O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Μαρία Σπυράκη: Επιδείνωση της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα

 


Η ενεργειακή φτώχεια επιδεινώθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν για την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης η οποία συζητήθηκε σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη συμμετοχή της αρμόδιας Επιτρόπου για την Ενέργεια Κάρντι Σίμπσον. 

 

Ειδικότερα στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται: «Με σχεδόν 34 εκατομμύρια Ευρωπαίους να μην μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους επαρκώς το 2018, η

ενεργειακή φτώχεια παραμένει μια σημαντική πρόκληση στην ΕΕ. Ενώ αυτός ο δείκτης εξελίχθηκε ευνοϊκά κατά μέσο όρο το 2010-2018, υπήρχαν σημαντικές διαφορές στον ρυθμό των αλλαγών σε ολόκληρη την ΕΕ. Στη Βουλγαρία, τη Λετονία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία, η ενεργειακή φτώχεια έχει μειωθεί σημαντικά.

 

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα σημείωσε σημαντική αύξηση. Ενώ οι ενεργειακές δαπάνες των ευρωπαϊκών νοικοκυριών μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τόσο τις απόλυτες δαπάνες όσο και το μερίδιο της ενέργειας των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών. Το 2018, τα φτωχότερα νοικοκυριά στην Ευρώπη ξόδευαν ακόμη το 8,3% των συνολικών δαπανών τους για ενέργεια (έως 15-22% σε ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης).

 

Τα περισσότερα κράτη μέλη παρουσίασαν μια επισκόπηση της ενεργειακής φτώχειας στα εθνικά τους σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα, με πολλά να παρέχουν δείκτες για την ανάλυση του αντίκτυπου της. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά, δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει μια συστηματική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Για να υποστηρίξει τις προσπάθειές τους, η Επιτροπή εξέδωσε σύσταση για την ενεργειακή φτώχεια μαζί με την παρούσα ανακοίνωση. Εξακολουθεί επίσης να υποστηρίζει το Παρατηρητήριο Ενεργειακής Φτώχειας της ΕΕ, το οποίο συλλέγει δεδομένα, αναπτύσσει δείκτες και εκδίδει βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.»

 

Στη συζήτηση που ακολούθησε έλαβε το λόγο η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, η οποία παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για το επίπεδο της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα :

 

« Στην Ελλάδα, το 2018 το 22,7% του πληθυσμού ανέφερε ότι δεν κατάφερε να διατηρήσει το σπίτι τους επαρκώς ζεστό κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 7,3%. Ομοίως για το 2018, το 35,6% δεν ανταποκρίθηκε στις οικονομικές του υποχρεώσεις για τους λογαριασμούς ενέργειας λόγω οικονομικών δυσκολιών, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 6,6%. 

Μία πιο πρόσφατη έρευνα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αναφορικά με την ενεργειακή φτώχεια κατά τους θερινούς μήνες, παρουσίασε ότι τα νοικοκυριά αδυνατούν να αναβαθμίσουν την ενεργειακή τους απόδοση. Ειδικότερα, ότι το 21% δεν καλύπτεται από το υφιστάμενο σύστημα ψύξης, το 17% δεν μπορεί να κρατήσει σταθερή τη θερμοκρασία εντός της κατοικίας του κατά τους θερινούς μήνες , ενώ μόνο το 36% έχει λάβει μέτρα ενεργειακής αναβάθμιση.»

 

Η ευρωβουλευτής πρότεινε άμεση αθροιστική κινητοποίηση πόρων σε έργα μεγάλης κλίμακας για την αναβάθμιση κατοικιών με χρήση κυκλικών υλικών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καινοτόμων τεχνολογιών: 

« Χρειάζονται όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία από το Ταμείο Ανάκαμψης τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον ιδιωτικό τομέα. Μόνο με μεγάλης κλίμακας δράση θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, θα δημιουργήσουμε δουλειές και θα αφήσουμε πίσω μας την ενεργειακή φτώχεια» κατέληξε η κα Σπυράκη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου