχρεωτικό επιμερισμότων ευθυνών, καθώς υπάρχουν χώρες 

οι οποίες δρέπουν τους καρπούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελέγχονται για την εφαρμογή του κράτους δικαίου, και συγχρόνως δεν εφαρμόζουν κανέναν από τους κανόνες της αλληλεγγύης. Ως Ευρωπαίοι χρειαζόμαστε κανόνες, κανόνες αλληλεγγύης και αυτούς πρέπει να εφαρμόσουμε.

Και το τρίτο αφορά την στρατηγική μας αυτονομία. Είναι απαραίτητο η νέα εποχή να πάει χέρι-χέρι, με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ψηφιοποίηση αλλά και την δυνατότητα να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. 

Ας δώσουμε αγαπητή κα. Πρόεδρε, ας δώσουμε αγαπητοί Επίτροποι στους πολίτες μας, την ασφάλεια, τις ευκαιρίες, την προστασία και την ζωή που μας αξίζει. 

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου