O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Ευρωπαϊκή ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση


 

Επ’ ευκαιρίαν της ευρωπαϊκής ημέρας για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση, η Επιτροπή επιβεβαιώνει την βούλησή της να καταπολεμήσει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών με όποιο μέσο έχει στη διάθεσή της.

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος Αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού

Τρόπου Ζωής μας, δήλωσε σχετικά: «Στο πλαίσιο της στρατηγικής για την Ένωση Ασφάλειας, εργαζόμαστε για την προστασία όλων όσων ζουν στην Ευρώπη, τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνδέεται με αύξηση της ανταλλαγής εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο. Έχουμε καθήκον να τα προστατεύσουμε».

Η κ. Ίλβα Γιούανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε σχετικά: «Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση ενός παιδιού θύματος που γνωρίζει ότι η χειρότερη στιγμή της ζωής του συνεχίζει να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Ακόμη χειρότερα, φανταστείτε ότι μια ευκαιρία να σωθείτε από την κακοποίηση που υφίσταστε χάθηκε διότι ορισμένα εργαλεία έχουν καταστεί παράνομα. Οι εταιρείες πρέπει να μπορούν να κάνουν αναφορές ώστε η αστυνομία να μπορεί να σταματάει την κυκλοφορία εικόνων και να σώζει παιδιά».

Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και πιο πρόσφατα η κατάσταση επιδεινώθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Η Ευρωπόλ έχει διαπιστώσει ότι καθώς τα κράτη μέλη θεσπίζουν μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και καραντίνας, ο αριθμός των αυτοπαραγόμενων υλικών αυξάνεται, ενώ λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και των άλλων περιοριστικών μέτρων, οι παραβάτες ανταλλάσσουν όλο και περισσότερο υλικό στο διαδίκτυο.

Τον Ιούλιο, η Επιτροπή ενέκρινε μια ολοκληρωμένη στρατηγική της ΕΕ για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Στο πλαίσιο της στρατηγικής, προτείναμε νομοθεσία που να διασφαλίζει τη δυνατότητα των παρόχων υπηρεσιών διαδικτυακής επικοινωνίας να συνεχίσουν να λαμβάνουν εθελοντικά μέτρα για τον εντοπισμό της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο. Πέραν τούτου, η Ευρωπόλ παρέχει στήριξη σε επιχειρήσεις όπως η πρόσφατη δράση κατά της εμπορίας παιδιών.

Επίσης η Ευρωπόλ καταγράφει τις τάσεις της εγκληματικότητας στην αξιολόγηση απειλών όσον αφορά το οργανωμένο έγκλημα στο διαδίκτυο (IOCTA ) και σε ειδικές εκθέσεις σχετικά με την εξέλιξη των απειλών, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην εποχή της COVID-19.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου