O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Ερώτηση 24 Ευρωβουλευτών με πρωτοβουλία του κ. Κυμπουρόπουλου για τις εχθρικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας

Ο Αρμενικός λαός δέχτηκε μια αιφνίδια επίθεση από το Αζερμπαϊτζάν στις 27 Σεπτεμβρίου 2020. Η επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν και η σύρραξη που έχει αναφλεγεί στον Καύκασο, μας έχει

συγκλονίσει και έχει προκαλέσει συναισθήματα αποτροπιασμού, ιδίως λόγω της εκτεταμένης χρήση βίας κατά αμάχων και της προκλητικής παρεμβατικότητας της Τουρκίας.

Η παραβίαση αυτή της εδαφικής ακεραιότητας δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη από την Ευρώπη. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η σύρραξη, δεσμεύτηκα πως θα έκανα ό, τι μπορώ για να αναδείξω το θέμα και την ανάγκη της ευρωπαϊκής παρέμβασης για την αποκατάσταση της ειρήνης.

Με πρωτοβουλία μου, 24 Ευρωβουλευτές από σχεδόν όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες καταθέσαμε κατεπείγουσα ερώτηση προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ερωτώντας για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει το Συμβούλιο ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να οδηγηθούν τα δύο μέρη σε έναν ειρηνευτικό διάλογο, ενώ παράλληλα ερωτάται αν προτίθεται να καταρτίσει λίστα οικονομικών κυρώσεων προς το Αζερμπαϊτζάν.

 

Παρακάτω παρατίθεται πλήρης η ερώτηση:

 

Οι εχθρικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας

 

Η απρόβλεπτη και προμελετημένη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή Nagorno-Karabakh και στην πόλη της Αρμενίας Vardenis δεν πρέπει να γίνει ανεχτή. Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχει αναφερθεί ότι έχουν χάσει τη ζωή τους στις 27 Σεπτεμβρίου 2020 καθώς τα δύο μέρη μάχονται στην περιοχή Nagorno-Karabakh.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει υπερασπιστής του Διεθνούς Δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προώθησης του διαλόγου για την επίλυση διεθνικών συγκρούσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαμηνύσει σε όλα τα μέρη ότι δεν θα ανεχτεί την ανάμειξη τρίτων κρατών, όπως της Τουρκίας, στη διαμάχη ή στην συμμετοχή ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων. Η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της διαφοράς για την περιοχή Nagorno-Karabakh υπό την αιγίδα της  ομάδας του Μινσκ του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη- ΟΑΣΕ, χωρίς προϋποθέσεις, είναι επιτακτική ανάγκη.

Σε συνάρτηση με τα παραπάνω στοιχεία ερωτάται ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

 

1.     Προτίθεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ενεργήσει για την άμεση παύση των εχθροπραξιών και την κατάπαυση του πυρός;

 

2.     Τι είδους ενέργειες είναι διατεθειμένο να αναλάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασκώντας όλες τις απαραίτητες πιέσεις στην κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν για να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να αποσύρει τα στρατεύματά της;

 

3.     Η Ε.Ε. εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά του Αζερμπαϊτζάν και η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εισαγωγών με μερίδιο 51% στις εξαγωγές του Αζερμπαϊτζάν και μερίδιο 16% στις εισαγωγές του Αζερμπαϊτζάν. Είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόθυμο να καταρτίσει έναν κατάλογο επιβολής οικονομικών κυρώσεων στο Αζερμπαϊτζάν;

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου